Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Маски можуть стати причиною інфікування, - директорка ЦГЗ Мар'яна Служинська

В ефірі радіо "Львівська хвиля" директорка Львівського центру громадського здоров'я Мар'яна Служинська розповіла чи допоможуть маски захиститися від коронавірусу.
Директорка Львівського центру громадського здоров'я Мар'яна Служинська.

“Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує одягати маски людям, які мають симптоми захворювання. Здоровим людям не потрібно цього робити, тому що маска не захищає від потрапляння вірусу. Вона не прилягає щільно до обличчя, завжди є шпаринки, через які може потрапити вірус.

Крім того, людина, яка носить маску, набагато частіше торкається обличчя, щоб її поправити. Це збільшує шанси інфікуватися. Не варто забувати, що вірус може потрапити зокрема через слизову оболонку очей, і від цього маска точно не захистить.

Якщо думати про маску, як про бар'єр від слини співрозмовника, то вона захистить. Хоча краплинки слини все ще можуть потрапити і через слизову очей”, - зазначила Мар'яна Служинська.

Варто зазначити, що з масками є й проблема — більшість не вміє їх правильно носити.

“Подивіться, як у нас носять маски. Їх носять, потім пхають в кишеню, потім знов одягають. Якщо ми хочемо використовувати її правильно, маска має бути одноразова. Перед тим як її вдягнути, ми маємо помити руки. Крім того, в масці ходити незручно. Люди, які не звикли носити маски підсвідомо їх опускають, щоб дихати через ніс. Вона взагалі так не ефективна, а навпаки може нашкодити, бо на ній осідають бактерії”, - додає директорка Центру громадського здоров'я. 

Мар'яна Служинська наголошує, що основне - це дотримуватися дистанції: “Є чітко розроблені рекомендації, як себе убезпечити. Коли ми дотримуємося дистанції більше ніж 1 метр, миємо руки, тоді у нас є більше шансів не захворіти”.

Також подаємо посилання на офіційні рекомендації ВООЗ.

Нагадаємо, станом на 18 березня, у Львові 24 пацієнти із підозрою на коронавірус: хто вони і звідки прибули в матеріалі Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ