Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Китайське попередження Гудзяку

Винники – затишне містечко, яке знаходиться в підпорядкуванні Личаківського району Львова – опинилося в епіцентрі скандалу. Причиною цього вкотре стала особа міського голови Винник Теодора Гудзяка, над яким зависла депутатська сокира. Справа в тому, що більшості депутатів увірвався терпець спостерігати за беззаконнями з боку діючого мера й вони підготували для Гудзяка сценарій екс-мера Львова Любомира Буняка – відставку.
СКАРГА ПРОКУРОРУ
 
Депутатська більшість у Винниках – це 30 депутатів із 36. Саме стільки депутатів різних фракції прагнуть тепер відправити Гудзяка на відпочинок, хоча для вирішення цього питання потрібно лише голоси 24-х.
Свої дії депутати розпочали зі звернення на ім’я прокурора Личаківського району м. Львова, радника юстиції Володимира Василика. Причина незадоволення – прямі погрози й антизаконні дії Гудзяка, спрямовані на те, щоби перешкодити проведенню чергової сесії 18 жовтня.
„Календарний план пленарних засідань Винниківської міської ради на 2007 рік був затверджений ще наприкінці 2006 року. У понеділок зранку проект проведення сесії був у Гудзяка на руках. Однак мер Винник, грубо порушуючи законодавство, відмовився скликати чергову сесію міської ради, заплановану на четвер, не назвавши при цьому жодних мотивів”, – розповіла секретар міської ради Олександра Яросевич на скликаній з цього приводу прес-конференції.
За її словами, Теодор Гудзяк також намагався погрозами змусити депутатів відмовитися від проведення чергової сесії, про що він сказав на початку сесії 18 жовтня. Але депутати все-таки провели сесію, на якій головувала секретар Винниківської міської ради Олександра Яросевич, яка з цього приводу попередньо проконсультувалася з прокуратурою Личаківського району. Зареєструвався на сесії 31 депутат.
Натомість реакція Гудзяка на сесії здивувала усіх. „Всі пропоновані питання пройшли затвердження на відповідних комісіях. Ми пропонували Гудзяку зняти ті питання, які його не влаштовують, пройшовши по кожному пункту, – каже заступник голови фракції „НУ” Мар’яна Булка, розповідаючи про 10-хвилинну присутність мера міста на сесії 18 жовтня. – Натомість він вирвав мікрофон, почав виховувати депутатів, тиснути на нас, погрожував, а також накричав на секретаря ради”.
За словами Булки, Гудзяк після сесії вирішив усе залагодити кулуарно, а тому в момент проведення прес-конференції викликав до себе голову фракції Винниківської „Нашої України”. Подібна ситуація спостерігалась щодо секретаря ради.
„Після цього, як реакцію на проведену сесію, Гудзяк висловив догану секретарю ради Яросевич, хоча вона й не працює на міського голову, а є депутатом, що є порушенням Кодексу Законів про працю, – каже депутат „Нашої України”, юрист Андрій Шніцар. – Лише структура, яка приймає на роботу, тобто, сесія має право визначити таке покарання. У цьому випадку Гудзяк перевищив свої повноваження. Цікаво, як за такої логіки він буде звільняти Яросевич, у випадку оголошення їй другої догани… Навіть не знаю, як цей абсурд трактувати”.
 
ГУДЗЯК ОЧІКУЄ ВІДСТАВКИ
 
„Вся справа у тому, що минулого тижня депутати Винниківської міської ради хотіли провести сесію міської ради, де винесли 15 питань про виділення земельних ділянок для депутатів, – прокоментував у коментарі „Гал-info” міський голова Винник Теодор Гудзяк настрої депутатів. – Такої політики не сприймаю і тому відмовився підписувати порядок денний, який підписала секретар міської ради, не маючи на це жодних повноважень, адже міський голова живий, він ходить на роботу та працює. Тому вона не мала права підписувати порядок денний”.
Своєю чергою, самі депутати заперечують інформацію про земельні ділянки. „Питання земельних ділянок було лише в проекті проведення сесії, однак пізніше депутати вирішили зняти його, оскільки зараз більш нагальними є питання місцевої господарки. Гудзяк був поінформований про це, і це можуть підтвердити 31 депутат, які були на сесії, – сказала в коментарі секретар Винниківської міської ради Олександра Яросевич. – Зараз Гудзяк свідомо займається маніпулюванням, намагаючись перетягнути господарські питання в політичну площину. А я, з огляду на вчинений Гудзяком тиск, готую на нього судовий позов”.
Оскаржувати дії депутатів у прокуратурі має намір і Теодор Гудзяк. Про це у коментарі „Гал-info” повідомив депутат ВМР Богдан Бень, який запевнив, що чергова сесія буде проведена в перших числах листопада.
Натомість, доведені діями Гудзяка до межі, депутати Винник вже не хочуть проведення звичайної сесії. З огляду на гострі питання, які виникають у них щоразу щодо фінансування міської господарки, депутати вимагають від мера звіту за зроблену протягом року і дев’яти місяців роботу. І тут у депутатів є вдосталь аргументів, аби висловити Гудзяку недовіру, а відтак відправити у відставку.
„Ми хочемо знати, чому господарка міста в такому ганебному стані, зима близько, а нічого не робиться, – пояснює депутат Рустам Казімов. – Після того, як депутати вважатимуть його роботу незадовільною і висловлять йому недовіру, на наступній сесій вони можуть проголосувати за його відставку”. За це на сьогодні у відкритому режимі вже готові проголосувати 27 депутатів (потрібно 24), а у таємному 30 із 36.
Саме цього, за словами депутатів, боявся мер Винник, думаючи, що його відставка буде ініційована ще 18 жовтня.
 
„ТзОВ ІМЕНІ ГУДЗЯКА”, або „НАШ МЕР САМ НЕ ДУМАЄ”
 
„ТзОВ імені Гудзяка, – так називає тепер міськраду депутат Рустам Казімов. – Взагалі в Винниках одні куми брати та свати Гудзяка працюють. Тих, кому не вистачило місця в міськраді, взяли в ЖЕК, або взагалі створили нові структури. Одним словом ТзОВ імені Гудзяка, де живуть за правилом: „Своїм все, а опонентам закон”.
І в першу чергу зацікавлення у цьому питанні викликає правові підстави функціонування створеної Гудзяком соціальної служби. „Я вже дав депутатський запит про відомі мені два випадки, коли люди з цієї служби агітували жінок похилого віку віддавати своє житло взамін на довічне утримання, – розповідає депутат Шніцар. – Ми голосували за створення цієї служби, однак її робота нам незрозуміла”.
„Нам аферистично „втулили” цю службу, сказавши, що її функціонування  оплачуватиме обласна рада. – каже депутат Булка. – Натомість, жодної копійки облрада не платить, їм платимо ми. П’ятеро працівників служби мають по 1 500 грн. зарплати, прекрасне відремонтоване приміщення, у той же час, коли депутати не мають навіть депутатської кімнати. Та, найгірше те, що жодні інвестиційні кошти не проходять через депутатські комісії, а до нас лише потім приходить бухгалтер з проханням затвердити те і те. Лише при звіті депутати встигають зорієнтуватися, куди пішли гроші”.
Зі слів депутатів стало відомо, що серед членів виконкому домі немає представника депутатського корпусу. „Тому, для того, щоби дізнатися, куди пішли гроші й яка фірма взяла, ми мусимо бігати і виясняти самостійно”, – каже Андрій Шніцар.
Депутати заявили, що їм не дають жодної інформації про виконавців робіт та суму коштів, яка була витрачена на відновлення дитячого й спортивного майданчиків, прокладення каналізації та доріг. Для прикладу Гудзяк підписав акт про прийняття в експлуатацію каналізації до Народного дому, а каналізування навіть не було. Інше питання викликає прокладена дорога на вулиці Івана Франка, обсяг покриття якого набагато менший від передбаченого, а об’єм матеріалів і їхня якість не відповідає дійсності.
Як розповіли депутати, за рік не було проведено жодного тендеру, тож не дивно, що на відновлення дитячого майданчика було витрачено близько 150 тисяч гривень, а насправді привезені з Росії чотири пісочниці не коштують й 20 тисяч.
За гроші інвесторів (близько 150 тис. грн за дві земельні ділянки) мерія також придбала нібито новий шкільний автобус, який за півроку двічі побував в майстерні. Там виявили, що раніше автобус був серйозно ушкоджений під час аварії, і його геометрія не підлягає відновленню. За цим фактом депутати ініціюють створення комісії для проведення експертизи на Автобусному заводі у Львові.
Інше здивування у депутатів викликає вплив на Гудзяка його зятя – депутата міськради Богдана Беня. „Наш мер сам не думає, в нього є зять, без якого він і крока не зробить, – каже депутат Матвіїшин. – Якщо на засіданні сесії виникає якесь питання, він відразу консультується в нього”. Як показовий приклад цього, депутати розповідають про парадоксальний випадок, коли під час голосування питання оренди питання підтримали усі депутати, включно з Гудзяком. Єдиний, хто утримався, був Бень, від якого почули фразу „буде вето”. І справді, за пару днів мер наклав вето на свій же голос.
„Відповідно до законодавства, зять не вважається родичем, – коментує „Гал-info” ситуацію Богдан Бень. – Тому закиди депутатів не мають жодних підстав”.
 
НАЙБІЛЬШЕ РОЗЧАРОВАНІ В „НАШІЙ УКРАЇНІ”
 
Подіями у Винниках вже зацікавилися у Львові. Зокрема, розібратися у ситуації вирішив кандидат у народні депутати від БЮТу Іван Денькович, який 24 жовтня запланував відвідати Винники, і провести зустріч з мером міста та членами фракції БЮТу в міськраді. Про це Денькович повідомив у коментарі „Гал-info”.
„Учора ввечері на засіданні нашої фракції ми розглядали ситуацію, яка склалася у Винниках, – сказав Денькович. – Було прийнято рішення – завтра вранці я виїжджаю до Винник, щоби зустрітися з міським головою та членами фракції і вислухати претензії обох сторін та прийняти відповідне рішення”. Причина цього можна б уже назвати банальною –тиск з боку міського голови Теодора Гудзяка на голову винниківської „Батьківщини” Марту Диньку, яка є працівником міської ради.
Цікавляться ситуацією і у Львівській НУ. Зокрема, голова „нашоукраїнців” Олег Мандюк, до якого по допомогу зверталися винниківська фракція НУ, запевнив „Гал-info”, що ситуація в Винниках під контролем. „Депутати повинні співпрацювати з міським головою, – каже Мандюк, зауважуючи що ситуація у Винниках на руку лише кільком депутатам. – Ми відслідковуємо ситуацію й у випадку чогось будемо реагувати партійними заходами”. Мабуть, інформація в пана Мандюка є дещо застарілою, оскільки 30 із 36 депутатів–противників Гудзяка є переважною більшістю.
Та особливо розчаровані місцеві „нашоукраїнці”, від яких Гудзяк балотувався на мера. „Якщо бути повністю відвертим, все це триває не перший день, – каже заступник голови фракції „НУ” у Винниках Мар’яна Булка. – Єдине, що він і його зять зробили в місті, це стали ініціаторами розвалу фракції „Наша Україна” та намагалися розвалити міжфракційні стосунки. Але вийшло усе навпаки – депутати об’єдналися”.
 За словами Булки, півтора роки тому „Наша Україна” зробила все для того, аби Гудзяк став мером. „Мером він би не був, але ми робили для цього усі потуги, водили його по місту, стояли в болоті, а він тихенько стояв ззаду, – розповідає Булка. – Мешканці не раз питалися, чи це не я часом йду на мера, тому що говорили ми, а він лише мовчав. А за півтора року він так розговорився, що тепер їздить у штаби Львівської міської і обласної організацій „Нашої України”, до Деньковича у БЮТ, звинувачуючи там нас та діючи супроти нас за правилом: „Ти крав. А якщо ні, то доведи, що ти не крав”. Ми так не працюємо, ми не будемо наговорювати, а просто спільними зусиллями відправимо Гудзяка у відставку”.
Тепер, за словами депутатів, залишилося дочекатися листопадової сесії, на якій депутати вирішуватимуть долю Гудзяка.
 
Володимир ПЕРЕГІНЕЦЬ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ