Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Львів має всі шанси увійти у список міст, які будуть господарями „Євро-2012”

Песимістам, які не вірили у вчасну підготовку України до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, втерли носа. Львів має всі шанси увійти у список міст, котрі будуть господарями Чемпіонату Європи з футболу 2012-го року. „Львів вийшов із зони підвищеного ризику щодо проведення „Євро-2012”, а основним досягненням в цьому є будівництво євростадіону, яке ведеться згідно з графіком, - повідомив віце-прем’єр України Іван Васюник. - Прогрес, який досягнутий у Львові по головних об’єктах до „Євро-2012”, дозволяє ствердно заявляти про те, що він комплексно претендуватиме на основне місто проведення Чемпіонату Європи з футболу ”.

Такі висновки Віце-прем’єр зробив у ході свого візиту до Львова 23 січня. Разом з ним у місті перебували експерти ФФУ, представники профільних міністерств та координаційного бюро з підготовки до „Євро-2012” при Кабінеті Міністрів. Як зазначив Васюник під час брифінгу, це перша інспекційна поїздка в цьому році, яка приурочена аналізу і оцінці підготовки міст України до чемпіонату. Йде мова про готовність аеропорту, готелів, стадіону та тренувальних полів. „Протягом наступних двох місяців команда відвідає всі шість міст, котрі планують приймати „Євро-2012”, з тим, щоб, відповідно до рішення координаційної ради, Україна була готова сформувати свою позицію щодо чотирьох основних міст, які будуть господарями Чемпіонату Європи з футболу”, - наголосив він.
За словами Васюника, Україна впевненими кроками готується приймати „Євро-2012”, а для песимістів, які ще декілька місяців тому вважали, що держава не може підготуватися до чемпіонату, яскравим свідченням є підготовка Львова. „Прогрес, який досягнутий у Львові по головних об’єктах до „Євро-2012”, дозволяє ствердно заявляти про те, що воно комплексно претендуватиме на основне місто проведення Чемпіонату Європи, - наголосив Васюник. - Найбільшого прогресу досягнуто у будівництві євростадіону”.
„Починаючи з листопада, коли генпідрядник компанія „Азовінтекс” приступила до реалізації проекту, нею за безпосередньої підтримки міської ради, уряду України повністю дотриманий графік будівництва стадіону, - каже Васюник. – Зараз на будівництві львівського стадіону працює більше 120 осіб, більшість працівників – львів’яни”. За його словами, максимальна кількість працівників сягатиме більше 1,5 тисячі осіб у піковий час будівництва. „З початку літа роботи по будівництву стадіону будуть у піковому періоді, а це ще одна відповідь на кризові явища, які зараз відбуваються в економіці України і в світі загалом”, - підкреслив Васюник. За його словами, заслухавши експертні оцінки УЄФА щодо підготовки стадіону у Львові, впевнено можна казати, що львівський євростадіон буде готовим вчасно, у 2010 році, а перші матчі на ньому зіграють вже у 2011 році”.
Стосовно підготовки аеропорту „Львів” Васюник повідомив, що у середу, 28 січня, Кабмін розгляне і затвердить проект будівництва злітно-посадкової смуги, кошторисна вартість якого -- від 90 млн. грн. „Бюджет України підтверджує свою спроможність фінансувати проект, - каже він. – А на початку березня буде оголошений міжнародний інвестиційний конкурс на залучення інвестора до будівництва терміналу, кошторисна вартість якого становитиме близько 100 млн. доларів США”.
„Окрім плюсів у підготовці міста до „Євро-2012”, ми разом з міською владою визначили і „больові точки”, а це підготовка 5 тренувальних баз для команд та забезпечення фінансування у реалізації проектів підготовки готелів, - каже Васюник. - Проаналізувавши хід підготовки кожної тренувальної бази, ми побачили, що є невеликі відставання в один-два місяці. Однак мер Львова і відповідальні особи знають як подолати відставання. Що ж до готелів, то уряд завершує розробку порядку погашення процентної ставки за кредити приватним інвесторам, які будуватимуть готелі до „Євро-2012”. Віце-прем’єр наголосив: щойно таке рішення буде прийнято, кошти стабілізаційного фонду держбюджету можуть спрямовуватися на реалізацію проекту, що буде одним з додаткових джерел покриття ризиків забезпечення виконання підготовки готелів до чемпіонату.
„Ми активно будемо працювати над реалізацією всієї програми підготовки до Євро-2012, - каже Васюник. - Реалізація дасть змогу Львову побороти кризові явища шляхом інвестування в інфраструктуру, що збільшить кількість робочих місць ще до проведення чемпіонату, а паче після його проведення, зможе перетворити місто у справжню туристичну перлину України”. За словами чиновника, кожна гривня, вкладена у розвиток інфраструктури, дає не менше десяти гривень повернень у місцевий бюджет. Окрім того, фінансування 50% комунальних доріг Львова до „Євро-2012” здійснюватиметься з держбюджету. „Якщо б не було „Євро-2012”, то Львів, на превеликий жаль, ніколи б не зміг поставити перед собою і реалізувати таке амбітне завдання, як приведення комунальних доріг до європейського рівня, а також не мав би сучасного аеропорту”, - наголосив Васюник.
„Я переконаний, що за будь-якої економічної і фінансової погоди „Євро-2012” відбудеться в Україні і Польщі, а будучи оптимістом, стверджую, що одним з 4 приймаючих міст в Україні буде Львів, - наголосив віце-прем’єр України Іван Васюник. За його словами, головним завданням на сьогоднішній день є пошук альтернативних джерел фінансування для реалізації поставлених цілей у підготовці до чемпіонату, тому ведуться постійні дискусії з приватними інвесторами. Зокрема у Львові свій інтерес до будівництва євростадіону можуть знайти бізнесмени та футбольні клуби.

Оксана МИРУТЕНКО

Фото з сайту www.zaxid.net





















Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ