Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

День Святого Валентина по-українськи

Кохання — це одне з найпрекрасніших почуттів, яке протягом багатьох століть по-різному намагалися тлумачити поети і письменники, філософи та психологи, проте воно й до сьогодні залишається загадковим. Когось воно робить веселим, щасливим, сильним, когось, навпаки, засмучує, змушує страждати і навіть проливати сльози. І хоча кохання живе у серці людини протягом певного часу – години, дня, місяця, року чи протягом всього життя, по-особливому його сприймають 14 лютого — у День Святого Валентина.
 За легендою, Валентин – це єпископ, який жив у римському місті Терні за часів імператора Клавдія II, котрий вважав, що сім’я заважає солдатам воювати за Римську імперію, а тому видав указ, яким забороняв воїнам одружуватися. Валентин, незважаючи на цей указ, продовжував таємно вінчати закоханих. За це його заарештували, перевезли до Риму й ув'язнили під охороною офіцера, прийомна донька якого була сліпою. Єпископ оздоровив її, а опісля навернув до християнствабатька й цілу родину. Довідавшись про це, імператор наказав відтяти йому голову, що й сталося 14 лютого 273 року.
Сьогодні у цілому світі Святого Валентина вважають покровителем закоханих, а 14 лютого стало днем кохання, романтики, днем подарунків, хороших слів, зокрема днем, коли найнесміливіші освідчуються у коханні. Головним атрибутом цього свята є символічні «валентинки» – червоні та рожеві листівки у вигляді сердечок зі словами кохання та гарними побажаннями. Окрім цього, в цей день коханим дарують квіти, цукерки і звісно… палкі та гарячі поцілунки.
Хоча День Святого Валентина і не є традиційним для України, оскільки його почали відзначати недавно, все ж воно набуває все більшої популярності серед української молоді.
Про те, як відзначають і чи відзначають взагалі День Святого Валентина відомі львівські політики, чиновники і просто відомі львівські особистості, а також як до Дня Святого Валентина ставиться церква, вирішила поцікавитися кореспондент «Гал-info».
«Ми з дружиною святкуємо День Святого Валентина, — розповідає народний депутат України, член фракції БЮТ у Верховній Раді Степан Курпіль. — Адже це свято стало у нас дуже популярним. Зазвичай, ми з дружиною в цей день йдемо в ресторан або святкуємо вдома. Щодо подарунків, то я не є дуже оригінальним, дарую квіти, біжутерію, парфуми”.
Депутат Львівської обласної ради Олекса Гудима Дня Святого Валентина особисто не святкує.
«Але у мене є два сини, які, я переконаний, підготують своїм дівчатам гарні подарунки. Я їм у цьому допомагаю і певною мірою долучаюся до цього свята», — наголосив депутат облради. На запитання, чи не вважає він День Святого Валентина чужим для України святом, Олекса Гудима відповів, що Україна вже давно адаптувалася до європейської спільноти і запозичає у неї хороші традиції, а європейська спільнота, натомість, запозичає хороші традиції в України. «Це гарне свято, і якщо воно подобається молоді, то чому б його не святкувати», — додав Олекса Гудима.
Депутат Львівської міської ради, відомий львівський модельєр та директор фірми «Дім – Руша Полякова» Ірина Полякова переконана, що освідчуватися у коханні потрібно кожен день, а не лише раз в рік.
«Дуже часто трапляється так, що за буденними справами людина забуває це зробити», — зазначила Ірина Полякова. За її словами, у День Святого Валентина навколо панує романтичний настрій, закохані в цей день не соромляться проявити свої почуття. А у самому місті Львові панує особлива романтична аура.
Ще один відомий модельєр Оксана Караванська вважає, що «українське суспільство адаптується у європейське, і тому не дивно, що українці відзначають цей День».
«Якщо це гарне свято, то чому б його не святкувати? І не обов’язково в цей день освідчуватися в коханні. Це потрібно робити протягом року. Цей день можна просто в особливий спосіб відзначити і романтично провести, — розповіла Оксана Караванська. —Ми з чоловіком у День Святого Валентина даруємо «смішні» подарунки. Найбільше мені запам’ятався подарунок — дві свинки зв’язані ланцюжком, і коли на них натискаєш, вони цілуються».
Одним із найбільших противників святкування Дня Святого Валентина є начальник управління у справах сім’ї та молоді Львівської ОДА Андрій Корнат.
«Я, напевно, не модна людина в цьому плані, бо не вважаю цей день святом, — зазначив він. — Це запозичена традиція ще з часів Римської імперії, коли були завойовницькі війни і воїнам забороняли одружуватися, оскільки на першому плані у них повинна була бути військова справа та експансія інших земель. Крім того, це була пропаганда вільного статевого життя. День Святого Валентина – 14 лютого – це день коли цього святого стратили, тому для мене цей день є символом смутку, але й водночас символом чистоти. Для мене, як для християнина, кохання — це перш за все шлюб».
Дещо схожою є і думка о. Йосифа Міляна,голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ. «На мою думку, це свято є надто комерціалізованим. Таким воно є у Західному світі і таким воно є й в Україні. На Заході вже й Різдво комерціалізували. В Україні, дякувати Богу, Різдво все ще залишається святом віри», — зазначив о. Йосиф Мілян. Голова Патріаршої комісії УГКЦ вважає, що любов – це певна пожертва заради іншої людини. А День Святого Валентина на Україні сприймають у скривленому ракурсі, бо перетворюють цей день у комерцію. «Я не проти закоханих. Кохання це прекрасне почуття. Закохані були, є і будуть. Проте ідеї любові, які нібито несе День Святого Валентина, направлені не у те русло, ці ідеї викривлені. Цей день не властивий для українців і для їх ментальності», — додав він.
Віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович теж вважає це свято чужим. «Мені дуже сумно, що наш український народ позбувається своїх традицій, натомість набуває чужих, які часто несуть негатив. Колись наші слов’яни мали дуже хорошу традицію – коли вони виходили з церкви, то цілували один одного, і це був хороший приклад вияву любові один до одного. Тепер цього немає, натомість є День Святого Валентина. У цей день молоді люди теж цілуються, але ці поцілунки вже мають чітко виражений сексуальний характер».
І нарешті приємний сюрприз для закоханих у День закоханих. Як повідомив «Гал-info» адміністратор церкви Різдва Пресвятої Богородиці у Самборі, у якій знаходиться частина мощей Святого Валентина, о. Богдан Добрянський, 14 лютого у храмі виставлять мощі покровителя закоханих для почитання і кожна закохана людина (чи незакохана) зможе прихилитися до них і попросити його опіки та ласки.
Поцікавилася я й думкою простих львів’ян щодо Дня Святого Валентина. Їхні думки розділилися. Дехто вважає, що це прекрасне свято, оскільки хоча б раз у рік ти живеш у створеній казці. Всі почуття сильно загостроюються і ти готовий перевернути гори. Цей день – це усвідомлення того, що у цьому великому світі є Людина, якій ти потрібна, а вона потрібна тобі. Інша половина вважає, що це „свято” – суто комерційне, штучне, розрекламоване лише заради отримання прибутків від продажу сердечок, м’яких іграшок тощо.
Ось такий він День Святого Валентина по-українськи: трішки романтики, трішки скептичності, трішки комерції… Проте, як не крути, цей день не несе нічого поганого, навпаки, воно дарує хороший настрій і хороші слова.
У цей день закохані ще раз, в особливий романтичний спосіб, нагадують своїй половинці, що «Я тебе кохаю!!!».
  
Ірина КУРІЙ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ