Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Ленінське танго вакцинації на Волині: крок вперед, два назад

Поки Міністерство охорони здоров’я ледь не щодень звітує про нові рекорди з кількості вакцинованих від COVID-19, повідомлення з регіонів свідчать: не все так гладенько, як видається на папері.

Потьомкінські села вакцинації

За даними МОЗ, станом на сьогодні, 9 серпня, на Волині щепилися від коронавірусу 73,663 тисячі громадян. Із них повністю (тобто дві дози вакцини) отримали трішки більше 46 тисяч осіб.

З одного боку, маємо офіційні звіти від влади про облаштування низки пунктів масової вакцинації, доступності вакцин. З іншого, соціальні мережі рясніють обуреними повідомленнями, в яких волиняни часто нарікають на неналежну організацію вакцинації. Наприклад, волинянка Світлана описала цю процедуру в луцькій поліклініці. Тут панує «жива черга».

«Мало того, що людина, яка іде, до прикладу, на повторну вакцину синоваку, почувається дурнем у цій черзі. Точніше обдуреним самою ж державою. Бо, зокрема у Францію вас не пустять, попри завіряння держави що все владнають. Гидко. Ніхто не чув ані про огляд пацієнта, ані про дистанцію. Люди самі змушені надавати консультацію один одному, де реєстрація, а де вакцинація, допомагати один одному в заповненні бланків. Нуль організації», - повідомила Світлана.

Заради справедливості, зрідка траплялися і повідомлення про дуже якісну організацію щеплень.

Окрема проблема: чимало волинян бажають щепитися саме вакциною «Пфайзер», хоча в Україні сертифіковано чотири різних вакцини. Тож у соцмережах люди обмінюються інформацією, в якому саме пункті вакцинації які вакцини доступні у цей момент.

Які вакцини доступні для щеплення від коронавірусу

За даними державного порталу «Вакцинація від COVID-19», наразі для вакцинації в Україні використовують вакцини таких розробників і виробників.

  • AstraZeneca (Covishield та AstraZeneca-SKBio)

Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Дозволена для екстреного використання в Європейському Союзі та інших країнах. У Південній Кореї вакцину виробляє компанія SK BioScience. В Індії вакцину за ліцензією виготовляє Serum Institute of India під назвою Covishield.

22 лютого вакцина зареєстрована для екстреного застосування в Україні.

Ефективність цієї вакцини варіюється від 63% у захисті від симптоматичного COVID-19 осіб від 18 років.

  • Pfizer-BioNTech (Comirnaty)

Вакцина Pfizer-BioNTech проти COVID–19 — перша вакцина, яка отримала дозвіл на екстрене застосування від Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Вакцина показала свою ефективність на рівні приблизно 95% за медіанним значенням спостережень протягом двох місяців. Оцінка показала, що вакцина відповідає обов’язковим критеріям безпеки та ефективності, визначеним ВООЗ. Стратегічна консультативна група ВООЗ з імунізації рекомендує Pfizer-BioNTech як безпечну та ефективну вакцину для людей у віці від 16 років і старше, включаючи осіб старше 65 років.

Вакцина Pfizer-BioNTech проти COVID–19 (Comirnaty) була розроблена компанією Pfizer у США та BioNTech у Німеччині.

22 лютого 2021 року вакцина зареєстрована для екстреного застосування в Україні.

Вакцина Pfizer-BioNTech проти COVID–19 є вакциною на основі мРНК. Потрапляючи в клітини людини, вона вчить їх робити копії шиповидного білка вірусу. Це викликає імунну відповідь всередині нашого організму. Ця імунна відповідь захищає нас від зараження, якщо справжній вірус потрапить у наш організм. Вакцини на основі мРНК безпечні. Їхнє виробництво передбачає виготовлення лише генетичного матеріалу, а не вірусу.

  • Sinovac Biotech (CoronaVac)

Вакцина китайського фармацевтичного підприємства Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу.

Дозволена для екстреного використання в Азербайджані, Бразилії, Китаї, Чилі, Індонезії та Туреччині.

Після прибуття в Україну вакцина пройшла лабораторний контроль і допущена до використання 9 березня 2021 року. Якість вакцин контролюється Міністерством охорони здоров’я України.

Вакцина CoronaVac - це інактивована вакцина, вона містить у своєму складі неактивний, «вбитий» вірус.

Організм реагує на нього та виробляє імунітет. Схоже працюють деякі вакцини проти поліомієліту та грипу.

  • Moderna

Вакцина Moderna - це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною кампанією Moderna. 

Препарат внесено до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ, а також дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді, ЄС та інших країнах. 

Затишшя перед бурею

Хоча тим часом «ковідна» статистика на Волині досить заспокійлива, але медики попереджають: не варто втрачати пильності.

За даними Волинської ОДА, станом на 9 серпня на Волині протягом минулої доби зареєстровано 2 випадки захворювання на COVID-19. Усього станом на 9 серпня в області зареєстровано 62 340 випадків. Одужали 61 067 осіб, летально закінчилися 1205 випадків.

Однак нині медики застерігають про скору нову хвилю пандемії. І підкреслюють, що на Волині зафіксували факти захворювання на штам «Дельта», який значно заразніший від інших «різновидів».

Зокрема Волинський лабораторний центр МОЗ підтвердив 7 випадків цього штаму в регіоні. «В жодному випадку в анамнезі історія подорожі за межі України відсутня, що свідчить про місцеву передачу вірусу», - підкреслили у центрі.

Штам «Дельта»: чим небезпечний, які симптоми

У Міністерстві охорони здоров’я поінформували про специфіку цього штаму ковіду. У Великій Британії на «Дельта» штам коронавірусу припадає понад 90% поточних випадків COVID-19.

Симптоми при зараженні штамом «Дельта» відрізняються. Лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить поширені, тоді як кашель та втрата нюху чи смаку — менш поширені.

Також повідомляють про серйозніші симптоми, включаючи порушення слуху, шлунково-кишкові проблеми та утворення згустків крові, що призводять до загибелі тканин та гангрени.

Відповідно до дослідження, проведеного вченими з Китаю, концентрація вірусу в крові зараженої людини від штаму «Дельта» у 1000 разів більша ніж було в інфікованих диким штамом. Це означає, що у хворого набагато більша ймовірність виділяти вірус в зовнішнє середовище, що сприяє поширенню вірусу на інших людей.

Ймовірність розвитку тяжкого перебігу хвороби при зараженні штамом «Дельта» набагато вища, якщо ви не вакциновані. Якщо все ж зараження відбулося, повністю вакциновані особи переносять хворобу безсимптомно або ж в значно легшій формі.

Одвічні питання влади: хто винен і що робити

В управлінні інформаційної та внутрішньої політики ОДА підкреслили: головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко наголосила, що ситуація, яка склалася в області викликає занепокоєння.

«Незважаючи на те, що загалом кількість хворих у літній період знизилась, збільшилась кількість важких хворих, а також кількість летальних випадків. 78% хворих відносяться до групи ризику (люди з супутніми захворюваннями та особи 65+) і усі вони – невакциновані», - зауважила Наталія Янко.

Саме тому важливо сформувати «колективний» імунітет, а відтак, до сезонного прогнозованого рівня захворюваності необхідно охопити щепленням 70%. Натомість, як зазначила заступниця голови ОДА Людмила Тимощук, вакциновано лише 13% населення Волині.

У владі зауважують, що спостерігається недовіра українців, у тому числі, й волинян, до щеплень. «І хоча в області проводиться широка інформаційна кампанія щодо вакцинації населення, фейкові новини та антивакцинальна пропаганда підривають довіру до програми імунізації населення. Саме тому необхідно скоординувати спільні зусилля медиків, влади та волинської громади, аби люди зрозуміли, що на сьогодні іншого дієвого способу захистити себе від коронавірусної хвороби, окрім вакцинації, немає», - йдеться у повідомленні ОДА.

Голова Волиньради Григорій Недопад закликає краян робити щеплення від ковіду. Переконує: вакцинувався сам і вся його родина.

«На порозі нової хвилі коронавірусу, яку епідеміологи прогнозують вже у вересні, з переважанням значно агресивніших штамів, уряди багатьох країн обговорюють запровадження обмежень для невакцинованих громадян, особливо тих, чия робота пов’язана з людьми. Головна мета таких обмежень – збереження життя. На сьогодні щеплення – це єдиний спосіб захистити себе і своїх близьких від найгіршого і непоправного. Я і вся моя сім’я – вакцинувалися. Тому звертаюсь до усіх волинян із закликом не зволікати з щепленням і встигнути отримати дві дози вакцини до початку нового спалаху», - закликав Недопад.

За його даними, нині вакцинувалися лише 10% волинян, тоді, як дієвим механізмом протистояння поширенню коронавірусу буде «колективний імунітет».

Сьогодні безоплатно і на вибір в області доступні 4 сертифікованих вакцини: AstraZeneca, CoronaVac, Comirnaty/Pfizer і Moderna. Щепитися ними можна без попереднього запису, звернувшись до будь-якого, незалежно від місця реєстрації чи проживання, стаціонарного пункту щеплень – їх на Волині 87. Або до центру масової вакцинації, такі розгорнуті у 4 містах обласного значення. Окрім того, працюють близько трьох десятків мобільних бригад, які проводять імунізацію в організованих колективах за зверненням роботодавців.

Мирослав Ватащук, для Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ