Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Дванадцять кіл з молитвою

Джерелом у Раковці зацікавилися «мінеральні магнати». Селяни протестують!
Про село Раковець Пустомитівського району на Львівщині чула давно, але ні разу там не була. Хоча біля повороту до села проїжджала тисячу разів, коли їхала на "Задорожнє" озеро. Нещодавно знайомі розповіли, що їздили в Раковець до джерела. Водичка там, мовляв, чудова, лікувальна. Якщо помочите ноги, всі хвороби оминатимуть вас "десятою дорогою"... Наша газета раніше вже писала про це місце. Що змінилося з того часу у Раковці, дізнавалася кореспондент "ВЗ".
ЯКЩО ЗАЇДЕТЕ У СЕЛО, натрапите на приватну стоянку, а там, аби залишити машину, треба платити гроші. Але ми поїхали трошки далі, і під'їхали до джерела з іншого боку. Безплатно.
Навколо неймовірна краса. Ви опиняєтеся на величезній поляні, яка знаходиться посередині соснового лісу. В цей час там якраз відбувався Всеукраїнський з'їзд християнської молоді. На сцені юні актори показували якусь релігійну виставу. Видно, що приїхали не на один день, бо на галявині стояло повно наметів та польова кухня.
Йдемо дорогою хвилин із п'ять. Назустріч "спацерують" люди із "баклажками", хтось тягне у руках і по десять пластмасових пляшок. Підходимо до джерела, людей - море... Усі заходять у воду і дружньо (в одному темпі) ходять по колу (джерело облаштоване наче маленький басейн, посередині - хрест з мармуру)... Серед відвідувачів і діти, і дорослі, багато молодих та літніх чоловіків, вагітних жінок... Розпитую у людей, хто знає щось про це джерело. Усі знизують плечима, і кажуть, питайте у місцевих, а ми, мовляв, приїжджі. Чули, що у басейні з молитвою треба пройти дванадцять кіл... Кажуть, джерело цілюще! Люди стають у чергу, аби набрати води.
Отець Андрій з Раковця розповів кореспонденту "ВЗ", що точних відомостей про це джерело немає. Село є новим, і корінного населення тут майже не залишилося. Свого часу це джерело закрили. Кажуть, колишньому жителеві села пану Потоцькому (у цього чоловіка були проблеми з зором) начебто приснився сон, аби він відкрив джерело. Якщо зробить це - прозріє... Подейкують також, що на дубі біля цілющої води з'явився образ Божої Матері (тепер там встановили її скульптуру, а поруч із джерелом - капличку). На горі знаходиться церква. Щоб потрапити до храму, треба підійматися по сходах кілька хвилин.
За словами священика, ще у дев'яностих роках до Раковця приїжджали експерти з Одеси, які досліджували воду. У ній виявили срібло. Однак ці ґрунти знову потрібно досліджувати. Джерелом зацікавилися бізнесмени, які хочуть його викупити, щоб випускати мінеральну воду... Селяни проти! Тоді підприємці джерело обгородять парканом, і нікого туди не пустять.
"Мені жінка з Раковця розповідала, що лікарі їй сказали, щоб готувалася вмирати, - говорить отець Андрій. - А вона постійно пила джерельну воду, і живе до сьогодні... Я і сам інколи заходжу у воду. Треба трошки походити і вийти, щоб ноги звикли".
Раківчани говорять, що крижана вода допомагає тим, у кого хворі суглоби, а також бездітним подружжям, лікує зір. Я і сама спробувала зайти у цілющу воду. Вона така холоднюча, аж дух перехоплює...

Сюзанна БОБКОВА
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ