Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хто провалив мобілізаційний план на Львівщині?

На Львівщині стан виконання мобілізаційної підготовки перебуває на низькому рівні. Зокрема, на території Львівської області під час 6 хвилі мобілізації план виконання становить лише 47%. Такі дані озвучені сьогодні, 13 серпня, у прокуратурі Львівської області під час наради керівників правоохоронних органів, із запрошенням керівництва ЛОДА, органів місцевої виконавчої влади, військових комісарів, повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.

За словами прокурора області Романа Федика проблем при проведенні мобілізаційної підготовки у Львівській  області ще багато.

Серед головних причин зриву мобілізації на Львівщині є самоусунення окремих посадовців органів місцевого самоврядування від виконання своїх службових обов’язків. Йдеться, насамперед, про неоповіщення осіб, які підлягають мобілізації. Не вирішуються також інші потреби Збройних Сил України - поставки техніки на збірні пункти, військові частини,  тимчасове  виділення   будівель, земельних ділянок, тощо.

Як відзначено на нараді, під час 6 хвилі мобілізації у 367 населених пунктах не мобілізовано жодної особи. У зв’язку з цим, правоохоронними органами стосовно голів сільських рад уже розпочато 14 кримінальних проваджень за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст..114-1 КК України. (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань). Ще 2 аналогічних кримінальних провадження розпочато стосовно керівників підприємств, які не допустили на свою територію представників військомату.

Водночас, потребує активізації робота райвійськоматів. Зокрема, незважаючи на такий стан справ, службовими особами райвійськкоматів області складено лише 79 адміністративних протоколів відносно сільських та селищних голів за ст.210-1, 211-4 КУпАП за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Викликає занепокоєння законність надання військовими комісаріатами відстрочок тим військовозобов’язаним, які визнані придатними до призову за мобілізацією.

Так, на даний час такі надані понад 140 особам. Не у всіх випадках посадові особи комісаріатів скеровують до правоохоронних органів відповідні матеріали на осіб, які ухиляються від мобілізації.

 Вказане створює видимість безкарності та вседозволеності у важкий для держави та суспільства час.

 На нараді також наголосили на необхідності активізації роботи органів внутрішніх справ при розшуку осіб, які ухиляються від військової служби або підозрюються у дезертирстві. Так, станом на сьогодні у розшуку перебуває 11 тис. таких осіб, зважаючи на це слід вжити додаткових заходів із  встановлення їх місцезнаходження та притягнення до кримінальної відповідальності.

Не оминули увагою роботу військово-лікарських комісій при ОРВК, якими велика кількість військовозобов’язаних, що пройшли медкомісію скеровуються на до обстеження, а саме понад 40%. Зазначене свідчить про те, що робота окремих військово-лікарських комісій при здійсненні медичних оглядів осіб, які підлягають мобілізації, та визнання таких придатними до військової служби продовжує залишатися неналежною.

На нараді заслухали також звіти про роботу на цьому напрямі окремих прокурорів районів, на території яких на низькому рівні проводиться мобілізаційна підготовка.

На звершення наради прокурор області наголосив, що проаналізувавши всі аспекти скоординованої роботи уповноважених органів, спрямованої на підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України діяльність на даному напрямі потребує активізації.

За наслідками наради  учасниками прийнято низку рішень та визначено завдання, виконання яких дасть змогу вирішити зазначені проблеми для безумовного виконання законодавства про часткову мобілізацію на теренах Львівщини.

Фото portal.lviv.ua.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ