Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Боротьба за тарифи, чи боротьба за електорат?

Тарифами на тепло у Львові займатиметься чи не весь український політикум. Так, на четвергову, 22 лютого, сесію Львівської міської ради, на якій, власне, і розглядатимуть питання тарифів на теплопостачання, приїде низка загальноукраїнських політичних лідерів, які загорілися неабияким бажанням допомогти Львову і львів’янам вирішити свою проблему № 1.
 Власне, почалося все з того, що минулого тижня місцеві БЮТівці заявили, що на сесію міськради збирається їхня лідерка Юлія Тимошенко, яка горою стане за львів’ян і доможеться від міської влади скасування необґрунтованих тарифів. І тут почалося…
Представникам інших політичних сил, представлених у міській раді, і так вже давно набридло, що міська фракція БЮТ постійно намагається перенести питання тарифів у політичну площину. Спочатку вони виголошували заяви, в яких закликали своїх колег-тимошенківців припинити піаритися на тарифах, потім без жодних обговорень, претендуючи на рекорд, гідний Книги рекордів Гіннеса, менше ніж за шість хвилин проголосували бюджет розвитку Львова-2007, ухвалу про запозичення до міського бюджету, затвердили перелік об’єктів, які цьогоріч фінансуватимуть за міські кошти, та прийняли ще кілька важливих ухвал. Як подейкували в кулуарах міської ради, депутати, звичайно, мали зауваження до цих проектів, однак, щоб показати фракції БЮТ на її місце в раді, згуртовано пішли на таку „акцію”. Коли ж стало відомо, що до Львова їде Тимошенко ситуація досягла свого критичного піку.
Тарифи тарифами, але, цілком зрозуміло, що основне, що кличе Юлію Володимирівну до нашого міста — це бажання здобути прихильність якомога більшої кількості львів’ян. Й попри те, що дострокових парламентських виборів, окрім непевних заяв самої лідерки БЮТ, найближчим часом ніщо не віщує, вже сьогодні українські політики починають запеклу боротьбу за електорат, щоб до виборів забезпечити собі потужну підтримку. Особливо привабливою у цьому контексті для політичних сил національно-демократичного спрямування виглядає Західна Україна, яка на минулих виборах в основному підтримувала „Нашу Україну”, а сьогодні, як засвідчують соцопитування, розчарувалася у політиці блоку. Отож „підібрати” цей розчарований електорат нині є рожевою мрією для всіх українських політиків помаранчевого табору.
Попри те, просто їхати до Львова вслід за Тимошенко, для них означало би просто „змавпувати” Юлію Володимирівну… І тут українським політикам підіграв Андрій Садовий, який схвалив ініціативу Тимошенко й запросив до Львова всіх загальноукраїнських лідерів політичних сил, представлених у міській раді, а також представників Кабміну та всіх небайдужих. Мовляв, проблема тарифів на тепло — це загальноукраїнська проблема і було би добре зробити зі Львова переговорний майданчик щодо вирішення цієї проблеми. „Якщо у всіх містах тарифи погані і всіх міських голів вважають офірними цапами, то хай Кабінет Міністрів України сам визначає розміри тарифів для кожного конкретного міста і скаже, що для Харкова тарифи мають бути такими, а для Львова – такими. Відповідно, якщо центр встановлюватиме тарифи, то хай він сам і думає над тим, як міста мають сплачувати за спожитий газ – хай встановлює компенсації або робить те, що вважає за потрібне, — заявив міський голова. — Я готовий запропонувати зробити Львів майданчиком для термінового обговорення цієї проблеми на найвищому рівні. Я запрошую взяти участь у найближчому засіданні Львівської міської ради 22 лютого провідних українських політиків і урядовців. Я хочу, аби великі державні мужі почули нас, побачили на власні очі, що відбувається в українських містах і спільно з нами виробили варіанти виходу з цієї ситуації”.
Очевидно, тверезо оцінивши свої сили, міський голова зрозумів, що встояти самотужки проти харизми Юлії Володимирівни йому буде важко і взявся припрошувати собі на допомогу всіх, кого можна. Політичні ж лідери радо відгукнулися на запрошення мера. Так, вже сьогодні згоду взяти участь у пленарному засіданні Львівської міської ради 22 лютого дав лідер ВО „Свобода” Олег Тягнибок, голова громадянського руху „Народна самооборона” Юрій Луценко делегував на сесію свого заступника по рухові Тараса Стецьківа, а голова УНП Юрій Костенко та лідер ГП „Пора” Євген Золотарьов пообіцяли, що зроблять все можливе і неможливе, відкладуть всі свої справи і постараються приїхати на сесію. Львівський мер звернувся навіть до Партії регіонів, яка своєю чергою доручила допомогти Львову розібратися з тарифами на тепло голові ЛОО ПР, нардепу Олексію Радзієвському.  
Натомість Кабінет міністрів України, який допустив, що за минулий рік в нашій державі тричі зростала ціна на газ і, на думку Садового, повинен взяти на себе найбільшу відповідальність за підняття тарифів на теплопостачання, від запрошення мерії Львова одразу ж дистанціювався. Принаймні, як запевнила „Гал-infoрадник прем’єр-міністра України, народний депутат Ганна Герман, уряд зробив все, що міг, щоб зменшити для населення тягар від підняття тарифів. Більше того, як заявила пані Герман, це міста не використали повною мірою тих можливостей, які їм дав Кабмін, а в деяких випадках взагалі свідомо заклали у вартість тарифів необґрунтовані показники. Отож розібратися з тарифами на тепло, за словами радника прем’єра, справа самих міст, а хто не розбереться самотужки, тому вже допомагатиме Кабінет міністрів….
„Будуть проведені перевірки, до яких підключать Генпрокуратуру та спеціальні рейдові групи, і якщо виявиться, що тарифи необґрунтовані і в них закладені такі показники, які не мали би бути, то будуть навіть відкриті кримінальні справи”, — заявила Ганна Герман.
            Можливо, саме для того, що убезпечити себе від одноосібної відповідальності за формування двоставкового тарифу на теплоенергію, Андрій Садовий і затіяв всю цю катавасію із „майданчиком для термінового обговорення проблеми тарифів на тепло на найвищому рівні”. Зрештою, якщо з цього нічого не вийде, то, принаймні, ніхто нічого не втратить. Політичні сили зможуть вдосталь засвітитися і попіаритися, а міський голова матиме виправдання, що він зробив усе можливе, щоб сформувати у Львові справедливі і прозорі тарифи на тепло.
Як наголосив „Гал-infoполітолог Центру політичного прогнозування Львівського національного університету ім. І.Франка Любомир Скочиляс, ініціативу Садового можна трактувати як гру на випередження з Юлією Тимошенко.  
„Приїзд Тимошенко до Львова, як і загалом її поїздки Україною, пов’язані з тим, що БЮТ разом з антикризовою коаліцією голосував за закон про Кабінет міністрів. Після цього голосування рейтинг блоку різко впав, і Юлія Володимирівна вирішила використати так званий прийом заміщення однієї теми іншою, більш потужною. Вона почала піднімати по Україні питання тарифів, і всі швидко почали забувати про це голосування… Дуже важко не помітити тут піар... З іншого боку, до такого кроку — запросити до Львова лідерів всіх політичних сил, щоб вирішити питання тарифів на тепло, — львівський мер вдався вже після того, як було озвучено про приїзд до Львова Юлії Тимошенко. Це можна охарактеризувати як гру на випередження. Адже якби на сесії міськради була тільки Юлія Володимирівна, то ініціатива належала би виключно їй, відповідно, місцева влада була би в ситуації захисту, і чиновники мусили би постійно виправдовуватися і відповідати на закиди лідера БЮТ. Натомість рішення запросити на сесію багатьох політиків змінює співвідношення сил, а також розсіює однозначність приїзду Тимошенко до Львова. І на фоні інших регіонів її виступи і звинувачення в нашому місті не будуть вже так чітко сфокусовані”, — наголосив Любомир Скочиляс.
Інші ж політичні сили, за словами політолога, радо відгукнулися на запрошення львівського мера, щоб і собі заробити додаткові політичні дивіденди там, де їх не заробити просто гріх — на питаннях завищених тарифів, у яких винні їхні політичні опоненти.
Поряд з тим, у ситуації, коли від четвергової сесії Львівської міської ради найбільше виграють політики, Любомир Скочиляс бачить у такій ініціативі і користь для населення.
„Думаю, що від приїзду до Львова такої кількості політиків загальноукраїнського масштабу все таки є певний ефект. Навряд чи проблему тарифів на тепло вирішать кардинально і найближчим часом, але той суспільний резонанс, який підняли політики, все-таки матиме свій ефект для вирішення проблеми високих тарифів. Зрозуміло, що це не станеться на наступній сесії Львівської міської ради, адже в умовах такої активної політизації, дуже рідко приймаються якісь важливі конструктивні питання. Однак приїзд до Львова такої кількості політиків може стати поштовхом для вирішення проблеми тарифів. Я думаю, що він не закінчиться лише політичним піаром, бо надто багато політичних сил зацікавлені у розкручуванні цієї теми. Основна заслуга політиків буде в тому, що вони надаватимуть цій темі резонансу, публічності та значущості”, — зазначив Любомир Скочиляс.
 
Оксана ЛАБОЙКО
 
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ