Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Дитячий майданчик для начальника обласного ДАІ

Останнім часом Львів став особливо проблемним містом. Окрім традиційних господарських проблем, пов’язаних з водопостачанням, тарифами на житлово-комунальні послуги, а також традиційних проблем Євро-2012 та земельних афер, наше місто має проблеми навіть з дитячими майданчиками. І якщо традиційні проблеми міська влада хоч якось намагається вирішити, то проблема дитячих майданчиків відкладається у довгий чорний ящик, про який міські посадовці з часом просто забувають. А коли згадують, то не в змозі щось зробити, оскільки закінчується їх каденція. Показовою у цій ситуації є проблема з дитячим майданчиком на вулиці Некрасова, 55б.
Як розповів «Гал-info» мешканець будинку №57 на вулиці Некрасова Валерій Яцишин, який спільно з іншими мешканцями вже декілька років в судовому порядку відстоює дитячий майданчик, захищаючи його від забудовників, у 1971 році кооператив будинку своїми силами облаштував дитячий майданчик площею 8,5 арів. Пізніше його було передано ЛКП 507 для обслуговування. Тодішній директор департаменту містобудування Левицький назвав стан майданчика незадовільним.
«10.02.2000 ухвалою сесії № 498 (Про погодження місця розташування та надання дозволу на збір матеріалів попереднього погодження для земельних ділянок, які надаються у власність під будівництво індивідуальних житлових будинків - авт.) тодішній мер Куйбіда за одним разом роздав 22 земельні ділянки у місті Львові в той час, коли вже були аукціони. Серед цих 22 осіб була й Семенина Світлана Йосипівна (Колишня дружина начальника УДАІ у Львівській області - авт.), якій було передано 5 арів земельної ділянки, на якій знаходиться дитячий майданчик», — говорить Валерій Яцишин. Цікаво, що за цю ділянку, як підкреслив Григорій Горох, який спільно з Валерієм Яцишином та іншими представниками ініціативної групи мешканців відстоюють дитячий майданчик, «було сплачено сміхотворні благочинні внески». «Точно не можу сказати, але це десь 33 або 53 тисячі гривень», — зазначив Григорій Горох.
31.05.2001 року Львівська міська рада приймає ухвалу №1050 «Про затвердження проектів відведення земельних ділянок та передачу їх у приватну власність для будівництва та обслуговування індивідуальних житлових будинків у м.Львові». Відтак Семенина Світлана Йосипівна отримала державний акт на право приватної власності на земельну ділянку тобто на дитячий майданчик на вулиці Некрасова, 55б. Однак, пункт 8 цієї ухвали передбачає перенесення та благоустрій цього дитячого майданчика.
Валерій Яцишин переконує, що хоча й в документах по цій справі фігурує постать колишньої дружини головного ДАІшника області, насправді ж мова йде саме про нього і про те, що саме він хоче забудувати дитмайданчик. Валерій Яцишин та Григорій Горох розповідають, що на цій ділянці Семенина хоче збудувати не житловий будинок, а готель. Кореспонденту «Гал-info» вони навіть показали креслення готелю. Відповідно до схеми креслення, передбачено 5 спалень на першому поверсі та 12 спалень на другому поверсі.
«Правоохоронець немає права забирати у дітей дитячий майданчик, щоб собі побудувати «червоні ліхтарі», — обурюється Валерій Яцишин. Водночас він наголосив, що віддавши Семенині 5 арів ділянки дитячого майданчика — для дітей залишили тільки стежечки.
«Дитячий майданчик не можна переносити. Батьки ж не будуть везти своїх дітей в іншу частину міста. Натомість Семенина може будувати будинок чи готель на іншій ділянці, не забираючи при цьому майданчик для дітей», — зазначив Валерій Яцишин.
«Зараз на цій ділянці два господарі: Львівська міська рада, оскільки цей дитячий майданчик належить їй, і Семенина, оскільки ця ділянка перебуває у приватній власності», — зазначив він.
Валерій Яцишин та Григорій Горох продовжують розповідати, що зверталися у Личаківський районний суд м. Львова. Він відмінив акт на право власності на цю ділянку, як такий що виданий незаконно, оскільки державний акт на право власності видається на вільну ділянку. Апеляційний суд Львівської області своєю ухвалою підтвердив рішення Личаківського.
«Тоді Семенина звертається до Вищого адміністративного суду України, знайшов там якогось патрака, щоб цю справу вирішив на його користь. Львівська міська рада на суд не з’явилася, а відтак не було зацікавленої сторони. На Семенину у цій справі працювало аж четверо адвокатів з Тернополя, а сам він на суди не з’являвся», — зазначив Валерій Яцишин.
«Нам тоді Пісний (Начальник ГУ МВС України у Львівській області - авт.) говорив, що у 2005 році Семенина розлучився зі Світланою Йосипівною і вона змінила прізвище», — додав він.
У серпні ж цього року знову з’являється Семенина Світлана Йосипівна з вимогою до Личаківської райадміністрації надати дозвіл на відкриття будівельного майданчика на місці дитячого майданчика на вулиці Некрасова, 55б.
Після розмови з Валерієм Яцишином та Григорієм Горохом справа виглядала надто загадковою та втаємниченою. Щоб привідкрити завісу загадковості я звернулася безпосередньо до головного героя історії з дитячим майданчиком на Некрасова, 55б. Із запитанням, чому начальник обласного ДАІ хоче будувати готель чи то будинок саме на місці, де бавляться діти і лунає дитячий сміх, я звернулася до Володимира Семенини. 
«7 років назад моя колишня дружина звернулася із заявою у міську раду з проханням виділити 5 сотих землі під індивідуальний житловий будинок. Ухвалою сесії земельна ділянка була виділена, за неї заплатили гроші. Моя колишня дружина має державний акт на право власності на цю ділянку», — розповів головний ДАІшник Львівщини. Водночас він запевнив, що мова не йшла про будівництво готелю. «Хіба можна на такій ділянці будувати готель?!», — каже він, пояснюючи, що це замала ділянка для готелю.
За словами Семенини, через «старческий маразм» 7 років тягнулися судові справи. Однак, 4 квітня 2007 року постановою Вищого адміністративного суду України судовій тяганині поставлено крапку. Як йдеться у постанові, рішення про затвердження розміщення дитячого майданчика по вул. Некрасова, 55б у м. Львові прийнято міською радою тільки у грудні 2005 року, тобто після надання цієї земельної ділянки Семенині Світлані Йосипівні у власність у 2001 році та затвердження проекту будівництва житлового будинку у 2003 році.
«Таким чином, спірна земельна ділянка не знаходилася на землях, які не могли бути надані у приватну власність, виділена вона Семенині Світлані Йосипівні без порушення проектів планування та забудови міста», — йдеться у постанові Вищого адміністративного суду України.
Володимир Семенина переконує, що на цій земельній ділянці є достатньо місця для дитячого майданчика, оскільки з 8,5 арів у приватній власності перебуває лише 5, а тому 3,5 ари цілком достатньо для майданчика для дітей.
Водночас начальник УДАІ у Львівській області, переконує, що він немає до цієї справи жодного відношення, оскільки цією справою займалася його колишня дружина.
«Наскільки я знаю, ця ділянка уже продана і на ній є інший власник», — додав Семенина.
Цікаво, що думає про цей конфлікт третя сторони у цій справі – сама мерія – на чиєму вона боці.
Начальник відділу правового забезпечення роботи виконавчих органів Львівської міської ради Роман Оліярник запевнив, що Львівська міська рада відстоює позицію, що на цьому місці має бути дитячий майданчик, який відповідає схемі розташування ігрових спортивних дитячих майданчиків Личаківського району. Більше того, за словами Оліярника, ЛКП 507 готує судовий позов про визнання недійсним державного акту на право власності цієї земельної ділянки та судовий позов щодо законності ухвали Львівської міськради, якою надану цю ділянку у приватну власність.
«Міська рада стоятиме на цій позиції допоки не буде перенесено і облаштовано майданчик в іншому місці в глибину кварталу», — зазначив Оліярник.
Цій історії вже сім років, однак вона знову матиме продовження, як бачимо знову судове. Що буде через декілька років на Некрасова, 55б – фешенебельний готель, житловий будинок чи просто майданчик для дітей — можна лише здогадуватись.
 
Ірина КУРІЙ
 
         Фото www.terra-s.com.ua
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ