Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Ізраїльські медики безкоштовно проконсультували на Львівщині понад сотню пацієнтів

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/11
Близько півтори сотні мешканців Львівщини отримали унікальний шанс безкоштовно проконсультуватись у провідних медиків з Ізраїля. Закордонна делегація прибула до Львова в межах проекту «Дні ізраїльської медицини», аби дати цінні поради українським колегам та вселити надію у серця їхніх пацієнтів.

Про сильні та слабкі сторони нашої медицини очима ізраїльських лікарів - у спеціальному репортажі Гал-інфо. 

"Те, що зараз відбувається в Україні, Ізраїль пережив 25 років тому"

До складу ізраїльської делегації увійшло чотири медики - нейрохірург-невропатолог Анатолій Пак’єр, ортопед-спинальний хірург Арсен Шпіґельман, онколог Ольга Ворнікова та фізіотерапевт Ілля Лахман. 

У Львівському регіональному онкоцентрі нам вдалось поспілкуватись із Ольгою Ворніковою. Вона - фахівець медичного центру Рамбам у Хайфі. Ольга родом із Молдови, до Ізраїля переїхала у 2008 році одразу ж після закінчення медичного інституту.

"Я займаюсь медикаментозним лікуванням пацієнтів з онкологією на різних стадіях та з різними типами пухлин. До Львова приїхала вперше. Головна мета нашого візиту – це обмін досвідом. Хочемо поспілкуватись з лікарями, налагодити зв’язки для подальшої співпраці та зрозуміти, чим ми можемо допомогти вже зараз", - розповідала Ольга Ворнікова.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

Спільно з українськими медиками вона здійснила обхід госпіталізованих пацієнтів Центру, а також проконсультувала близько 20 онкохворих, підібравши для них оптимальний варіант лікування.

"Думаю, що це загальновідомий факт - рівень медичного обслуговування в Ізраїлі є дуже високим. Сьогодні пацієнти прийшли на консультацію до нас, оскільки хочуть почути альтернативну думку про їхню проблему, а також отримати надію на одужання. Ізраїльські медики висококваліфіковані у питанні лікування раку легень, пухлин головного мозку і шиї, раку молочних залоз, шлунку і стравоходу. Основна відмінність полягає у тому, що ми можемо комбінувати кілька видів лікування одночасно. В Україні, на жаль, лікарям доводиться обмежуватись або операцією, або невеликим вибором хіміопрепаратів", - пояснила онколог з Ізраїля.

За словами Ольги Ворнікової, в її країні діє страхова медицина. Так, існує 4 основні страхові компанії, які обслуговують практично все населення. Громадяни щомісяця сплачують у касу своєї клініки певну суму (залежно від типу страхування). 

"Я думаю, що для України настав переломний момент. Ті зміни, які проводяться у сфері охорони здоров’я, є необхідними. Перш за все для того, щоб підвищити рівень медичного обслуговування пацієнтів. Судячи з того, що я вже побачила у Львові, кваліфікація українських лікарів дуже висока. Вони стараються досягти максимуму, хоча мають доволі обмежені можливості. Те, що зараз відбувається в Україні, в Ізраїлі відбулось 25-30 років тому. Я думаю, що ви в будь-якому випадку на правильному шляху", - підсумувала медик.

Слова Ольги Ворнікової згодом підтверджує її колега, фізіотерапевт Ілля Лахман. Він родом з Харкова, до Ізраїля разом з батьками емігрував у семирічному віці.

"У цій лікарні (Комунальна міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, - авт.) я оглянув декілька пацієнтів. Здебільшого це були тяжкі випадки з неврологічними порушеннями. Я приємно здивований підходом українських медиків до лікування пацієнтів. Ми розуміємо один одного і все робиться правильно. Я звернув увагу, що частина обладнання є схожою, а частина трішки застарілою. Разом з тим, хороше обладнання – це лише бонус. Головне – це вчасна кваліфікована медична опіка", - наголосив Ілля Лахман.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

Крім огляду і консультування пацієнтів, ізраїльські лікарі також провели для українських колег кілька лекцій про систему охорони здоров’я в Ізраїлі та доступні методи лікування різних захворювань.

"Нам дуже цікаво побачити все з позиції ізраїльських лікарів. Вони мають достатньо коштів на лікування пацієнтів, а у нас, на жаль, ресурси значно обмежені. Але часто ми викручуємось не гірше, ніж закордонні медики. Як ми цього досягаємо? Як вони цього досягають? Очевидно, що ми застосовуємо різні методи лікування, тому цікаво порівняти", - розповів заступник головного лікаря Львівського регіонального онкоцентру Орест Тріль. 

"Цей проект - наша відповідь на пропагандистські звинувачення Росії у нацизмі та антисемітизмі"

Проект "Дні ізраїльської медицини" проходить в Україні вже вдруге. Як пояснив один з його ініціаторів, голова Єврейського фонду підтримки України Павло Фельдблюм, вперше такі дні пройшли у січні 2018 року на Тернопільщині.

"Ми сподіваємось, що Дні ізраїльської медицини в Україні відбуватимуться регулярно, хоча б раз на два місяці. Зараз готуємось до запуску проекту на Рівненщині, Одещині та в інших містах. До участі ми запрошуємо ізраїльських лікарів, які мають українське походження або пов’язані з Україною. Таким чином, ми хочемо виявити свою підтримку у цей непростий для країни час і показати, що стосунки між українцями та євреями є більш ніж приязними", - розповів Павло Фельдблюм.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/1

За його словами, проект є соціальним і створений для блага українських громадян, які борються з різноманітними недугами. Однак, ще одна його мета – це протистояння інформаційній війні, яку проти України активно веде Російська Федерація. 

"Антиукраїнська пропаганда зараз базується на єврейському питанні. Російські пропагандисти намагаються використати це питання для того, щоб представити українців як фашистів, нацистів та антисемітів. Тому наш захід – це своєрідна відповідь на такі безпідставні звинувачення", - наголосив голова Єврейського фонду підтримки України.

Варто зазначити, що організаторами Днів ізраїльської медицини на Львівщині є Об’єднання іудейських релігійних общин України, Єврейський фонд підтримки України у співпраці з медичною групою «АЛАР», медичним центром «NOVO», за підтримки Почесного Консула Держави Ізраїль у Західному регіоні України Олега Вишнякова, а також компанії МАУ, яка надала учасникам делегації безкоштовні авіаквитки.

Додамо, ізраїльська делегація пробула на Львівщині два дні. 6 червня консультації проводились у нейрохірургічному та фізіотерапевтичному відділеннях Комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, а також на базі Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру та Львівського обласного госпіталю інвалідів війни. 7 червня закордонні медики відвідали медичні центри у місті Дрогобич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ