Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Бойко знову пішов у наступ

Епопея з війною за газорозподільні системи низького та середнього тиску після тимчасового затишшя, пов‘язаного з новорічними святами, продовжується. НАК «Нафтогаз України» в особі своєї дочірньої компанії ДК «Газ України» не лише заявила про те, що позбавить права обслуговувати газорозподільні мережі підприємства з газопостачання та газифікації (облгази), які не здійснювали належне виконання договорів у частині вкладень у розвиток газопроводів та наростили критичну суму заборгованості за спожитий природний газ, а й створила компанію, яка опікуватиметься газотранспортними мережами, забраними у західних облгазів.
 До злісних неплатників коштів у догляд за державними розподільними газопроводами та до хронічних боржників ДК «Газ України» віднесла: «Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз», «Чернігівгаз» та «Чернівцігаз». За даними ДК «Газ України» рівень розрахунків облгазів за природний газ, спожитий населенням у 2006 р., у середньому по Україні становить 85% (у 2005 р. цей показник становив 84%), а сума заборгованості у 2006 р. становить 459 млн грн, що у 1,5 раза перевищує борг за 2005 р. (293 млн грн). Якщо говорити про частку божників з облгазів Західної України, то, за твердженням ДК «Газ України», вона становить 162 млн грн, що становить майже 35% заборгованості всіх облгазів України. З цих коштів заборгованість підприємств з газопостачання і газифікації перед ДК «Газ України» за спожитий у 2006 році газ становить 560 млн грн, з них найбільші боржники: ВАТ «Львівгаз», що заборгував 71 млн грн, 57 млн грн – ВАТ «Закарпатгаз»,  ВАТ «Луганськгаз» – 55 млн грн, ВАТ «Черкасигаз» – 49 млн грн, ВАТ «Івано-Франківськгаз» – 37 млн грн, ВАТ «Одесагаз» – 46 млн грн. Водночас заборгованість облгазів за природний газ, спожитий населенням у 2006 р. становить понад 445 млн. грн. Найбільший борг перед ДК «Газ України» у 2006 р. накопичили: ВАТ «Львівгаз» (45,5 млн грн), ВАТ «Закарпатгаз» (25 млн грн), ВАТ «Чернігівгаз» (17 млн грн), ВАТ «Івано-Франківськгаз» (14 млн грн), ВАТ «Волиньгаз» (14 млн грн), ВАТ «Черкасигаз» (14 млн грн) та ВАТ «Харківміськгаз» (13,4 млн грн).
 Щодо сум, які облгази не вклали в інфраструктуру газорозподільних мереж, то, за даними ДК «Газ України», загальний обсяг недовкладених коштів в систему розподільних газопроводів з 2001 року становить 180 млн грн. Найгірші показники продемонстрували ВАТ «Дніпропетровськгаз» (недовкладення – 17,2 млн грн), ВАТ «Львівгаз» – 13,3 млн грн, ВАТ «Харківміськгаз» та ВАТ «Житомиргаз» – по 11,5 млн, ВАТ «Луганськгаз», ВАТ «Донецькоблгаз», ВАТ «Закарпатгаз», ВАТ «Київоблгаз», ВАТ «Сумигаз», ВАТ «Черкасигаз» – понад 9 млн грн кожне.
 
Приховані бажання
 
Втім, попри голослівні заяви про те, що зазначені облгази не оновлюють мережі, справжній сенс заяви ілюструє ультиматум, що висунув ДК «Газ України», – облгази позбавлять права обслуговувати газорозподільні мережі у випадку, якщо останні не підпишуть додаткових угод на обслуговування газопроводів. Як повідомили «Гал-info» в прес-службі ДК «Газ України», у додатковій угоді передбачають введення штрафних санкцій відносно облгазів у разі невиконання ними інвестиційних зобов'язань щодо розвитку газорозподільних мереж. Тобто, якщо облгази не будуть щорічно сплачувати 4 відсотки від залишкової вартості державного майна (яке орендує облгаз) на ремонт мереж. Також в додатковому договорі прописано право в односторонньому порядку розривати договір про передачу газорозподільних мереж в користування облгазам. Цікаво, що в ДК «Газ України» так і не пояснили, на який саме рахунок мають надходити ці кошти – на спеціальний рахунок самого підприємства чи на якийсь інший рахунок, наприклад ДК «Газ України», мотивуючи це тим, що мовляв все це внутрішня бухгалтерія, і краще туди не лізти, щоб не заплутатися. Воно ж бо зрозуміло, що це справа бухгалтерів, але з іншого боку, наскільки заява ДК «Газ України» про те, що облгаз «не дав на розвиток» відповідає дійсності, тоді ніхто не докаже. Інше питання, чи зможе щось доказати, особливо в контексті заяви міністра ПЕК Юрія Бойка газеті «Дзеркало тижня» про те, що уряд планує здавати в оренду росіянам українські газорозподільні мережі низького тиску, а також в контексті того, що структура, яка керуватиме майном непокірних західних обленерго, вже створена і ім‘я їй ДК «Укргазмережі». Про її створення громадськість повідомив генеральний директор ДК «Газ України» Сергій Зубов. Він уточнив, що «Укргазмережі» створено з метою управління газорозподільними мережами, які будуть передані їй у випадку, якщо які-небудь облгази відмовляться від підписання додаткової угоди з ДК «Газ України».
 
Позиція ВАТ «Львівгаз»
 
«ВАТ «Львівгаз» розрахувалося з ДК «Газ України» за спожитий у 2006 році населенням Львівщини газ на 93%, що відповідає рівню розрахунків в цьому ж періоді, – говорять в прес-службі ВАТ «Львівгаз». – Зокрема, згідно з даними бухгалтерського обліку та відповідними актами прийому-передачі обсягів газу, у 2006 році ВАТ «Львівгаз» отримало від ДК «Газ України» для потреб населення природного газу на суму 174,7 млн грн, а оплатило (із врахуванням невідшкодованих пільг та субсидій) 163,5 млн грн”.
Водночас у ВАТ «Львівгаз» говорять, що питання заборгованості перед ДК «Газ України» є суперечливим – як стверджують на підприємстві, ДК «Газ України» завжди із запізненням підписує акти прийому-передачі природного газу.
«Обсяги спожитого у листопаді газу ДК «Газ України» підтвердила відповідним актом лише 29 грудня. Обсяги газу, спожитого у січні 2007 року, не підтверджені досі. А без актів прийому-передачі ВАТ «Львівгаз» формально не має підстави проводити платежі і не робить цього, щоб не втратити гроші, як це сталося у травні–червні 2006 року. ДК «Газ України» також не підтвердила актами прийому-передачі обсягів спожитого населенням Львівщини природного газу (до речі, вони досі залишаються непідтвердженими). Попри це ВАТ «Львівгаз» провело оплату за ці місяці, які ДК «Газ України» має намір провести у рахунок боргів минулих років. Якщо так станеться, то тоді ВАТ «Львівгаз» буде змушене «закривати» спожиті у травні–червні населенням Львівщини кубометри природного газу на іншого постачальника газу і повторно проводити його оплату вже з власного ресурсу», – говорять у ВАТ «Львівгаз».
Щодо закидів стосовно недовкладення коштів у догляд за державними розподільними газопроводами з боку ВАТ «Львівгаз», у прес-службі підприємства кажуть, що для початку потрібно визначити, про які саме мережі йдеться.
«Закиди ДК «Газ України» можуть стосуватися лише газорозподільних мереж, що перебувають у власності держави і не підлягають приватизації. Питання, скільки кілометрів таких мереж обслуговує на даний час ВАТ «Львівгаз», є спірним, оскільки досі ДК «Газ України» не підписала протоколи-погодження останньої інвентаризації. Згідно з даними цієї інвентаризації, ВАТ «Львівгаз» на початок 2006 року обслуговувало 12,7 тис. км державних газорозподільних мереж, понад 4 тисячі споруд на них та 35 одиниць спеціалізованої автотехніки. Відповідно до Договору «Про користування майном, що не підлягає приватизації», ВАТ «Львівгаз» частину свого прибутку, а саме 4% від залишкової вартості цього майна, зобов’язаний витрачати на його капітальні ремонти. Тобто у 2006 році на капремонти державних газорозподільних мереж ВАТ «Львівгаз» повинно було з власних прибутків, бо у тариф ці витрати не закладені, виділити 4,7 млн грн. Але протягом останніх, щонайменше п’яти років через необґрунтовано занижені тарифи на транспортування та постачання природного газу, ВАТ «Львівгаз» не отримує прибутків», – говорять в прес-службі ВАТ «Львівгаз».
Попри це, як стверджують на підприємстві, протягом 2006 року ВАТ «Львівгаз» за рахунок власних оборотних коштів провів заміну 26,4 км державних газопроводів, відремонтував без заміни 5,3 км мереж, провів необхідні ремонти газорозподільних пунктів та інших основних фондів, а також здійснив низку незапланованих, але необхідних поточних ремонтів газопроводів і обладнання на них. Загалом на ремонти державного майна ВАТ «Львівгаз» виділило і освоїло 4,6 млн грн.
   
Облрада очікуватиме першого кроку
 
26 грудня ще минулого, 2006 року, депутати Львівської обласної ради звернулися до голів РНБО, Верховної Ради, прем’єр-міністра, міністра з питань ПЕК та до голови НАК «Нафтогаз України» з проханням створити при РНБО спеціальну комісію, яка б вивчала питання щодо захисту громадян області від небезпечних посягань на газорозподільні мережі приватних (у тому числі іноземних) структур, і враховуючи те, що фінансування будівництва газорозподільної мережі області здійснювалось за кошти територіальних громад, субвенцій державного та місцевого бюджетів, вимагають питання зміни власника або балансоутримувача вищезазначених мереж здійснювати за погодженням із Львівською обласною радою.
Інша річ, про яку заявили два місяці тому депутати Львівської облради, та представники ЛОДА – буде створено обласне комунальне підприємство, на баланс якого перейдуть газорозподільні мережі низького та середнього тиску. Втім, як виявилось, воно й досі не створене, попри те що ДК «Газ України», створивши собі „дочку” «Укргазмережі», по суті перейшов від слів до дій. В облраді ж кажуть, що створювати підприємство, на баланс якого перейдуть мережі, ще завчасно.
«Ми розглядали це питання на сесії облради і дійшли згоди, що у випадку, якщо НАК «Нафтогаз України» або дотичні до нього структури будуть вживати конкретних заходів по захопленні мереж, тоді і ми швидко і адекватно відреагуємо, перевівши їх на баланс спеціально створеного під це підприємства, що підпорядковуватиметься області, – говорить заступник голови Львівської обласної ради Микола Горинь. – Створення «Укргазмережі» – це непідтверджений сигнал, бо ще немає офіційної інформації, але якщо така структура почне існувати і буде робити спробу забрати під себе мережі, що обслуговує ВАТ «Львівгаз», ми відреагуємо».
Чи встигнуть відреагувати депутати облради та керівництво ЛОДА, на жаль, питання, яке наразі залишається без відповіді. Відповідь на нього дасть наступний крок з боку Бойка. Яким він буде, можна лише здогадуватися. 
 
Валентин КОНЦЕВИЧ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ