Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

ДАІ не допоможе

Чергова реформа перетворюється на фарс

Вчора всі стаціонарні пости ДАІ в країні мали перетворитися на пости громадської допомоги. Даішники, виконуючи указ президента, поспішили покинути будки, але пункти допомоги створити забули. Допомагати водіям нікому і ніде. Зате у МВС вже гордо назвали подію реформою

Ліквідувати стаціонарні пости до 17 липня рівно місяць тому ухвалив Віктор Ющенко. Мовляв, на постовій роботі задіяно більше п'яти тисяч осіб, а мобільних патрулів, навпаки, не вистачає. Даішні будки обіцяли перетворити на пункти допомоги - такий собі перший крок назустріч людям. За задумом, кожен водій зміг
би звідси зателефонувати, заявити про правопорушення, попросити ліки, просто відпочити і навіть полагодити машину. Учора кореспонденти «24» даремно намагалися знайти допомогу на дорозі. Так само, які даішників. Будки - порожні, попросити анальгін - ні в кого, нікому контролювати швидкість на трасах і перехоплювати злочинців на виїзді з міста.
Для початку ми поїхали на відомий у Києві стаціонарний пост на самому початку Одеської траси. План простий: просимо анальгін, телефон і заявляємо про те, що на дорозі нас грубо підрізали. Уже за мить з'ясувалося, що заявляти про все це просто нікому - на металевій будці висів величезний замок, а з даху була знята табличка «ДАІ». Автомобілісти задоволено пролітали повз, без побоювання натискаючи на газ. Ще одне розчарування очікувало нас на посту в селі Чапаєвка - це початок жвавої траси на Кончу-Заспу, де живе добра половина української еліти. Біля білосніжної будки завжди чергував один, а то й два інспектори. Тепер тут окрім порожніх пивних пляшок і розбитих шибоку дверях нічого немає. Речі з двоповерхової будівлі вивезені, ручки на дверях покрилися пилом і павутинням - працівники ДАІ забули забрати тільки табличку з іменами загиблих на посту колег і білі жалюзі.
Остаточно переконатися в невиконанні президентського указу ми поїхали до центру Києва - прямо до Верховної Ради й секретаріату. Виявилося, де-де, а тут стаціонарні пости працюють, як і колись. Співробітники ДАІ на місцях продовжують допомагати регулювати рух, але допомагати звичайним перехожим вони, схоже, й не думають.
Скляна будка ДАІ навпроти Верховної Ради, в народі іменована «склянкою», була зачинена. Але крізь скло виднілися кашкети двох стражів порядку.
Молодий інспектор злегка прочинив двері, боязко висунув голову через щілинку. У будці грала приємна музика.
«Що таке?» - здивувався він. «Дайте мені, будь ласка, таблетку анальгіну - голова болить». «За рогом аптека, сходіть і купіть собі анальгін». «У мене немає грошей. А ви хіба не громадський пост, у якому громадяни можуть попросити про допомогу?» «Так, ми пост, але не громадський, і аптечки в нас немає». «А телефон є? Мені потрібно подзвонити». «І телефону в нас немає. На все добре».
Експеримент ми завершили в самому центрі міста - в будці на Майдані. Тутешній співробітник ДАІ був люб'язний. Питання про анальгін викликало в нього усмішку. «Вибачите, в нас аптечок немає. Думаєте, тут громадський пост?» - виявився в курсі інспектор. «Так. По телевізору показували, що ви тепер повинні людям допомагати - ліки давати, колеса підкачувати». «Ні, це нова функція контрольно-пропускних пунктів на виїздах із міста, а я не КПП». «А хто ви? «Я постовий будиночок - не можу ж я весь день на ногах простояти, а машин на всіх не наберешся».
На  всі  спроби   «24» з'ясувати, коли ж усі стаціонарні пости переобладнають, у ДАІ лише знизували плечима. Там чомусь упевнені, що місяць на ліквідацію в них минає не сьогодні й у запасі в них є ще тиждень. «Зараз ми не готові це коментувати, - заявив Олександр Печененко, головінспектор відділу профілактики Департаменту ДАІ. - Нам був даний місячний термін. Він минає за тиждень, тоді буде про що говорити. А зараз якісь роботи ведуться». Уточнювати, які саме роботи ведуться й, головне, де ведуться , чиновник не став.

Євгенія Даниленко,   Андрій Мовчан, «24»  

Довідка «24»
У 2005-му Юрій Луценко
вже робив спробу ліквідувати «пункти машинного доїння», як сам висловився. «Відповідно до указу з постів зняли обладнання й опечатали, - згадує прес-секретар ДАІ в Київській області Олександр Дармостук. - Деякі з них здавалися в оренду під магазини й техстанції. Проте вони все одно залишалися на балансі ДАІ». Після того, як Луценко змінив на посаді Цушка, надійшов наказ повернути будки даішникам. На пунктах знову встановили обладнання, зробили ремонт, навели розмітку.
А після низки кривавих ДТП в Україні 17 червня гоо8 року президент видав указ «Про додаткові заходи щодо запобігання ДТП». Він зажадав від ДАІ впродовж місяця звільнити всіх хабарників, ліквідувати стаціонарні пости ДАІ, а до 1 лютого 2009 року облаштувати залізничні переїзди шлагбаумами.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ