Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Чому в Україні заблокована пересадка органів?

Із січня в Україні почав діяти новий закон про трансплантацію, але система охорони здоров'я виявилась до нього не готовою - немає реєстру донорів і реципієнтів, пояснює виданню ВВС Україна Ірина Заславець, голова "Всеукраїнської платформи донорства іDonor".

В'ячеславу Стояну 13 років, він любить машини і мріє відкрити станцію техобслуговування. Але зараз хлопчик перебуває в "Охматдиті", бо потребує пересадки нирки.

Свою нирку В'ячеславу погодився віддати дядько, але операцію дитині провести не можуть.

В Україні вже майже два місяці заблоковані всі операції з трансплантації органів - і від родинних, і неродинних донорів.

Медики бояться, що за відсутності такого реєстру після проведення операцій їм можуть загрожувати карні справи. Адже старий закон про трансплантацію діяти перестав.

Відтермінувати дію нового закону і розблокувати пересадку органів має Верховна Рада. Але там вже місяць не можуть розглянути відповідні законопроекти.

Коли в Україні має запрацювати трансплантація і що цьому заважає, розбиралась ВВС News Україна.

Що не так із законом?

У травні 2018 року в Україні ухвалили новий закон про трансплантацію. Авторка закону, депутат Ольга Богомолець, назвала його "перемогою" і "проривом, здатним врятувати тисячі життів".

Що змінює закон:

  • можна давати згоду на донорство за життя;
  • можна обмінюватися органами між живими донорами, які не є рідними, так зване "перехресне донорство";
  • поява трансплант-координатора - зв'язкового між донором та реципієнтом;
  • створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, у якій будуть дані всіх людей, які готові стати донорами і де можна підбирати пару донор-реципієнт.

Трансплантація по-новому, згідно з цим законом, мала запрацювати з 1 січня 2019 року, але цього не сталося.

Реєстр донорів не створили, хоча, в МОЗ кажуть, що вийшли на фінішну пряму.

Лише наприкінці минулого року Кабмін затвердив порядок згоди донора на вилучення органів.

Професія трансплант-координатора з'явилася в Україні лише 18 лютого.

Для того, щоб цей закон запрацював і трансплантація по-новому почалась, потрібен принаймні рік, кажуть в МОЗ, а не кілька місяців, які виділили їм з травня 2018 по січень 2019.

"Те, що тоді прописали в законі, неможливо було реалізувати за шість місяців. Неможливо", - заявив заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик.

За його словами, для запуску повноцінного процесу трансплантації мають закупити обладнання для реанімацій, повноцінний реєстр донорів потрібно не тільки створити, але і протестувати, а лікарів трансплант-координаторів треба навчити.

Крім того на всі ці нововведення у законі не було передбачено коштів.

Чому всі ці питання не врегулювали до ухвалення закону і чому погодилися на дату січень 2019, в МОЗ відповіді не дали.

Чому не можуть робити пересадки органів?

Оскільки новий закон про трансплантацію ще не працює, а старий - вже не працює, лікарі опинилися у підвішеному стані.

"За цих умов трансплантологам загрожує кримінальне провадження навіть при пересадженні нирки чи печінки від мами дитині", - каже пані Заславець з іDonor.

Стаття Кримінального кодексу № 143, частина перша, передбачає кримінальну відповідальність за порушення встановленого законом порядку трансплантації органів, каже представник департаменту по боротьбі зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми Нацполіції Андрій Кравченко.

"Лікарі не мають думати, чи відкриють проти них справи, а мають думати про операції", - обурюється Олег Котенко, президент Асоціації трансплантологів.

У МОЗ закликають правоохоронців співпрацювати, а не залякувати медиків, і посилаються на постанову Кабміну, яка дозволила проводити пересадку органів, допоки не запрацює нова система.

"МОЗ закликає силовиків закрити очі і погодитись на те, що операції з трансплантації в законодавчому полі. Але всі, хто грамотно читають закони - і адвокати і правоохоронні органи - протилежної думки", - говорить про ситуацію з пересадкою органів заступник голови комітету Ірина Сисоєнко.

Що далі? Як вирішити ситуацію?

Адвокат Олена Бабич називає ситуацію із трансплантацією в Україні "повним колапсом". І каже, що знайти вихід із неї можуть лише МОЗ та парламент.

У грудні і в січні у Верховній Раді зареєстрували кілька законопроектів, які могли вирішити ситуацію з трансплантацією, але жоден з них не виносили на голосування.

Понад місяць законопроекти, які могли б вирішити ситуацію, не розглядали в Комітеті з питань охорони здоров'я, обурюється Ірина Заславець з "іDonor".

"Завдання на тиждень - дотиснути парламент проголосувати зміни в закон про трансплантацію, які вже зараз дозволять лікарям робити хоча б родинні операції", - каже вона.

Сотні пацієнтів і лікарів підписали петицію до голови Верховної Ради Андрія Парубія із проханням розблокувати трансплантацію в Україні.

Тим часом батьки В'ячеслава Стояна збирають гроші на операцію сину. Вже вдалося знайти 400 тис. грн.

Врятувати дитину можуть у Білорусі, але для цього потрібно вп'ятеро більше грошей - майже 2 млн гривень, розповідає мама хлопчика Альона Стоян.

За приблизними підрахунками МОЗ, в Україні близько 5 тис. людей потребують пересадки органів.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ