Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Будемо з хлібом

В Україні очікують рекордний врожай зернових
                                                                                             

Повінь у західних областях, запевняють урядовці, на загальнодержавні показники не вплине

Через повінь та надмірні дощі на Західній Україні вже є проблеми зі збиранням зернових культур. Не менше клопоту аграріям завдали й ріпак та картопля, які гниють у перезволоженому ґрунті. Однак зменшення кількості зібраного врожаю у західних областях не має вплинути на загальний обсяг врожаю по Україні, вважає Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. Загалом в Україні очікується рекордна врожайність зерна - цього року планують зібрати понад 40 мільйонів тонн.

Скільки зберемо!

Україна планує отримати врожай відповідно до раніше зроблених прогнозів, не дивлячись на стихійне лихо у Західній Україні, - заявила глава уряду. Українським аграріям вже вдалося зібрати 23,4 млн. тонн зерна - а це більше, ніж половина від запланованого.
А врожай і справді рекордний - якщо в 2007-му з гектара збирали 21,8 центнера зерна, то цього року — до 31 ц/га. Усього в Україні було засіяно 15,6 млн га. Більше 1 млн. тонн зерна зібрали 10 областей України. Лідирує - Одещина, яка вже намолотила майже 3 млн. 200 тис. зерна. До неї вже підтягуються Крим, Миколаївська, Черкаська та Луганська області. На кінець липня, за даними Мінагрополітики, аграрії вже скосили ранні зернові та зернобобові культури на 6027, 4 тис. гектарах при середній врожайності 33,1 центнера з гектара. Незабаром межу намолоту в 2 млн. тонн зерна
переступлять запорізькі аграрії, а донецькі та харківські вже наближаються до мільйона.
Ситуація на Заході України не така безхмарна. За словами заступника голови Львівської ОДА Івана Стефанишина, поки що вдалося зібрати врожай тільки із 20% усіх площ, ріпаку - з 80%. При цьому середня урожайність зерна становить 29 центнерів на круг, ріпаку - 22,7 ц/га. Частина врожаю ріпаку буде втрачено - рослина вже починає осипатися, а стебло висихає. Від повені вже страждає урожай картоплі, яка покривається чорними плямами - бульба починає гнити. Однак це не вплине на загальноукраїнський показник. Україна засадила картоплею близько півтора мільйона гектара земель і планує зібрати від 19 до 20 млн. тонн урожаю.
Після того, як Верховна Рада спромоглася прийняти "паводкові зміни до бюджету", Аграрному фонду на подолання наслідків негоди буде виділено 1 млрд. грн.

Зернотрейдери знову бавляться в монополію!

Зібрати зерно - це тільки половина діла. Потім його треба вигідно продати. Натомість зернотрейдери, які масово скуповують зерно, вже активізувалися... Юлія Тимошенко вже висловила своє незадоволення роботою місцевої влади. Мовляв, через зернотрейдерів ціна на зерно у деяких регіонах вже опустилася до 800-900 гривень за тонну, при тому, що середня вартість зерна -1380 грн. за тонну. Проте є надія, що виділення Аграрному фонду 1,118 млрд. гривень вплине на закупівельну ціну і дозволить її суттєво підвищити. Інакше українські аграрії знову опиняться у програші.
Не весь врожай споживатимуть самі українці - цьогоріч 13-14 млн. тонн зерна поїде за кордон. Наприкінці березня рішенням Кабміну було збільшено квоту на вивіз зерна до 1,2 млн. тонн. За даними Finanсіаl Тimes, таке рішення українського уряду знизило світові ціни на пшеницю на 40% — до $300 за тонну.

Зоряна ФРАНКО
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ