Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Інституція музичної культури на Золочівщині

"Без музики життя було б помилкою", - так казав відомий німецький філософ, психолог Фрідріх Ніцше.
Фото Золочев.нет
[Станіслав Людкевич (1879-1979) у 1958 році, за активної позиції котрого утворена Золочівська філія Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка.] Станіслав Людкевич (1879-1979) у 1958 році, за активної позиції котрого утворена Золочівська філія Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка. Джерело: Вікіпедія

{{1}}

Як повідомляє Золочев.нет, з давніх часів людину постійно оточували звуки. Не було ще ніякої музики, але існував спів птахів, шелест листя, дзюрчання струмків. Всі ці звуки були навколо людини та інформували її про оточуюче середовище.

Мелодичні звуки творять чудо – в людині прокидається і перетворюється душа, музика панує над емоціями, а емоції перемагають навіть фізичну біль. В античній Греції музика була складовою частиною філософії, полегшувала життя греків в життєвих ситуаціях. Дослідження психологів свідчать, що систематичні заняття музикою у віці від 5 до 15 років дозволяють значно підняти інтелектуальний потенціал людини, краще розвинути пам’ять, аналітичні здібності, позитивно впливають на корекцію нервової системи. А в Японії модель музичної освіти перебуває в сфері особливої уваги й ґрунтується на ідеї здатності кожної людини відчувати природну красу.

Музика – феноменальне явище. І Золочівський край володіє музичною інституцією – Золочівською музичною школою – установою, яка у різні періоди та в теперішній час засобами музичного навчання і виховання продовжує естетизувати свідомість молоді регіону, сприяє формуванню основних якостей національного характеру.

Розпочалася історія створення Золочівської музичної школи у 1926 році. А саме, 20 березня 1926 року відбулися перші збори засновників і оголошено про формування Філії й надалі розпочалася робота над статутом Золочівської філії Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка. Певно робота над статутом Філії тривала несистематично й тому реалізація цих планів була перенесена, з різних причин, до 1931 року. Так, за аргументованим клопотанням мешканців Золочева 18.05.1931 року керівником установи оголошується професор Василь Безкоровайний. Із 1931-1932 навчального року при Філії розпочинає функціонувати музична школа. Восени 1931 організовувати освітній процес у школі по класу скрипки скеровуються Богдан Левицький, фортепіано – Марія Віханська. Примітно, що із першого року навчання розпочалось у класах фортепіано (20 учнів), скрипки (8), цитри (4). І уже 1 лютого 1932 року учні закладу складали іспити перед комісією у складі доктора музикознавства Станіслава Людкевича (у той час керівник Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка у Львові), професора Василя Безкоровайного. Слід зазначити, що С. Людкевич був щиро задоволений рівнем навчання і фаховими здобутками Філії.

{{2}}

Окрім того, Філія у Золочеві за керівництва професор В. Безкоровайного активно почала розвивати й інші напрями. Зокрема, восени 1931 заснований та розпочав діяльність мішаний хор (диригент В. Безкоровайний). Поступово педагогічний склад Філії і музичної школи поповнився викладачами: доктор Герета (управитель); Т. Демчишин (клас фортепіано); Г. Іванчук (скрипка, теоретичні предмети).

У теперішній час Золочівська музична школа (директор Марія Кривень, заступник директора Галина Лип’як) – це заклад, де підростаюче покоління Золочева та краю вивчає різні музичні напрямки, жанри, навчається професійної гри на інструментах тощо. Музична школа в Золочеві – це фаховий педагогічний колектив із значним досвідом (відділи: фортепіанний, струнний, теоретичний, народний, бандурний, духовий), за допомогою якого молодь пізнає себе та пізнає світ.

Важливо зазначити, що на сучасному етапі Золочівську музичну школу гідно представляють у світовому вимірі та на вітчизняних сценах її випускники: Сергій Бурко, Лілія Коструба, брати Юрій і Володимир Курачі, Сергій Магера, Любов Качала, Лариса Дєдюх, Василь Котис, Роман Меліш та низка інших митців та достойників (котрих, заздалегідь просимо вибачення, за умовами формату матеріалу немає змоги назвати).

… В історії, з якої ми всі виходимо, все було, як було. Але ми маємо вплив на те, яким шляхом підемо далі. У кожному суспільстві існує своя неповторна музична культура, що має певні особливості. Й ми бережімо та розвиваймо знакову культурологічну інституцію краю – Золочівську музичну школу.

З черговим рубежем тебе, Музична школо Золочева (а 20.03.2021 – 90 років!), щирі привітання та найкращі побажання колективу!

В рамках проєкту «Інститут Маркіяна Шашкевича» (Зреферував Євгеній Захарчук, випускник Золочівської музичної школи, 1983 рік, клас віолончелі, викладач О. Ключковська)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ