Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Хто і на яких підставах здійснює рейдерство ТРЦ «Victoria Gardens»

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
1/5
27 вересня у прес-центрі Гал-інфо відбулась прес-конференція, під час якої директор ТзОВ «Фенікс Капітал» Євгеній Король, член ради директорів ТРЦ «Victoria Gardens» Сергій Овчинніков, а також керуючий партнер юридичної фірми «Аміда» Андрій Потинський розповіли про деталі рейдерського захоплення найбільшого в Західній Україні торгівельно-розважального центру «Victoria Gardens».

Хто намагається захопити ТРЦ і кому він дійсно належить

Як відомо, ТРЦ «Victoria Gardens» належить ТзОВ «Фенікс-Капітал». Цим товариством, своєю чергою, володіє компанія «Глобкон Лімітед» (Англія та Уельс), яка належить двом громадянам Туреччини – Бураку Башлілару та Хазінедароглу Юміт Сюлейману. 

Директором  Товариства інвестори призначили Оджаклі Айтача, який був в подальшому звільнений 12.12.2016.

Окрім того, що Айтач керував підприємством, він також є власником компанії, яка будувала торгово-розважальний комплекс. Як пояснив член ради директорів ТРЦ «Victoria Gardens» Сергій Овчинніков, Айтач сам надав собі повноваження підрядника, що стало причиною непорозумінь з фактичними власниками «Victoria Gardens», а згодом і його звільнення.

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

Опісля Айтача керівником ТзОВ «Фенікс-Капітал», а отже і самого ТРЦ «Victoria Gardens», призначили Євгенія Короля. Станом на зараз він залишається єдиним легітимним директором Товариства.

Під час свого виступу Євгеній Король заявив, що Оджаклі Айтач спільно з двома громадянами України Петром Бігуном та Юрієм Губіним намагаються незаконно захопити підприємство на підставі підроблених у Туреччині документів.

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

На яких підставах рейдери намагались захопити ТРЦ

За словами Євгенія Короля, рейдери Оджаклі Айтач спільно з Петром Бігуном (фіктивний покупець ТРЦ, у минулому слідчий прокуратури Києва) та Юрієм Губіним (фіктивний продавець ТРЦ, у минулому працівник СБУ та податкової міліції) підробили довіреності, начебто видані їм у Туреччині від імені власників компанії «Глобкон Лімітед». У довіреностях йдеться про уповноваження Губіна представляти їхні інтереси.

Цікаво, що на підставі довіреностей рейдери також підробили договір купівлі-продажу ТРЦ за смішну суму – 100 тисяч гривень, хоча фактична ринкова вартість об’єкта на даний час становить 80 млн доларів. Як наголосив один з доповідачів, жодних коштів на рахунок Товариства, звісно ж, не надійшло. Окрім цього, зловмисники сфальсифікували документ, згідно з яким компанія «Глобкон Лімітед» вибуває зі складу учасників ТзОВ «Фенікс-Капітал», а Євгенія Короля звільняють з посади директора Товариства і призначають на цю посаду Оджаклі Айтача.

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

Як достовірно відомо чинному керівництву ТРЦ «Victoria Gardens», фальшиві документи були виготовлені на підставі підроблених паспортів Хазінедароглу Юміт Сюлеймана та Бурака Башлілару. Вони також засвідчили, що довіреності містять підписи, які виконані з наслідуванням підписів турецьких власників ТРЦ «Victoria Gardens» та насправді їм не належать.

Перша рейдерська атака

Вважаючи себе справжніми власниками ТРЦ «Victoria Gardens», Оджаклі Айтач разом зі спільниками здійснили дві рейдерські атаки на підприємство. Перша з них відбулась 23 червня 2017 року. Тоді Айтач у супроводі групи чоловіків спортивної зовнішності незаконно проник у адміністративну частину «Victoria Gardens». На думку доповідача, рейдери хотіли відібрати у фактичного керівництва ТРЦ печатку, а також юридичні документи, що засвідчують право на керування підприємством.

Під час атаки Айтач заявив, що став новим директором комплексу. На підтвердження власних слів він показав виписку з ЄДР, де було вказано, що «Фенікс-Капітал» відтепер належить Петру Бігуну. Останній, своєю чергою, призначив новим керівником «Victoria Gardens» Оджаклі Айтача. Напередодні до реєстру справді внесли такі зміни, а підставою для цього стали фіктивні документи, згадані вище.

Після того, як правоохоронцям вдалось довести, що документи є підробленими, 27 липня Господарський суд Львівської області скасував рішення про продаж ТРЦ Петру Бігуну. Таким чином, позов справжніх власників ТРЦ був задоволений, однак рішення досі не увійшло в дію, адже Петро Бігун подав апеляцію.

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

Друга рейдерська атака

15 вересня рейдери вдались до другої спроби захоплення ТРЦ «Victoria Gardens». На цей раз, вони оперували вже іншими документами. Так, вступивши в змову з державним реєстратором Київської обласної філії КП «Центр державної реєстрації» Анастасією Петрик, рейдерам вдалось на підставі попередніх фальшивих документів внести відповідні зміни до ЄДР. Варто наголосити, що такі дії є прямим порушенням Ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», в якій йдеться про те, що зміни до ЄДР можуть вноситись лише у тій місцевості, де підприємство зареєстроване (у цьому випадку – у Львові).

Незважаючи на це, юридичними власниками ТзОВ «Фенікс-Капітал» досі вважаються рейдери Айтач і Бігун, хоча фактично комплексом керує Євгеній Король зі своєю командою. За його словами, на даний час очкується рішення  Мін’юсту України за результатами розгляду скарги учасника ТОВ «Фенікс-Капітал» - Компанії «Глобкон Лімітед» на реєстраційні дії про державну реєстрацію змін до установчих документів та змін відомостей про ТОВ «Фенікс-Капітал» щодо зміни керівника.

Якою є реакція правоохоронців

За фактом підроблення документів турецькі правоохоронці вже порушили кримінальне провадження, в рамках якого спільників Оджаклі Айтача затримали, а його самого оголосили в розшук. В Україні досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом рейдерського захоплення досі триває.

Крім цього, Львівським апеляційним господарським судом ще не прийнято рішення за результатами розгляду апеляції Бігуна П.А. на рішення господарського суду Львівської області від 27 липня 2017 року, яким визнано недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ «ФЕНІКС-КАПІТАЛ» оформлені Протоколом №21/06/17 від 21 червня 2017 року, яким незаконно надано згоду та затверджено продаж частки Компанії «GLOBCON LIMITED»  в ТОВ «Фенікс-Капітал»; затверджено у зв’язку із цим вибуття Компанії «GLOBCON LIMITED» із складу учасників ТОВ «Фенікс-Капітал»,  звільнено  Короля Є.М. з посади директора Товариства та призначено Оджаклі Айтача.

1/2

Тим часом, керівництво значно посилило охорону будівлі, побоюючись нових рейдерських атак та силового варіанту захоплення ТРЦ «Victoria Gardens». Разом з тим, представники Товариства запевнили, що комплекс продовжує працювати у звичному режимі і в жодному випадку не буде переданий у руки зловмисників. Вони також наголосили, що ситуація з ТРЦ «Victoria Gardens» може негативно вплинути на інвестиційний клімат в Україні загалом, та у Львові зокрема, особливо для іноземних інвесторів та компаній.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ