Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чому львівських ліцеїстів-крутян годують дорогим м’ясом?

Як не дивно, однак на держзакупівлях «хімічать» навіть у Львівському державному ліцеї імені Героїв Крут, який є одним із найвідоміших закладів первинної ланки загальної системи військової освіти України, перебуває у спільній власності територіальних громад Львівської області та у якому, як відомо, завжди виховувалося багато дітей-сиріт та напівсиріт. При цьому виглядає так, що «хімічать» на тендерах доволі примітивно. І це навіть особливо і не приховується.

Про закупівлі із «нечужими» для ліцею учасниками

Один з таких прикладів, при чому цілком очевидний «при спогляданні» (навіть якщо на тендерні документи глянути мигцем) – остання «м’ясна» закупівля даного навчального закладу.

За результатами цього тендеру КЗ ЛОР «Львівський державний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут», в особі його начальника Юрія Гусара, 01 березня 2021 року, уклав договір про закупівлю харчових продуктів з фізичною особою-підприємцем Фацієвич Соломією Романівною.

Йдеться про закупівлю яловичини, філе курячого, четвертинки курячої, печінки курячої – на суму 1 185 683.00 грн. Серед найдорожчих продуктів (навіть занадто дорогуватих у порівнянні з оптовими цінами) – яловичина – по 149 грн/кг (якої буде закуплено 5170 кг) та філе куряче по 103 грн/кг (якого заплановано закупити 2751 кг).

Водночас питання на кшталт: «Як так сталося, що військовим ліцеїстам закупили м’ясо за завищеними цінами?» у цьому випадку є наївним та недоречним. Оскільки, як свідчать інші відомості у відкритих джерелах, м’ясо за такими цінами Львівським державним ліцеєм імені Героїв Крут упродовж останнього часу закуповувалось неодноразово, до того ж у одних і тих самих ФОПів.

Однак повернімося до останнього «м’ясного» тендера. Участь у цих торгах, окрім ФОПа Фацієвич Соломії Романівни (адреса якої: Миколаївський район, село Розвадів, вул. Івана Франка, буд.14, кв. 3) брала фізична особа-підприємець Кос Леся Миколаївна (Миколаївський р-н, село Пісочна, вул. Шевченка, буд. 112). Однак Кос (із пропозицією у розмірі 1 191 604.00 грн.) «чомусь» не завантажила всіх необхідних документів, її пропозиція як учасника не відповідала вимогам документації та не розглядалася.

Це за обставини, що раніше, як свідчать відкриті джерела, Кос Леся Миколаївна доволі активно брала участь в тендерах, що організовувались КЗ ЛОР «Львівський державний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут», подавала для участі в таких закупівлях всі потрібні документи та неодноразово визнавалася переможцем. Йдеться, зокрема, про закупівлю м’яса (без використання електронної системи) на 139,9 тис. грн. (дата підписання договору - 18.02.2020 року). Про перемогу в тендері щодо закупівлі ковбаси п/к, ковбаси вареної, сосисок, сардельок - з пропозицією 462,1 тис. грн. (договір було підписано 29.04.2020 року). Про визнання переможцем за результатами закупівлі м’яса (без використання електронної системи) на 49,9 тис. грн. (відповідний договір було завантажено 28.01.2021 року).

Щодо найбільшого тендера, виграного ФОПом Кос, то він аналогічний з тим, який виграла ФОП Фацієвич, тобто стосується закупівлі великої партії яловичини, філе курячого, четвертинки курячої, печінки курячої - загалом на 1 705 420,00 грн. Відмінність полягає, зокрема, в тому, що Кос такий привабливий тендер виграла без жодного конкурента та торгів. Замовник пояснив відсутність торгів тим, що тендер було двічі відмінено у зв'язку з відсутністю достатньої кількості учасників. Тому, як виняток, було застосовано переговорну процедуру закупівлі (дата підписання договору за цєю закупівлею - 29.04.2020 року).

«Не чужою», як вдалося з’ясувати, виявилася для Львівського державного ліцею імені Героїв Крут й ФОП Соломія Фацієвич. З відкритих джерел, зокрема, відомо, що упродовж квітня-вересня 2020 року за результатами закупівель харчових продуктів, що проводив військовий ліцей, з Фацієвич було укладено шість угод на суму 1,4 млн. грн.

Чому «м’ясна» закупівля ліцею має бути скасована

А тепер знову про останній тендер, де за постачання військовому ліцею великої партії м’яса конкурували ФОПи Кос, яка не подала всіх необхідних документів, та Фацієвич, з документами якої, як вирішили члени тендерного комітету, все виявилося в порядку.

Водночас, якщо на тендерну документацію подивитися навіть одним поглядом, то у вічі впадають низка дивних співпадінь. Зокрема те, що обидві «конкурентки» подали схожі документи. Так, серед документів пропозиції ФОП Фацієвич Соломії Романівни наявний договір оренди від 11 листопада 2020 року частки нежитлових приміщень (що знаходяться в будинку №15 по вул. Привокзальна в с. Пісочна Миколаївського району), підписаний з Косом Богданом Романовичем.

Такий самий договір оренди від 11.11.2020 року подала ФОП Кос Леся Миколаївна. Стосується він «тієї самої» частки нежитлових приміщень (що знаходяться в будинку №15 по вул. Привокзальна в с. Пісочна Миколаївського району) та підписаний з «тим самим» громадянином Косом. Водночас із копії паспорта, що подала Леся Кос, відомо, що Кос Богдан Романович є її чоловіком.

Зв'язок між названими учасниками, що свідчить про вчинення антиконкурентних узгоджених дій та спотворення результатів торгів, підтверджується й іншими документами (зокрема, аналогічними договорами оренди автомобіля, укладеними Фацієвич та Кос із одним і тим же орендовавцем, на один і той же спеціалізований вантажний фургон та фактично на однаковий термін).

Однак найбільш показовим є інший факт.

З сайту електронних закупівель Prozorro відомо, що вищеописаній «конкуренції» передувала ще одна «зустріч» ФОПів Кос та Фацієвич – у ході закупівлі, яка організовувалась Центром фінансово-господарського та навчально-методичного забезпечення закладів освіти і культури Розвадівської сільської ради.

Цей тендер, інформація про який була оприлюднена 06.01.2021 року (з очікуваною вартістю 1 900 600 грн.), стосувався послуги з організації харчування. ФОПи Фацієвич та Кос «конкурували», зокрема, за лот щодо надання послуги з харчування Надітицькому закладу загальної середньої освіти І ступеня. Однак згодом ці торги відмінили, у зв'язку з тим, що їхній учасник (фізична-особа-підприємець Кос) знаходиться у зведених відомостях АМКУ як учасник, який упродовж останніх 3 років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів.

Йдеться про притягнення до відповідальності згідно з рішенням адміністративної колегії Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 06 серпня 2020 року у справі, що стосується узгоджених дій ФОПів Кос Лесі Миколаївни та ФОП Данилів (Кос) Мирослави Романівни під час участі в конкурсних торгах на закупівлю послуг з організації харчування для шкіл Миколаївського району.

Цим рішенням дії названих фізичних осіб-підприємців (які виявилися родичами) були оцінені як порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 4 частини 2 статті 6 та пунктом першим статті 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів. На ФОПів Кос та Данилів були накладені штрафи.

Що все це означає «в контексті» вищеописаної «м’ясної» закупівлі Львівського державного ліцею імені Героїв Крут?

Замовник (тобто ліцей) тендерну пропозицію учасника ФОП Кос Лесі Миколаївни зобов'язаний був відхилити, прийняти рішення про відмову учаснику в участі у процедурі. Однак львівських ліцеїстів-крутян, вочевидь, вирішили вчергове нагодувати дорогим м’ясом.

Для керівництва ліцею закон не писаний?

1/1

Зазначу, що 9 та 11 березня на адресу КЗ ЛОР «Львівський державний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут» автором цих рядків було скеровано кілька запитів на публічну інформацію, що стосуються насамперед вищезгаданих фактів.

Запити скеровувалися з метою подальшої підготовки звернення на адресу Антимонопольного комітету України.

Однак жодної відповіді на ці запити не надали. Хоча відповідальності за порушення законодавства про доступ до публічної інформації ніби ще ніхто не відміняв. Так само, як ніхто не відміняв відповідальності за порушення законодавства про захист економічної конкуренції та неефективне використання бюджетних коштів.

Далі буде...

Віктор Корнієнко
член Національної спілки журналістів України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ