Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Дефіцит держбюджету сягне 170 млрд грн або 15,7% ВВП, – Пинзеник

З урахуванням проблем „Нафтогазу України” потенційний дефіцит бюджету становитиме 170 млрд.грн. (15,7% ВВП), а з державними гарантіями – понад 200 млрд грн (20% ВВП). Це зазначив екс-міністр фінансів, Голова Українського фонду підтримки реформ Віктор Пинзеник, коментуючи підготовлений Урядом проект бюджету на 2010 рік.

 

Як повідомила прес-служба відомого економіста, обґрунтовуючи свою оцінку, Віктор Пинзеник навів такі дані: у матеріалах (додатках) щодо фінансування дефіциту його розмір вже вказано не 57,7 млрд грн (5,1% ВВП), як задекларовано проектом державного бюджету на 2010 рік,  а на 30,5 млрд більше. (Саме на таку суму передбачено  здійснити заходи з відновлення банківського сектора). Тобто, дефіцит становить не 57,7, а 88,2 млрд  грн. (8,1% ВВП).

 

Ще одна, невидима, частина проблеми пов’язана із завищеними доходами. До загального фонду державного бюджету планується отримати 218,7 млрд грн, або на 40% більше як минулого року. Завищення становить 30 млрд.грн. ,

 

Ноу-хау уряду є і відсутність зафіксованої цифри видатків. Норма закону щодо відповідної суми видатків не має ніякого значення, оскільки п’ять інших статей законопроекту дозволяють перевищувати встановлені цифри видатків. На жаль, оцінити „апетити” на таке перевищення вкрай важко.

 

В українських реаліях у дефіцит перетворюються державні гарантії за кредитами. Вони передбачені на суму 45 млрд.грн.

 

Нічого не змінюють у бюджетній ситуації і нові ціни на газ, оскільки і минулого року середньорічна ціна газу становила 230 доларів США, а обсяг дотацій „Нафтогазу України” з бюджету сягнув майже 30 млрд.грн. У той же час у бюджеті закладено реальних джерел для покриття різниці в цінах на 0,7 млрд.грн.

 

Підсумувавши „вартість” вищеназваних проблем, отримаємо вказану суму дефіциту  - 170 млрд грн або 15,7% ВВП, - резюмував Віктор Пинзеник.

 

Водночас, за інформацією екс-міністра фінансів, з урахуванням гарантованого боргу в 45 млрд.грн загальна сума держборгу на кінець року сягне 446,9 млрд.грн, або 41,3% ВВП проти 33% на початок року (при задекларованому проектом держбюджету на 2010 рік без гарантованого боргу у 312 млрд.грн.) 

 

На жаль, вказана цифра не відбиває реального стану боргової ситуації підготовленого проекту бюджету, зауважив Віктор Пинзеник. У цьому неважко переконатися, аналізуючи статті проекту закону. 5 статей підготовленого документу передбачають право  Уряду автоматично збільшувати граничний борг на суму: невиконання доходів бюджету, відшкодування заборгованості з ПДВ, додаткове (понад встановлену законом цифру у 30,5 млрд.грн.) оздоровлення банків,  спрямування на додаткові видатки коштів від міжнародних фінансових організацій, що превищують враховані у бюджеті суми (2,5 млрд. доларів США), виділення коштів Аграрному фонду (до 5 млрд.грн.)

 

За оцінками екс-міністра фінансів, для виконання всіх передбачених проектом закону видатків, навіть при отриманні  запланованих коштів від приватизації в сумі 10 млрд.грн, державний борг України (прямий і гарантований) на кінець року має досягти  506,5 млрд.грн (47% ВВП). Бо, не приймаючи рішень щодо скорочення видатків та закладаючи в бюджет нереальні завищені доходи, профінансувати у повному обсязі видатки можливо лише за рахунок боргу.

 

„У своїй борговій політиці Уряд перевершує своїх попередників. Минулого року державний борг (разом з гарантованим) зріс на 112 млрд.грн. Цього року з таким бюджетом є шанс подвоїти зростання боргу (205 млрд.грн),” - зазначив Віктор Пинзеник.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ