Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

HAPPY END передвиборних гонок

Нарешті завершився передвиборчий процес. Люди, яких протягом двох місяців годували різними обіцянками, чорно-білим піаром і політрекламою, можуть полегшено зітхнути. Настав час політиків, на яких чекає чи не найважчий період – період очікування результатів, коли одні отримають перемогу й квиток в омріяний парламент, а інші будуть вимушені залишитися з нічим. У переддень виборів наша агенція вирішила дізнатися в політиків, про те, як вони оцінюють проведену роботу й на що розраховують у близькому майбутньому.
СОЦІАЛІСТИ ВВАЖАЮТЬ, ЩО ПОДОЛАЛИ ЗОМБУВАННЯ ТА ЯРЛИК ЗРАДНИКІВ
 
“Моя оцінка передвиборчого процесу, проведеного партією, безумовно не відмінна, але добра, – каже член Соціалістичної партії України, народний депутат України V скликання Іван БОНДАРЧУК. – Тому й прогнози оптимістичні – СПУ набирає 5-7%”. За словами Бондарчука, набрати більше завадило те, що їхня агітація була розпочата з запізненням, а тому не все вдалося встигнути зробити вчасно.
“Нам заважала інертність і зомбування, – скаржиться на упереджене ставлення до соціалістів Бондарчук. – Ми зробили ставку на індивідуальну агітацію і нам доволі часто доводилося долати елементи зомбування, коли було чути “зрада, зрада, зрада”. На даний час, за словами Івана Бондарчука, вони готуються до початку процесу підрахунку голосів на місцях та до контролю за підрахунком голосів. “Щоби не було фальсифікацій”, – каже Бондарчук.
 
КОМУНІСТИ ВЖЕ ДУМАЮТЬ ПРО ЧЕРВОНО-СИНЮ КОАЛІЦІЮ
 
«Разом з Партією регіонів ми створимо червоно-синю коаліцію в парламенті», – оприлюднює свій прогноз член Комуністичної партії України, народний депутат України V скликання Олександр ГОЛУБ.
Як розповів Голуб, оскільки ця виборча компанія була скороченою, це значно вплинуло на її підготовку, що разом з відсутністю фінансування, не дозволило в результаті КПУ провести кампанію в повному обсязі.
“Безумовно на виборах будуть фальсифікації, – каже Голуб. – Технології олігархів відомі, й прикладом цьому може служити створення клону КПУ – Комуністичної партії України (оновленої)”.
 
РАДИКАЛ ХМАРА ЧОМУСЬ СТАВ ОБЕРЕЖНІШИМї
 
Говорячи про хід проведеного передвиборчого процесу, відомий український політик радикальних поглядів та діяч національного руху, кандидат у народні депутати від блоку “Наша Україна – Народна Самооборона” Степан ХМАРА тепер був надто обережним. “В даний час я хочу утриматися від публічних коментарів процесу, оскільки це може вплинути на хід виборів”, – сказав у коментарі Хмара, зауваживши, що не хоче назагал розповідати про виявлені ним недоліки. Можна лише припускати, що, ймовірно, таку реакцію Хмари могла викликати вчорашня зустріч Президента України Віктора Ющенка з лідеркою БЮТу Юлією Тимошенко, у блоці якої був колись Степан Ількович.
 
БЛОК ЛИТВИНА ХОЧЕ СТАТИ ЧЕТВЕРТИМ ТА НЕОЛІГАРХІЧНИМ
 
“Можу сказати одне – Блок Литвина проходить у парламент, – демонструє впевненість у майбутньому в короткому, з огляду на нестачу часу, коментарі заступник Володимира Литвина, член Народної Партії Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ. – Ми зробимо все можливе, щоби потіснити 3 кланово-олігархічні сили, про які усім відомо, та зменшити їхній вплив”. Зарубінський впевнений, що їхньому блоку вдасться виконати головні завдання – зменшити частку олігархів, та збільшити частку зарплат у суспільстві.
 
БЮТ БАЧИТЬ ТРУДНОЩІ В ДОНЕЦЬКУ
 
Останні 10 днів голова Незалежної профспілки гірників України, бютівець Михайло ВОЛИНЕЦЬ бореться за чесність виборів в підпорядкованих йому округах в Донецькій області. За його словами, спроба зриву виборів здійснюється за вказівкою керівника виборчого штабу Партії регіонів Бориса Колеснікова. “Через штаби БЮТу і НУ–НСу регіоналами було введено в комісії своїх людей, – каже Волинець. – Натомість заяви наших людей, яких ми прислали, просто зникли”. Крім того, за словами Волинця, сьогодні у Києві загадково зник представник Всеукраїнської громадської організації “Союз шахтарів-інвалідів України” Євген Чоботарьов, який брав участь у пікетуванні Кабміну. Натомість, за словами Волинця, тепер наметове містечко пікетувальників захопили невідомі.
 
ОЛЬГА ГЕРАСИМ’ЮК СПОДІВАЄТЬСЯ НА ЗАХІДНУ УКРАЇНУ Й ЛЮДЕЙ, ЯКІ НЕ ПІДУТЬ ЗА ПАПІРЦЯМИ БІЛО-СИНІХ
 
“Ми проїхали всю Україну, побували у всіх регіонах, – каже Ольга ГЕРАСИМ’ЮК. – Усюди, особливо в Західній Україні, ми побачили розуміння того, що люди будуть зважати не на місце, яке займає кандидат при владному Олімпі, а на те, чи зможе він покращити їхнє життя”. За словами Герасим’юк, сьогодні люди багато говорять про те, що у владі давно перестали розуміти їхні проблеми. “Тому, маючи великі гроші, “біло-сині” будуть заманювати папірцями голосувати за них, та підтримувати тих людей, хто несвідомо йде за ними”. За словами Ольги Герасим’юк, вона сподівається, що вибори будуть чесними, хоча й розповідає про виявлені нею порушення. “Під час мого візиту до Одеської області кілька днів тому, нам розповідали про те, як свідомо фальшуються списки, як не зберігається пропорція 50 на 50 між різними політичними силами, – каже Герасим’юк. – Також розповідали, як Цушко розвозить людям по 50 гривень, обіцяючи після голосування за нього виплатити ще 50. Всьому цьому треба протистояти”.
 
ПАРТІЯ РЕГІОНІВ ПСИХОЛОГІЧНО ГОТОВА ДО СОЮЗУ З КПУ
 
“Наша передвиборча робота на Львівщині велась переважно на індивідуальному рівні. Зокрема, з впливовими в області людьми, – розповів кандидат у народні депутати від Партії регіонів Олексій Радзієвський. – Як ви могли переконатися, ми не розгортали широкої агітації, проте сподіваємося отримати позитивний результат на рівні 15 відсотків”.
Хоча в день виборів, за словами Радзієвського, Партія регіонів очікує масові фальсифікації на Львівщині, зокрема, в зв’язку з відомими уже 500 тисячами зайвих виборців у списках, їхні партійці будуть уважно слідкувати за ходом виборчого процесу, аби не допустити правопорушень.
“Ми маємо психологічну готовність до такого формату коаліції”, – відповідає Радзієвський на заяви Голуба про створення червоно-синьої коаліції.
 
СВОБОДА ГОВОРИТЬ ПРО БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИЙ БРУД І БАЧИТЬ СЕБЕ В ПАРЛАМЕНТІ
 
“Я в політиці з 1989 року, й за цей час бруднішої кампанії я ще не бачив. Бруд, який вилили на “Свободу” НУ–НС і БЮТ, є більшим, аніж вони вилили на Партію регіонів, – каже член Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олексій Кайда. – Натомість, “Свобода” відразу пропонувала відкриту й чесну боротьбу, жодних матеріалів на інші партії ми не оприлюднювали”.
За словами Кайди, “Газета по-українськи” на своїх сторінках вже опублікувала відповідь “Свободи” на слова Тимошенко, сказані нею у інтерв’ю. “З нами не хотіли спілкуватися, проводити відкриті дебати у ефірі”, – скаржиться Кайда на політичних опонентів.
Як повідомив Олексій Кайда, він має інформацію, що ЛОДА дала вказівку комісіям, аби рейтинг їхнього об’єднання не перевищив 3%. “Механізм простий – не давати нашим спостерігачам копій протоколів, щоби ми не скористалися ними як доказом, а також повертати з ОВК на ДВК протоколи нібито для уточнення, а насправді для фальсифікації”, – каже Кайда.
За словами Кайди, вони мають дані зі штабів БЮТу і НУ– НС по всій Україні, що “Свобода” переступила 3-відсотковий бар’єр. “Наше завдання – зберегти цей результат, – каже Олексій Кайда. – І тому, якщо існуватиме розбіжність між нашими і офіційними даними, ми відстоюватимемо їх в судах”.
 
ПОЛІТОЛОГ: НАРОДУ НАБРИДЛА ПОЛІТИКА, А ПОЛІТИКИ ЛИШЕ ГОТУЮТЬСЯ ДО БОРОТЬБИ
 
На думку політолога Олеся Донія, на цих виборах політики так і не змогли втримати встановленої ними планки збереження принципів політичної боротьби. “Перший період передвиборчої боротьби на противагу попереднім парламентсько-президентським перегонам, більше характеризував спрямованість політичних сил на позитивні програми, – каже Доній. – Але наприкінці перегонів політики не витримали і скотилися до агресивних форм боротьби і взаємних обвинувачень, таким чином нагадавши попередні вибори”.
За словами Донія, загалом суспільство стало апатичніше відноситись до політики. “Апатія населення пояснюється змученістю від політики, – каже політолог. – Апатія політиків пояснюється тим, що ці вибори є лише прелюдією не лише до наступних президентських перегонів, а й до розподілу влади й повноважень”.
За словами Донія, політики лише готуються до справжньої боротьби і до дня виборів зберігають статус кво.
 
Володимир ПЕРЕГІНЕЦЬ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ