Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Голова Львівської облради Мирослав Сеник намовляє депутатів обійти закон?

Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник пропонує депутатам Львівської обласної ради розглянути й затвердити на наступній сесії земельні питання, ухвалити які народні обранці не мають права, оскільки таким чином порушать чинне законодавство.
Такий висновок випливає із засідання президії ЛОР, яке відбулася у п’ятницю, 18 січня, а також зауважень юридичного відділу ЛОР щодо проектів рішень про погодження землеустрою на відведення земель для ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз Україна", ТзОВ "Компанії "Західбудінвест", ТзОВ "Ламела" та ВАТ "Жидачівське заводоуправління цегельних заводів".
Нагадаємо, питання про відведення земель цим підприємствам внесені у порядок денний наступної сесії ЛОР. З цього приводу на президії виступив голова ЛОР Мирослав Сеник, який запропонував депутатам розглянути дані питання. Оскільки, на думку Сеника, згаданими підприємствами зібрано чимало документів, на що витрачено чимало коштів а також є вже попередні погодження місцевих рад.
Однак з цього приводу існує також документ за підписом начальника юридичного відділу ЛОР Марії Станік, який був розданий присутнім на президії, з якого стає зрозуміло, що таке прохання голови ЛОР Мирослава Сеника суперечить чинному законодавству.
Подаємо текст згаданого документу.
„Зауваження до проектів рішень про погодження проекту землеустрою щодо відведення земель:
- ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз Україна";
- ТзОВ "Компанія "Західбудінвест";
- ТзОВ "Ламела";
- ВАТ "Жидачівське заводоуправління цегельних заводів".
Законом України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" №107-VI від 28.12.07 р. внесено зміни до статті 124 Земельного кодексу України та встановлено, що набуття права оренди земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється виключно на аукціонах, крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, які перебувають у власності громадян і юридичних осіб і в яких відсутні акції (частки, паї), що належать державі.
Встановлюючи таку норму, законодавець не зазначив, як надавати земельні ділянки державної та комунальної власності громадянам або юридичним особам, які розпочали процедуру оформлення своїх прав на земельні ділянки до прийняття і набрання чинності вищезазначеного Закону.
Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Враховуючи це, Львівська обласна рада не може ухвалити запропоновані рішення, оскільки порушить статтю 124 Земельного кодексу України в редакції від 28.12.07 p., на яку до того ж посилається у преамбулі рішень.
Начальник юридичного відділу обласної ради Марія Станік
17.01.08 р”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ