Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Історія з багатьма невідомими

Міліціонери, які взяли найбільшу партію екстазі, - під вартою
Після затримання лідера польського наркокартелю, який пропонував за свою свободу 200 тисяч доларів, опери погоріли на вимаганні...    чотирьох тисяч «баксів»

Співробітники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків (за підтримки колег із спецпідрозділу міліції "Беркут" іДАІ) провели навесні спецоперацію у Пустомитівському районі Львівщини, під час якої затримали трьох громадян Польщі, в яких вилучили понад 10 тисяч піґулок екстазі. Це найбільша партія синтетичних наркотиків, яку конфісковували останніми роками на теренах Західної України, - повідомив на початку квітня відділ зв'язків з громадськістю МВС України. Міліцейські речники у своєму повідомленні не вказали, що насправді затримали чотирьох польських наркоділків, та незабаром їхній ватажок зник просто з райвідділу міліції. Через два тижні після цієї спецоперації співробітники СБУ затримали трьох офіцерів БНОНу, які провели операцію з ліквідації наркотрафіку. Міліціонерів, яким лідер польських наркоділків пропонував за своє звільнення (це зафіксовано відповідною технікою) 200 тисяч доларів США, та вони їх не взяли, звинуватили у вимаганні... чотирьох тисяч "зелених".

Втеча Мирослава — Коня

53-річний Мирослав - Казимир Каспшицький відомий у злочинних колах Європи за прізвиськом Кінь, у досьє спецслужб Польщі, Німеччини, Чехії фігурує як лідер наркоугруповання, що налагодило міжнародний наркотрафік з розповсюдження синтетичного наркотику, екстазі, голландського виробництва. Цю людину останніми роками безуспішно розшукував Інтерпол. Отож, коли львівські опери від власної агентури дізналися, що на терени області польські наркоділки планують завезти партію екстазі вартістю 100 тисяч доларів (частину партії поляки планували продати на Львівщині, частину -розповсюдити у нічних закладах Києва), і що керувати ними буде особисто Каспшиць-кий, вони почали ретельно готувати операцію. На теренах Пустомитівського району поляки були затримані, у них вилучили 1080 піґулок екстазі. Затриманих доставили у Залізничний райвідділ міліції Львова. Після першої доби, яку поляки провели у Залізничному райвідділі міліції, з обласної прокуратури міліціонерам надійшла вказівка - відвезти затриманих у Пустомитівський райвідділ міліції.  Мовляв, саме на теренах цього району затримували іноземців... З Пустомитівського райвідділу міліції при загадкових обставинах Мирослав Каспшицький зник. Його оголосили у розшук.

200 «штук» не взяли... Невже спокусилися на чотири!

Після того, як про затримання рекордної партії екстазі та ліквідацію міжнародного наркоканалу розповіли всі українські мас-медіа, молоді міліціонери у мріях вже прикручували до мундирів урядові нагороди.
Але... Через два тижні після затримання поляків в управління СБУ у Львівській області надходить заява від жителя Яворівського району У. про те, що троє співробітників БНОНу зі Львова незаконно його затримали, привезли у Залізничний райвідділ міліції, побили, а потім за звільнення почали вимагати чотири тисячі доларів США. Хабар, писав заявник, він мав передати через офіцера Державної служби боротьби з економічними злочинами. Незабаром есбісти затримують посередника, ще через якийсь час прокуратура Львівської області порушує кримінальні справи проти трьох міліціонерів, які досі перебувають у СІЗО.
Те, що у відділі боротьби з незаконним обігом наркотиків служать далеко не янголи, відомо. Майже щороку проти співробітників БНОНу порушували кримінальні справи за вимагання хабарів від наркоманів та наркоділків. Проте дивно: чому тоді ці міліціонери не збагатилися за рахунок Каспшиць-кого, який пхав їм у руки 200 тисяч доларів? Спокуса була набагато більшою...
Кореспонденту "ВЗ" вдалося дізнатися цікаві факти з біографії "жертви міліціонерів-вимагачів" пана У. Цей раніше не судимим громадянин у Яворівському райвідділі міліції посідає тринадцяте місце в документі для службового користування "Список осіб, які причетні до викрадань та повернень автомобілів на території Яворівського району". 33-річна "жертва міліцейського рекету", можуть додати співробітники управління боротьби з оргзлочин-ністю та корупцією, під прізвиськом Зек входила в угруповання відомого авторитета Колі Рокіро. 21 січня минулого року проти цієї людини порушили кримінальну справу №135-0116 за підозрою у побитті людини та крадіжці.
Не дивлячись на це, поки справа розслідувалася, пану У. вдалося на тривалий час виїхати до Німеччини, і поки він там перебував, справу закрили через "невстановлення особи злочинця". Пізніше цього ж пана підозрювали у вимаганнях та інших злочинах. Та щоразу оперативні справи лягали у сейфи...
Заперечують заяву "постраждало-го" й усі без винятку працівники Залізничного райвідділу міліції, де буцімто побоями вибивали 4 тисячі доларів з "жертви". Кілька з них навіть написали скаргу прокурору Львівської області Олексію Баганцю на слідчого прокуратури.."Під час допитів, - скаржилися співробітники райвідділу, - старший слідчий погрожує нам звільненням з органів і арештом, якщо ми не будемо давати покази, які йому потрібні. Він регулярно безпідставно турбує наших родичів, дзвонить їм за місцем праці та проживання, викликає для допитів... Ще раз наголошуємо, що 02.04.2008 р. ні гр. У., ні працівників БНОНу у Залізничному РВ не бачили".
У СЛІДСТВА свої таємниці. Можливо, слідчі мають вагомі докази того, що оперативники, які затримали членів міжнародного наркосиндикату й вилучили найбільшу за останні роки партію синтетичних наркотиків, справді вимагали хабар. Та серед колег арештованих настійливо мусуються чутки про те, що в середині серпня рішенням суду арештовані поляки будуть відпущені на волю. Адже опери, які брали їх на гарячому, самі сидять у камерах СІЗО і не можуть давати слідчим необхідні покази про затримання польських наркоділків. Службове міліцейське розслідування до сьогодні так і не з'ясувало, з чиєю допомогою та яким чином покинув стіни Пустомитівського райвідділу міліції ватажок польських гангстерів, якого розшукує Інтерпол.

Омар УЗАРАШВІЛІ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ