Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Газ без лічильника: за що платимо?

Цього місяця львів’яни, котрі не мають лічильників на газ у своїх квартирах, отримали рахунки з «космічними» сумами, які їм доведеться сплатити за газопостачання. До економічних негараздів в країні, маємо на увазі і падіння гривні, і тотальне зростання цін на речі першої необхідності, додався іще один. Тепер середньостатистичний львів’янин, маючи в квартирі лише газову плиту, буде сплачувати за газ приблизно 12 грн. на місяць. Якщо ж у квартирі прописано троє або більше осіб, то можемо уявити, наскільки зменшиться сімейний бюджет.
Як розповіли «Гал-info» у ВАТ «Львівгаз», згідно з новими тарифами ціна за 1 куб. м з ПДВ становитиме для першої категорії, коли обсяг споживання газу не перевищує 2 500 куб.м. на рік: за наявності газових лічильників - 48,36 коп., за відсутності газових лічильників - 53,16. Для другої категорії, коли обсяг споживання газу не має перевищувати 6 000 куб.м. на рік за наявності лічильників - 73,20, за відсутності - 80,52. Для третьої категорії, коли обсяг споживання газу не перевищує 12 000 куб. м. на рік, за наявності лічильників - 149,88, за їх відсутності - 164,82. Для четвертої категорії, коли обсяг споживання газу перевищує 12 000 куб. м. на рік: за наявності лічильників - 179,04, за відсутності - 196,86.
До 1 грудня для першої категорії ціна за 1 куб.м з ПДВ за наявності лічильника становила 35,82, за відсутності - 39,36, тарифи для четвертої категорії: за наявності лічильників - 132,60, за відсутності - 145,86.
«Людей, які залишилися без лічильників, – мало, приблизно 10 відсотків з усього населення України, проте встановлені диференційовані тарифи, згідно з якими вони мають сплачувати за газ, дискримінують їх», - наголосив у коментарі «Гал-info» радник прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з питань ПЕК Олекса Гудима і додав, що уряду необхідно розглянути питання повного забезпечення населення України газовими лічильниками на наступний рік.
Олекса Гудима зазначив, що є два шляхи вирішення питання дискримінації осіб, котрі в кілька разів переплачують за газ: по-перше, виділення коштів з місцевих бюджетів на встановлення газових лічильників мешканцям міста, по-друге, виділення коштів з державного бюджету. Проте він наголосив, що й самі люди, які мають змогу, повинні забезпечувати себе лічильниками. Дану позицію Олекса Гудима обґрунтовує тим, що не реально забезпечити на наступний рік усіх потребуючих газовими лічильниками тільки з державного бюджету. «Звичайно, що забезпечення газовими лічильниками населення не повинно впасти тільки на плечі населення чи місцевого самоврядування, адже встановлення газового лічильника доволі затратне – від 600 до 1000 грн по Україні», - додав Олекса Гудима.
Також радник прем’єр-міністра Юлії Тимошенко наголосив, що на даний момент переплачують не лише ті люди, які не мають лічильників на газ, а й ті які мають, адже переконаний, що тарифи для споживачів на природний газ піднесені передчасно. «Тарифи, які зараз встановлені для населення на газ, є необґрунтованими, відповідно до тих тарифів, що встановлює Росія перед Україною на природний газ, вони є навмисно завищеними Національною комісією регулювання електроенергетики України», - зазначив Олекса Гудима.
«Особи, котрі не мають газового лічильника, переплачують, як мінімум, вдвічі», - розповів «Гал-info» експерт з питань ПЕК Віктор Гальчинський.
Питання різниці тарифів для тих, хто сплачує за наявності лічильників та за їх відсутності пояснив Віктор Гальчинський так: «Диференційовані тарифи, згідно з якими особи, котрі сплачують за відсутності газового лічильника, переплачують, як мінімум, вдвічі, встановлені навмисно для заохочення людей забезпечувати себе лічильники на природний газ», - зазначив він, а також додав, що питання переплати без наявності лічильників стосується не лише газу, адже з опаленням така ж ситуація.

Підготувала Оксана МИРУТЕНКО


Фото - http://p-p.com.ua
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ