Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Дешевше не буде

Споживчі кредити залишаються невигідними Банкіри отримали можливість значно знизити ставки по кредитах. Але користуватися нею не хочуть. Адже клієнти й так готові позичати під 100% річних
Кредити, що вида­ються в магазинах, - найдорожчий вид банківських послуг. У деяких банках клієнтові позичають лише за умови, що він поверне подвійну вартість товару. Напри­клад, кредит готівкою від Приватбанку обійдеться в 101,54% річних, Правекс-банку - в 98,77% За даними компанії «Простобанк Кон­салтинг» , середня ставка по кредитах на товари наразі становить 50, 44%
Банкіри пояснюють таку дорожнечу тим, що вони позичають майже наосліп, не знаючи, чи повернуть їм гроші. «У багатьох мага­зинах до представника банку стоїть черга із шах­раїв», - каже голова прав­ління ОТР Bank Дмитро Зінков. Саме високі ставки, за задумом фінансистів, повинні компенсувати втрати від крадіжки кре­дитів. Чесний клієнт пла­тить за себе й за того, хто гроші не повертає.
Для того щоб знизити ризики неповернень, деякі банки створили так звані бюро кредитних історій. Через них банкіри обміню­ються даними про пози­чальників, що дає мож­ливість відмовляти шахра­ям і знижувати ставки для чесних клієнтів. Наприкін­ці червня відразу два бан­ки, які спеціалізуються на роздрібному кредитуванні, вирішили стати акціонера­ми бюро кредитних історій. Так, Дельта Банк, у якому позичали гроші більш як і млн. українців, має намір стати акціоне­ром Міжнародного бюро кредитних історій, Родовід Банк - Першого всеук­раїнського бюро кредитних історій. У середині липня Мін'юст видав ліцензію БКІ, засновником якого на­звано Альфа-Банк. А мину­лого тижня банк «Ренесанс Капітал» розпочав обмін кредитними історіями з Українським бюро кредит­них історій. «Ренесанс» нам уже передав 400 тисяч записів», - радіє підсумкам роботи директор Українсь­кого бюро кредитних іс­торій Богдан Пшеничний. Хоча на словах банкіри й обіцяють зниження ставок за позичками, на практиці вартість кредитів дотепер лише зростала. «З огляду на ступінь розвитку бюро в Ук­раїні, очікувати цього (зни­ження ставок. - «24») у середньостроковій перспективі не доводиться», - поперед­жає начальник прес-центру Дельта Банку Олена Яїцька. Причини для скупості тепер з'явилися нові - бюро кре­дитних історій працюють, але даних у них ще занадто мало. «Близько 66% банків не входять нікуди (в БКІ. -«24») і навіть не думають про це», - стверджує Пше­ничний. А директор депар­таменту фінансово-кредит­ного аналізу МБКІ Самат Алданов вважає, що бюро зберуть інформацію про всіх клієнтів банків лише до кінця цього року.
 
Чиновники примусили
Прагнення банкірів працювати з Бюро кредитних історій викликане зовсім не бажанням знизити ризики по кредитах і зробити дешевшими позички. До таких дій їх підштовхнув Нацбанк, що місяць тому оприлюднив проект постанови, яка змусить банки вимагати від клієнтів дозвіл на передавання інформації про них у бюро кредитних історій. Якщо клієнт не погодиться, банк зарахує його до позичальників найгіршої категорії. Зрештою клієнту або відмовлять у наданні кредиту, або дадуть кредит набагато дорожче, ніж іншим. «Дії НБУ, спрямовані на посилення вимог до резервування, змушують банки звертатися в бюро», - визнає директор Українського бюро кредитних історій Богдан Пшеничний.
Леся Войтицька, «24»
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ