Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Біатлон: наступний старт – чемпіонат світу

На Кубку світу завершився другий триместр. Його підсумував етап у словенській Поклюці.

Поклюка може здивувати пересічного глядача досить незвичайним набором гонок: індивідуальна, одиночний мікст, змішана естафета та мас-старт. Перед цим етапом можна було ставити чимало запитань: у якій формі лідери чоловічої та жіночої збірної, хто потрапить у підсумку до основи на чемпіонат світу та як проявлять себе українці в гонках, що є нечастими гостями етапів Кубка світу. На більшість з них питання отримали, однак з’явилося нове: чи під силу ще щось виправити за той час, що залишився до старту першої гонки в італійській Антхольц-Антерсельві. Адже стартує цьогорічний чемпіонат світу вже 12 лютого.

Індивідуальна гонка – це не лише про стрільбу

Після першої «індивідуалки» сезону Україна мала небезпідставні права говорити про надії на перемогу в цій дисципліні у дівчат. Тоді у шведському Естерсунді «сира», за словами тренерського штабу, Юлія Джима взяла срібло, поступившись лише француженці Жустін Брезаз. Поклюка мала внести ясність та окреслити коло фаворитів. Однак вийшло трохи по іншому. Хтось дозволив собі промахів більше, ніж міг компенсувати ходом, комусь і чиста стрільба не дозволила компенсувати слабкий хід. Адже «індивідуалка» - найдовша гонка, де важливі усі компоненти. Єдиною кому вдалося поєднати швидку роботу на лижні та чисту стрільбу стала німкеня Херманн. Вона й стала переможницею. Найвище з українок фінішувала саме Юлія Джима – 14 місце. Воно дозволило їй залишитися в боротьбі за Малий кришталевий глобус.  Навіть відставання від лідерки, француженки Брезаз, збільшилося лише на один бал, але додалися ще дві конкурентки: Ханна Ебберг зі Швеції та переможниця Поклюки Деніс Херманн. Теоретично, шанси на перемогу в цій дисципліні мають ще четверо спортсменок, однак їхні шанси вкрай невисокі.

У чоловіків найвище опинився Артем Прима – 18 місце. Не допусти по промаху на третій та четвертій стрільбі і міг би претендувати на квіткову церемонію. Не готовий бігати весь етап в повну силу Дмитро Підручний, тож він частково пожертвував «індивідуалкою», але в очкову зону заїхав – 30 місце. Останнім в очкову зону заскочив Сергій Семенов (40 місце), що дозволило встановити справді історичне досягнення: чоловіки в заліку Кубка Націй обійшли австрійців  та вийшли на 5 місце. Воно дозволяє виставляти по 6 спортсменів на спринт та індивідуальну впродовж наступного сезону. Та тішитися доводилося лише один день.

 Змішані естафети: втрачені бали в заліку Кубка націй

На фоні справді хорошого досягнення підопічних Юрая Санітри, тренерський штаб вирішив виставити основний склад і на змішані естафети, хоча спочатку планував дати відпочинок Артему Примі та Дмитру Підручному перед мас-стартом. У одиночному міксті Дмитро, як і на Різдвяній гонці в Гельзенкірхені, виступав у парі з Анастасією Меркушиною. У Німеччині тернопільський біатлонний дует зміг завоювати срібло, а от у Поклюці не склалося. Дмитро провів свої етапи майже еталонно, а от Анастасія вчергове продемонструвала проблеми і ходом, і на стрільбищі. Одразу після гонки вона говоритиме про невдалу поправку на вітер, яка й призвела до кола штрафу на одному з рубежів. Та, схоже, проблема не в цьому: як тільки дівчина по ходу гонки розуміє, що біжить на якийсь більш-менш високий результат, все ніби валиться з рук. До штабу збірної варто додати психолога, адже морально стійкий спортсмен = спортсмен, який готовий боротися за найвищі місця.

У змішаній естафеті (2 чоловіків + 2 жінок) очікування були трохи менші. Гонка в Естерсунді була відверто провальною: лише 15 місце. Забійником став Артем Тищенко. Він і в класичній естафеті протягом усього сезону біг на першому етапі та демонстрував непогані результати навіть попри те, що досі не здобув жодного очка в загальному заліку. Хорошу стрільбу з лише одним додатковим патроном на двох стрільбах затьмарило останнє коло: відставання від лідера за 2.5 кілометри зросло майже на хвилину! Виправляти ситуацію могли Артем Прима та Юлія Джима, але піднятися вище не дозволили три додаткові патрони, які обоє використовували на стрільбі лежачи. Без помилок на стрільбі та з непоганим ходом пройшла етап Олена Підгрушна, що дозволило на фініші стати десятими. Лише невелике уточнення: через помилку біатлоністки та працівників арени були порушені правила безпеки, а всю команду – дискваліфіковано. Тому статус DSQ у фінішному протоколі опустив «синьо-жовтих» навіть нижче «кругових» збірних. З місцем у ТОП-5 для чоловіків довелося попрощатися. Відстань в обох команд від такої бажаної максимальної квоти лише зросла.

Мас-старт: до контактної боротьби з лідерами сезону українці не готові

Можливо, певну роль у слабких виступах відіграла завантаженість спортсменів: індивідуалка, естафета і ще й мас-старт. Однак темп чемпіонату світу буде ще більшим: його програма включає абсолютно всі види біатлонних гонок. Тому вміння правильно розподілити сили стане у пригоді. Та повернімося до мас-старту. У чоловіків і Дмитро Підручний, і Артем Прима стартували як представники ТОП-25 загального заліку Кубка світу. І вже з першої стрільби опинилися у хвості гонки: Дмитро через не надто велику швидкість на трасі та один промах, а Артем через те, що став щасливим власником 2 промахів вже на першій стрільбі. По ходу гонки Дмитро був кращий ходом, однак на останніх двох колах почав здавати та поступався більшості біатлоністів, у тому числі й Примі, який не підіймався вище 22 місця на колі. Підсумкові місця хлопців: 28 у Дмитра Підручного та 29 в Артема Прими. Навіть за умов ідеальної стрільби, нашим збірникам було б важко боротися за місця вище десятого.

Схожа ситуація і в дівчат. Олена Підгрушна, що входить у ТОП-25 на гонку не вийшла, натомість з 30 стартовим номером у мас-старт увійшла Юлія Джима. Все завдяки хорошому виступу на етапі. На перших трьох вогневих рубежах Юлія допустила по одному промаху, що не дозволило їй боротися за високі місця. Хоча, як показала гонка, три промахи – зовсім не вирок. На п’ятому та шостому місцях опинилися спортсменки, в пасиві яких стільки ж хиб, як і в українки. Однак вони набагато сильніші на трасі. Здавалося б, за гіршого ходу Юлія мала б компенсувати все швидкою стрільбою, але ні: на стрільбищі вона провела на 40 секунд більше, ніж лідер за цим показником. У відсотковому еквіваленті це – 27,5%. Фініш на 25 місці досить яскраво демонструє, що у мас-старті Юлії Джимі, на жаль, ловити нічого.

До початку чемпіонату світу 16 днів і сподівань на медалі, а тим більше на перемогу немає. Як не було і минулого року. Тоді всіх здивував Дмитро Підручний. Чи під силу комусь повторити його шлях у 2020? Дізнаємося вже досить скоро.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ