Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Де у Львові отримати навички першої медичної допомоги: добірка курсів

Щорічно у другу суботу вересня відзначають Всесвітній день надання першої медичної допомоги.

Найважливішою під час екстреної допомоги є перша “золота” година

Основне завдання при наданні екстреної допомоги полягає в тому, щоб врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання і запобігати розвиткові можливих ускладнень. В умовах війни для українців це особливо важливі навички, тож Гал-інфо підготувало добірку курсів першої медичної допомоги, які можна пройти у Львові. 

Чому важливо вміти надавати першу медичну допомогу

Ситуації, у яких необхідне надання екстреної медичної допомоги зазвичай виникають несподівано і потребують швидкої реакції, адже існує так звана “золота година” —  час, коли постраждалому можна надати найбільш дієву першу допомогу. Відтак можливості чекати медиків часто немає. Рятувати постраждалих доводиться тим, хто опинився найближче до місця події, тому мати навички екстреної допомоги вкрай важливо. 

Де у Львові пройти курси з першої медичної допомоги

Курси першої домедичної допомоги “САВ” 

На курсах першої домедичної допомоги “САВ” вчать рятувати та стабілізувати життя постраждалих до приїзду швидкої допомоги. Навчання відбувається за сучасними стандартами доказової медицини. На курсах кожен слухач, крім теоретичних знань, отримує можливість попрацювати з допоміжними засобами порятунку: манекени різного віку, джгути-турнікети, бандажі, гемостатичні бинти для опосередкованого тиску на рану, автоматичні дефібрилятори. Крім того, курси першої домедичної допомоги “САВ” пропонують різні варіанти навчань:

  • Офіційний-міжнародний курс: Базова підтримка життя (BLS) від ERC

Це міжнародний сертифікований курс від Європейської ради реанімації. Він підійде як лікарям, так і людям без медичної освіти. На курсі учасники отримають навички серцево-легеневої реанімації та реанімації з використанням дефібрилятора, переведення людини у стабільне положення, допомоги при удавленні стороннім тілом та утопленні.

Після успішного завершення курсу слухач отримає міжнародний сертифікат BLS provider (сертифікат визнаний в Україні й світі).

Тривалість курсу: 6 годин.

Вартість курсу: 1700 грн.

  • Офіційний-міжнародний курс: Педіатрична базова підтримка життя PBLS від ERC

Це міжнародний сертифікований курс з базових реанімаційних заходів у дітей. Слухачі дізнаються, як правильно обстежити дитину без свідомості, як ефективно проводити компресії грудної клітки та штучну вентиляцію легень за допомогою мішка Амбу, як перевести дитину без свідомості у безпечну позицію на боці та інше. Після успішного завершення курсу учасники отримують міжнародний сертифікат. 

Тривалість курсу: 7 годин.

Вартість курсу: 1700 грн.

  • Розширений курс: Домедична допомога в надзвичайних ситуаціях та в умовах війни

На цьому курсі учасників навчатимуть правилам огляду місця події,  правилам дотримання власної безпеки при наданні домедичної допомоги, проведенню первинного огляду постраждалого, методикам оцінки ознак життя у постраждалих з раптовою зупинкою кровообігу, правилам комунікації зі службами порятунку, алгоритмам проведення серцево-легеневоï реанімації у постраждалих різних вікових груп та багатьом іншим аспектам допомоги людям у надзвичайних ситуаціях. 

У разі успішного проходження цього курсу, організатори видають одразу три сертифікати. 

Тривалість курсу: 2 дні по 8 годин.

Вартість курсу: 3000 грн. 

Також Курси першої домедичної допомоги “САВ” пропонують й інші формати навчання. Про них можна більше дізнатися на сайті організації. Для того, щоб потрапити на курси, необхідно зареєструватися на сайті або зателефонувати за номером: 0970038998. Детальну інформацію можна знайти також на Facebook-сторінці.

  • Тренінг з надання першої домедичної допомоги від школи “Воїн самооборони Львова”

Цей курс дає можливість дізнатися про міжнародні протоколи надання першої домедичної допомоги MARCH та CAB. Під час навчання учасників навчать на практиці швидко зупиняти кровотечу на кінцівках шляхом накладання турнікетів або інших підручних засобів, закривати кровотечі на тілі шляхом накладання бандажів та пов'язок, пояснять, як відновлювати прохідність дихальних шляхів та герметичність грудної клітки при відповідних пораненнях, а також покажуть протокол дій при скелетно-м'язових травмах, переломах кісток, мінно-вибухових травмах та опіках. 

Тренінг у групах від 10 до 20 учасників та коштує 300 грн з учасника. Зареєструватися для участі можна на сайті школи, а дізнатися подробиці про тренінг можна за телефоном 0980801590 або на Facebook-сторінці організації. 

  • Тренінг від Мальтійської служби допомоги у Львові

Мальтійська служба проводить курси з першої допомоги для усіх, хто хоче навчитися надавати допомогу та бути готовим до різних невідкладних ситуацій у житті. Головний акцент роблять на практичних навичках, адже в критичній ситуації людина повинна діяти швидко та правильно.

Тренінг триває 8 годин для кожної групи з 10 слухачів. Також є варіант корпоративного навчання.

Програма курсу відповідає нормам Європейської ради реанімації та законодавству України. Викладачами є волонтери-рятувальники, котрі пройшли навчання з кваліфікованої першої допомоги, мають сертифікати європейського зразка.

Для участі у навчанні потрібно заповнити реєстраційну форму на сайті.

Додамо, для тих, хто не має можливості відвідати тренінги наживо, на платформі Prometeus є онлайн-курс “Перша домедична допомога в умовах війни”. У рамках цього курсу слухачі можуть дізнатися про алгоритм MARCH та його складові, загальну хронологію надання допомоги, навчитися зупиняти кровотечу методом накладання джгута (турнікету), тампонади та створювати джгути з підручних матеріалів, оцінювати свідомість постраждалого та звільняти дихальні шляхи, здійснювати зовнішній масаж серця, проводити огляд постраждалого та інше. 

Підготувала Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ