Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Кампанія проти кору під знаком питання

В Україні, щойно розпочавшись, кампанія з масової вакцинації проти кору та краснухи населення віком від 16 до 29 років (а це близько 8 мільйонів осіб) викликала обурення населення. Причиною стала смерть підлітка на Донеччині, котрий помер через кілька годин після зробленого уколу. Як розповів у коментарі „Гал-іnfо” заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Микола Проданчук, зараз триває розслідування причин смерті юнака, і якщо буде доведено, що трагедію спричинила вакцина, імунізацію буде призупинено. Львівські ж лікарі, зібравшись учора на колегії, вирішили наразі не проводити вакцинацію на теренах області. „Гал-іnfо” запитало львівських медиків про доцільність і особливості кампанії з імунізації в області, а також особисту думку щодо позитивів і негативів проведення вакцинації.
Отже, як переконують в Міністерстві охорони здоров’я, метою кампанії є зниження рівня захворюваності на згадані хвороби, а також рівня смертності від них. Вирішення цих завдань є необхідним кроком для досягнення мети по усуненню кору та краснухи в Європі до 2010 року. У МОЗ нагадали, що в Україні відбулися два серйозні спалахи кору, перший - трапився 2001-2002 рр., другий - 2005-2006 рр. Унаслідок спалахів кору було зареєстровано кілька випадків смерті. Також щороку в Україні реєструють понад 20 000 випадків краснухи. Проте на проведення масової вакцинації Україна грошей не має. Кошти на закупівлю понад 9 млн. доз вакцини індійського виробництва (виробник „Індійський інститут сироватки”), а також на витратні матеріали у сумі 5,3 млн дол. надав Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб вважає, що проводити вакцинацію необхідно, бо це інфекційна безпека України. Він наголосив, що потрібно строго дотримуватись процедури проведення вакцинації, і зазначив, що є імовірність алергічних загострень в окремих осіб, бо кожен організм індивідуальний. Але, не провівши вакцинації, українці можуть зазнати значно серйозніших втрат.

Пан Зуб впевнений у якості вакцини: «Для проведення кампанії за кошти ЮНІСЕФ було закуплено для України 9 млн. доз вакцини проти кору та краснухи індійського виробництва, а вже 46 млн. доз різних вакцин з цього ж заводу було використано у США, Азії та Європі».

Начальник Головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА Ігор Герич зазначив, що «через місяць після проведеної вакцинації проведуть ревакцинацію, яка повинна знизити загрозу захворювання збудниками кору та краснухи від 100% до 2% та створити антитіла в організмі людини».

Як розповіла завідувач епідеміологічного відділу Львівської обласної санепідемстанції Наталія Тімко, на Львівщині буде відкрито 800 тимчасових пунктів вакцинації та 1 300 – постійних, що діятимуть при поліклініках. Усього планують вакцинувати 332 тисячі мешканців Львівської області.

На запитання „Гал-іnfо” щодо транспортування вакцини у віддалені райони області та чи забезпечені медики відповідним обладнанням, лікар запевнила, що у маленьких містечках та селах вакцинацію будуть проводити мобільні групи у такому складі – вакцинатор, реєстратор та лікар. Вони матимуть всі необхідні матеріали для її проведення. Після того, як проведеться вакцинація, усі вихідні матеріали – шприци, ватні кульки будуть утилізовані у спеціальні герметичні контейнери.

Медики також запевняють, що не проводитимуть вакцинацію „під дулом пістолета”.

«Додаткова вакцинація проходитиме обов’язково, але не примусово, достатньо буде написати відмову, щоб її не проходити. Звичайно, лікарі наполегливо рекомендуватимуть вакцинацію. Щодо ж осіб, яким щеплення протипоказані, то комісія у складі вакцинатора, лікаря та реєстратора оформлять противопоказ», - запевнила „Гал-іnfо” завідувач епідеміологічним відділом Львівської міської санепідемстанції Вікторія Нижник.

Щодо перевірки майбутніх носіїв живого вірусу, які є найрепродуктивнішим прошарком населення. Вікторія Нижник розповіла, що «огляд перед щепленням обов’язковий, і учасників імунізації оглядатимуть вакцинатор, реєстратор та лікар безпосередньо у пунктах проведення вакцинації. Після чого особи ще 30 хвилин будуть під пильним наглядом людей, які їм ввели вірус».

«Вакцинація є потрібною, адже вона створює пам'ять до вірусу, запобігає зараженню», - наголосила доктор медичних наук, завідувач кафедри клінічної імунології та алергології Львівського національного медичного університету Валентина Чоп’як. Вона зазначила, що «в Міністерство охорони здоров’я надіслала 19 зауважень щодо масового проведення вакцинації. Перед проведенням щеплення учасники в обов’язковому порядку повинні пройти ретельний огляд у лікарів, а саме у невропатологів, нефрологів, дерматологів та інших, необхідно чітко визначити групи ризику, а тоді проводити вакцинацію».

Валентина Чоп’як також наголосила, що «деяким особам щеплення необхідно проходити в стаціонарних умовах, а це означає, що 2 – 3 дні особа повинна провести в лікарні, і її підготують до введення вакцини іншими препаратами. Після щеплення жінкам не рекомендовано вагітніти до трьох місяців, адже не відомо, як вплине живий вірус в організмі майбутньої мами на дитину, та зверніть увагу, що щеплення заборонено робити вагітним жінкам».

Щодо проведення тотальної вакцинації населення віком саме від 16 до 29 років, то завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб Львівського національного медичного університету Агнета Мостюк зазначила, що «проведення вакцинації матиме, як позитивні, так і негативні наслідки. Насамперед можуть постраждати люди з послабленим імунітетом, адже у тіло людини вводять живий вірус, і до кінця не досліджено, як він буде себе поводити, його можуть побороти тільки особи, чий імунітет є міцним. В Україні дитячі хвороби перестають бути дитячими, певною мірою на такі негативні факти вплинули вакцинації, які проводять не завжди якісно. Для того, щоб уникнути негативних наслідків принципово важливо провести ґрунтовне обстеження організму, і визначити, чи ви сприйнятливі до вірусу. А для цього потрібно взяти кров на аналіз. Якщо ж особа хворіла кором, то їй в ніякому разі не потрібно вакцинації, адже в її тілі є сформовані антитіла, відтак надійний імунітет».

Голова Львівського міжобласного громадського товариства Богдан Трач підкреслив, що «недоцільно обрана цільова група, адже профілактику кору потрібно проводити до 10 років, тому просто пізно говорити про вакцинацію осіб віком від 16 до 29 років. Профілактику найкраще проводити у ранньому дитячому віці, адже у старшому організмі більша імовірність алергічних реакцій, тобто важче перенесення щеплення».

 
 
Оксана МИРУТЕНКО
 
 

Фото з сайту www.bulletinonline.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ