Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Кміть: «Газ не включать, поки «Львівтеплоенерго» не розрахується за борги»

З наближенням початку опалювального сезону багатьох мешканців Львівщини все більше починає хвилювати проблема того, чи буде в їхніх оселях тепло. Інтерес підігріває й той факт, що протягом двох тижнів мешканці області спостерігали значне падіння температури на вулиці. А це відразу стало відчутним й у помешканнях, які наразі чиновники не ощасливили подачею тепла й гарячої води. Також інтерес до теми підігріває й «газова тема», зокрема, стан розрахунків області за газ і погрози управління газопроводів взагалі відключити подачу газу. Впродовж цілого тижня відповіді на питання, які дуже турбують мешканців Львівщини, ми намагалися отримати від голови Львівської обласної державної адміністрації Миколи Кмітя. Однак, з огляду на постійну зайнятість керівника Львівщини, «зловити» його нам вдалося лише під час сесії Львівської обласної ради, – коли губернатор все-таки виділив декілька хвилин і розповів нам про газ, політику і про Євро 2012.

– Якою зараз є ситуація на Львівщині з опалювальним сезоном, адже температура повітря протягом тривалого часу була дуже низькою. Також було звернення з проханням включити тепло в областях раніше, аніж 15 жовтня. Як Ви будете реагувати на це звернення і чи готові розпочати опалювальний сезон раніше?

– Було відповідне звернення від Президента, і в цілому по області ми можемо його виконати. Але проблеми є у Львові. Заборгованість, яка складається на Львівщині, практично повністю сконцентрована в місті Львові. Тому це питання «Львівтеплокомуненерго», яке має суму заборгованостей біля 20 мільйонів гривень. Навіть після усіх взаємозаліків. І поки підприємство її не погасить, газ не включать.

– Львівщина має ще нижчий рівень розрахунків за спожитий газ, аніж минулого року. Поясніть причини такої ситуації. Назвіть, будь ласка, гривневий еквівалент боргів Львівщини перед газовими структурами? Коли область буде готова розрахуватися за ці борги?

– Загальний борг близько 26 мільйонів гривень. Але до кінця тижня всі обласні підприємства свої борги погасять. Залишається тільки проблема з «Львівтеплокомуненерго». Я пропонував керівнику міста, щоби вони взяли позику, так як це роблять інші міста.
До прикладу Одеса взяла позику і повністю заплатила передоплату за газ. Тут рішення повинно бути суто фінансовим.

– Минулого тижня з’явилося повідомлення про перевищення лімітів газу на Львівщині в декілька раз. І якщо ці ліміти не буде приведено в норму, то газу не буде. Яким чином Ви хочете розпочати опалювальний сезон?

– Тому що газ треба купити, він продається за гроші. За електроенергію спробуй не заплати і її відразу відключать. Так само і за газ. З цим не треба жартувати. Зараз тарифи підняли, а тепер людям треба дати тепло. Щоби після того як буде тепло, люди почали платити.

– Очільники уряду заявляли про незадоволення роботою керівників облдержадміністрацій з ліквідації наслідків стихійного лиха. Яка позиція губернатора і наскільки ефективно на Львівщині йде ліквідація наслідків повені?

– Не скажу, що ліквідація наслідків повені йде на «відмінно».
В мене є претензії до водного господарства, оскільки все рухається дуже повільно. Також в мене є претензії до певних голів районних державних адміністрацій, і це швидко віддзеркалиться в кадрових змінах. Загалом, де є керівник хороший, там і зміни відчутні швидше, це індивідуальні речі.
Але також і речі загальні: це водне господарство, де робота «пробуксовується» по всій території.

– Чи правда, що звільнення вашого заступника з питань АПК Іван Стефанишина не погодили у Києві? Чи означає це, що він залишається працювати?

– Насправді, Кабмін ще не розглядав питання Стефанишина. Це питання ніяк не потрапляє на розгляд. Думаємо, що на наступне засіданні Кабінету міністрів це питання потрапить. Вочевидь, воно десь загубилося.

– Є інформація, що Ви створюєте місце для ще одного заступника, який відповідатиме за Євро-2012. Хто це буде?

– Я просив, щоби мені дали ще одну посаду заступника. Але наразі це питання не вирішується, тому будемо настоювати. Насправді, це питання Мінфіну, адже цю посаду треба фінансувати, вносити зміни до фінансування. Було би добре мати таку посаду.

– На сесії Львівської обласної ради депутат Михайло Сендак заявив про свій вихід з лав «Батьківщини» у зв’язку з його призначення радником Президента України. Днем раніше він заявляв, що буде координувати дії партій у Західній Україні, а тому прийде до Вас, щоби йому виділили кабінет у Львівській обласній державній адміністрації. Ваше ставлення до цих заяв?

– На мою думку, насправді партії повинні самі вирішувати, хто їх буде координувати.
А щодо кабінету як раднику Президента, то це питання ми розглянемо. І якщо буде в наявності, то виділимо, звичайно.


– На сесії Львівської обласної ради розглядають питання ДП „Полісинтез”, робота якого зараз заблоковано мешканцями Бібки. Яким бачите вихід з даної ситуації?

– Там існує складний конфлікт із громадою, тому вирішення повинно бути динамічне. Я вважаю, що людям треба дати працювати, і перенести „Полісинтез” на іншу територію.
Вони („Полісинтез” – ред.) ліквідовують порушення, які є зараз, працюють і переїжджають на іншу площадку. Площадки ми їм запропонували. Там побудують сучасний завод, який не буде забруднювати середовище, зі всіма допусками. Якщо таке рішення громада сприйме, то все буде нормально. В іншому випадку серйозний конфлікт триватиме далі.

– Якими є Ваші стосунки з Секретаріатом Президента, Прем’єр-міністром та урядом?

– Стосунки з усіма є діловими і хорошими. Абсолютно ніяких напружень у роботі з ними не виникає. Протягом тижня я з усіма спілкуюся, вирішуємо робочі питання.

Підготував
Володимир Перегінець


Фото - із сайту ЛОДА
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ