Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Блискуче падіння

Нещодавнє коливання цін на золото продемонструвало - заробити на цьому металі можуть лише люди зі сталевими нервами
Іще місяць тому всі банкіри одноголосно стверджували , що вклад у золотий злиток урятує не лише від інфляції, але й принесе вкладникові більше до % прибутку за рік. Торік вартість золота постійно зростала й справді додала до вкладів З2,3% річних, Цьогоріч «золотим» вкладникам непереливки. Золото поводиться незрозуміло - то падає, то знову зростає в ціні. Після різкого падіння ціни на дорогоцінний метал у вівторок, аналітики вже не беруться прогнозувати настільки стрімке зростання вартості золота, обережно кажучи про 10-15% збільшення цього року.
Неймовірне підвищення ціни на золото відбулося в середині березня 2008-го, тоді його вартість злетіла на 18% від початку року й подолала психологічний бар'єр у $1 тис. за тройську унцію (31,1 грама). Утім вкладники раділи недовго: золото знову впало й упродовж п'яти місяців трималося в межах $860-970 за унцію. Критичною точкою падіння вважають 12 серпня цього року, коли його ціна на світових ринках упала до $808,75, що на $57 менше, ніж на початку року. Але в середу й четвер золото знову подорожчало, учора тройська унція коштувала $829,70.
Коливання позначилися й на вартості банківських злитків. Учора банкіри купували золото в населення у середньому по 118 грн. за грам, а продавали по 149 грн., це на 10% дешевше ніж на початку цього року.
Банкіри кажуть, що зниження вартості золота вигідне для бажаючих інвестувати в нього. Поки золото дешеве - його потрібно купувати, тому що незабаром воно знову злетить у ціні. «Золото зростатиме в ціні безперечно, якщо проб'є рівень $850 за унцію, цього року мінімум на 10-15%», - прогнозує старший дилер казначейства Райффайзен Банку Аваль Сергій Бігун. Після вівторкового падіння вартість цього дорогоцінного металу почала поступово зростати, «із серпня ситуація на ринку дорогоцінних металів характеризувалася підвищенням котирувань до $825 за унцію», - розповідає перший заступник голови: правління Правекс-банку Роман Валесюк. Офіційний курс золота в Україні за четвер зріс від 125,98 грн. за грам до 128,34грн.
Піддаватися паніці й поспішати продати свій злиток не варто. «Панікувати вже пізно - золото впало, потрібно чекати нових економічних даних з інших ринків, аби зрозуміти як далі змінюватиметься ціна на метал», - зауважує Сергій Бігун.
У ювелірів - дорожче
Навіть на тлі зниження цін на золото ювелірні магазини продовжують завищувати вартість цього металу, приміром, у магазинах Київського ювелірного заводу продають Вироби в середньому по 200  грн. за грам. Банкіри вчора продавали населенню золото 999 проби по 144 грн.

Леся Войтицька, «24»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ