Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

«Головний ґанґстер Львова»: зустріч з Василем Ґабором

У Львівському палаці мистецтв відбулась зустріч з науковцем, письменником і видавцем Василем Ґабором. На ній обговорювались теми «Львів як текст» і «Львівська вулиця 20-30-х рр. ХХ ст як ґанґстерське Чикаго».
Василь Ґабор. Фото: УФОТО

«Головний ґанґстер Львова. Людина, яка видає книжки, як кулемет кулі» – так про Василя Ґабора відгукнувся організатор заходу Роман Метельський, голова Українського фотографічного товариства.

Василь Ґабор – український науковець, письменник і видавець. Член Асоціації українських письменників, упорядник серії книжок «Приватна колекція», в яку входять книги письменників 80-90-х рр. Найпопулярнішим його творінням є збірка новел «Книги екзотичних снів та реальних подій». Також займається перекладами творів письменників з «Приватної колекції». 

Ще бувши студентом, Василь Ґабор, закохався у Львів, тому приділив вагому частину своєї юності на вивчення міста. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У 1994 році Василь Ґабор став лауреатом премії імені родини Куриласів за найкраще інтерв’ю про підпілля Української Греко-Католицької Церкви, а у 2006 – літературної премії імені Лесі і Петра Ковалевих. Власноруч видав понад 250 книг.

На зустрічі Василь Ґабор розповів про початок своєї діяльності як видавця: про те, з якими труднощами спіткнувся, про підтримку близьких і про втілені власні бажання. Найбільшою загрозою для початкового видавця є кошти, але потрібно йти на ризик. Таким чином, його перша збірка отримала нагороди «Найкраща серія книг» у 2002 році.

«Ці проєкти задумані не для бізнесу» – наголошує видавець. Він також акцентував на тому, що книги повинні приносити задоволення і бути культурним надбанням.

Під час обговорення теми «Львів як текст», письменник поділився тим, що активно досліджував урбаністику Галичини 20-30-х рр. ХХ ст. Сама назва теми об’єднує всі твори, в яких описаний Львів. 

Основними представниками цієї доби, на думку Василя Ґабора, є Богдан Нижанківський і Зенон Тарнавський. Він, зокрема, видав більшість з творів першого. Порівнюючи східну і західну урбаністику, Василь Ґабор зачитав фрагменти з творів вищеперелічених письменників з антології «Дванадцятка».

Письменник також розповів про незвичайні сторони західноукраїнської урбаністики: зачитавши уривки з деяких творів, провів паралель між Валер’яном Підмогильним, найпопулярнішим письменником-урбаністом сходу України. Зокрема, він пояснив, що західні твори про життя в місті викликали в нього неабияке захоплення ще з дитинства. Таким чином, він перейшов до наступної теми – «Львівська вулиця 20-30-х рр. ХХ ст. як ґанґстерське Чикаго».

«Якщо ви починаєте читати 20-30-ті роки ХХ ст., у вас таке відчуття, що ви потрапляєте у Чикаґо» – коротко описує тему Василь Ґабор. Він зокрема додав також, що у Львові в ці роки були присутні такі ж кримінальні злочини, що й у Чикаґо – крадіжки, шахрайство та інше.

Підготував Назар Стадник

Редактура Юлії Лаврук

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ