Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Гривні стане гірше

Прогнози торговців валютою раптово стали більш песимістичними для національної валюти. Якщо російський «Газпром» справді підвищить ціну на газ для України, в країні буде такий дефіцит долара, що його курс значно перевищить 5,0 грн
З вересня курс долара становитиме 5,1-5,2 грив­ні, а до Нового року може зрости й до 7 гри­вень», - такий сумний прогноз генерального директора компанії із управління активами «ПІО Глобал Україна» Андрія Радченка. Аналітики іншої компанії -«Ренесанс Капітал Україна» - більш оптимістичні, але гарного майбутнього ук­раїнській валюті однаково не передбачають. За їхніми розрахунками, наприкінці 2009 р. курс становитиме 5,3 грн./$1. Аналітики Укрсиббанку прогнозують до кінця 2ОО9 р. курс на рів­ні 5,15 грн./$1.
В експертів є всі підстави для таких прогнозів. Курс долара в Україні залежить від того, скільки американської валюти продається на міжбанківському ринку. Дотепер пропозиція долара була значною, американську валюту ніхто не купував і вона, як залежаний товар, дешевшала.
Тепер ситуація може ста­ти зовсім іншою. Вже восени найбільшому покупцеві доларів в Україні – компанії.
«Нафтогаз України» - може знадобитися стільки американської валюти, що її просто не вистачатиме. Наприкінці червня голова «Газ­прому» Олексій Міллер заявив журналістам, що ціна на газ для України може з 2009   р.   підвищиться   з нинішніх $179 До $400 за тисячу кубометрів. Якщо це відбудеться, то для розра­хунків з «Газпромом» Ук­раїні знадобиться не $9,9 млрд., а $22 млрд.
Дефіцит доларів - не нове явище для міжбанківського ринку. Дотепер Нацбанк продавав долари зі своїх резервів, щоб не допустити значного обвалу національної валюти. Саме так Нацбанк планує робити й цього разу, запевнив «24» перший заступник голови правління НБУ Анатолій Шаповалов. На його думку, значний притік іноземних інвестицій забезпечить достатня кількість доларів у країні й дефіциту цієї валюти не буде. Але представники комерційних банків однаково вважають настрої чиновників НБУ занадто оптимістичними й прогнозують обвал курсу гривні до 5,1-5.3 грн./$1 в 2009 р. 
ІНФЛЯЦІЯ ЗРОСТАЄ-ГРИВНЯ ПАДАЄ
 Гривня знецінюється сама по собі, без впливу іноземних валют. З початку року інфляція становить 14,9%- Інакше кажучи, те, що ви могли на початку року купити за 100 грн., тепер зможете купити тільки за 115 грн. Саме тому багато аналітиків вважають подальше зростання гривні малоймовірним і пророкують національній валюті тільки обвал. «Для зміцнення гривні сьогодні фактично немає об'єктивних передумов - є чималий дефіцит бюджету, практично не зменшується зовнішній борг. Не вселяє довіри й рівень інфляції в Україні, незважаючи на те що в останній місяць вона призупинилася», - говорить генеральний директор КУА «ПІО Глобал Україна» Андрій Радченко.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ