Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Чому люди втікають від повісток

На Львівщині стан виконання мобілізаційного плану перебуває на низькому рівні. Зокрема, на території області план виконання шостої хвилі становить лише 47%. Такі дані озвучили в прокуратурі Львівської області. Гал-інфо спробувало з’ясувати, чому кожна наступна хвиля мобілізації в Україні дається так важко, і чому галичани не хочуть іти до війська.
Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Прокурор Львівської області Роман Федик серед головних причин зриву мобілізації на Львівщині вважає самоусунення окремих посадовців органів місцевого самоврядування від виконання своїх службових обов’язків. Йдеться, насамперед, про неоповіщення осіб, які підлягають мобілізації. Не вирішуються також інші потреби Збройних Сил України - поставки техніки на збірні пункти, військові частини,  тимчасове  виділення   будівель, земельних ділянок, тощо.

Як йшлося під час наради в прокуратурі, під час 6 хвилі мобілізації у 367 населених пунктах не мобілізовано жодної особи. У зв’язку з цим, правоохоронними органами стосовно голів сільських рад уже розпочато 14 кримінальних проваджень за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст..114-1 КК України. (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань). Ще 2 аналогічних кримінальних провадження розпочато стосовно керівників підприємств, які не допустили на свою територію представників військомату.

На нараді також наголосили на необхідності активізації роботи органів внутрішніх справ при розшуку осіб, які ухиляються від військової служби або підозрюються у дезертирстві. Так, станом на сьогодні у розшуку перебуває 11 тис. таких осіб, зважаючи на це слід вжити додаткових заходів із  встановлення їх місцезнаходження та притягнення до кримінальної відповідальності.

В інтерв’ю Гал-інфо військовий комісар Львівської області, полковник Микола Садовський відповів на питання чому галичани не хочуть іти служити?

«Той, хто вважає своїм святим обов’язком захищати Батьківщину, свою рідну землю, він вже побував у війську чи в АТО, або є тепер. Решта ж, вочевидь, думає, що Донецьк та  Луганськ далеко, і що до Львова ворог не дійде. Кажуть таке: от коли небезпека нависне над Львовом, то тоді підемо служити. А тим часом люди шукають різні способи, щоб ухилитись від мобілізації,  і при цьому розказують про свій патріотизм. Але найголовніше, що нам треба зробити негайно, - це поміняти тих, хто вже рік несе службу на сході.  І патріотизм на словах тут не допоможе. Більше того, нині спостерігаємо таку тенденцію, що чоловіки стають жіночними, а жінки - мужніми та хоробрими. До речі, близько 40% тих, хто підписав цього року контракт, – це жінки. Виходить, жінки готові боронити свою країну, а чоловіки ховаються за їхніми спинами», - сказав він.

Заступник голови Львівської ОДА, який курує питання проведення мобілізації на Львівщині Андрій Корнат вважає, що низька активність людей щодо мобілізації – це результат перегляду страшних картинок по телебаченню.

За його словами, головна причина зриву мобілізаційних кампаній – це робота ЗМІ.

«Чи то виконуючи певну вказівку, чи то від нерозуміння значення ролі ЗМІ в суспільстві створюється ситуація, яка шкодить процесу мобілізації і накладає свій відбиток», - сказав він.

Андрій Корнат зауважив, що під час робочих поїздок по районах Львівщини він побачив деморалізацію  та демотивацю населення штучно створеними страхами.

«Складається ситуація, що люди готові йти на кримінал, але не у Збройні сили України. Аргументів проти у людей є багато, і вони все це побачили у ЗМІ», - сказав Корнат.

Другою причиною він назвав старе законодавство: «Законодавство радянського часу, і сама система мобілізації з прогалинами. Люди налаштовані патріотично, але їх потрібно інформаційно захищати. Населення піддається впливу інформаційно-психологічної війни. Поки наша держава не навчиться захищати своє населення від такого роду війни до того часу ми матимемо проблеми з мобілізацією».

Ще одним важливим кроком у вирішенні цього питання він вбачає реформування ЗСУ та створення контрактної армії.

«Ми йдемо цим шляхом. Людям пропонується робота у військових частинах відповідно до їхнього фаху. Так у Золочівській ремонтній бригаді нині є одна тисяча вакантних місць. Рядовий солдат має заробітну плату 2 тис грн, а офіцер – 4 тис грн. До того ж це повне державне утримання та вільний режим роботи».

Він також додав, що п’ята хвиля мобілізації була виконана на Львівщині на 65%. Щоста хвиля ще не закінчилася і нині її виконання в межах 50%.

«Питання демобілізації такі показники знімають. Можна демобілізувати усіх військових. Ми зараз серйозно поінформували населення і зараз піде процес покликання», - сказав Андрій Корнат.

Волонтер, керівник Народної Самооборони Валерій Веремчук, який багато разів бував у зоні АТО та щодня має справу з мобілізованими бійцями впевнений, що люди, які мали велике бажання та патріотичні почуття, пішли на службу в ЗСУ ще рік тому - у перших хвилях мобілізації. Це були люди вмотивовані патріотично, а тепер мотивувати повинна держава.

За його словами, держава повинна показувати людям не лише втрати та смерті, але й перемоги.

«Повинні бути стимули для мобілізованих, щоб привернути тих, хто вагається. Звичайно, що та соціальна кампанія, яка є, її замало, адже негативу більше ніж позитивних сигналів. Розуміємо, що інформаційні вкиди – це також елементи війни. Але коли ми їздимо в зону АТО, то бачимо, що забезпечення військових, зокрема,  харчування, стало значно краще. Власне, нині нема такої небезпеки та загрози оточень чи котлів, як це було торік», - сказав Валерій Веремчук.

Він додав, що потрібно краще роз’яснювати людям ці моменти та максимально пропонувати підписати контракти.

«Сама ідея патріотизму вичерпується, тому потрібно пояснювати переваги і надавати преференції, щоб мотивувати мобілізованих», - додав Валерій Веремчук.

На прохання Гал-інфо ситуацію з мобілізацією прокоментував один із кадрових офіцерів ЗСУ, який попросив не називати його імені.

«Проблеми при проведенні мобілізації – це недолік законодавства, яке банально було перекладене з російської на українську, і при цьому геть не взято до уваги специфіку особливого періоду. Відтак, за рік війни парламентарям довелося внести багато поправок та змін», - сказав офіцер.

За його словами, вирішенням проблеми мобілізації могла б стати контрактна армія, але для того, щоб мобілізовані хотіли підписувати контракти повинна бути рівність ЗСУ з Нацгвардією.

«Чому нема проблем з укомплектуванням Нацгвардії та прикордонників? Згідно із рішенням Генштабу вони більше не перебувають на першій лінії оборони. Прикривають першу лінію - Збройні сили України, а це мобілізовані чоловіки. Однак ми бачимо, що матеріальне забезпечення Нацгвардії є значно кращим ніж ЗСУ. Вони отримують усі новинки озброєнь, техніки. Чому не дати це тим, хто стоїть на першій лінії оборони? Якщо влада хоче професійну і якісну армію, то таки порядок треба змінити», - сказав він.

Офіцер також переконаний, що рівними перед мобілізацією повинні бути усі, незалежно від соціального статусу та матеріального забезпечення.

«Якщо людина може заплатити, а простіше кажучи, відкупитись, то потрібно це робити офіційно».

Окрім того, за його словами, ще однією проблемою є те, що в країні «вічні вибори».

«Вибори та політичні перестановки не сприяють якісним змінам. Народ прекрасно розуміє, що йде війна. Ми несемо втрати. Є вбиті, поранені, є полонені. Люди хочуть гарантій від держави. Мобілізований повинен знати, що його життя та здоров’я застраховане, що він отримає преференції та переваги. Для демобілізованих повинні відкриватися усі шляхи – вступ без конкурсу у вищі навчальні заклади, робота, кар’єра, медичне обслуговування, пільги. Ті, хто воював рік і виконав свій громадянський обов’язок, повинні мати переваги», - сказав він.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ