Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львів на межі дефолту: за місяць у місті завиють вовки

Держказначейство блокує рух коштів Львова. Таким чином місто опинилося на межі юридичного дефолту: начебто кошти на рахунках є, про що свідчать виписки Держказначейства, але здійснити жодної проплати неможливо. Загалом борг Держказначейства становить понад 130 млн грн, – про це сьогодні, 26 січня, під час прес-конференції повідомив директор департаменту фінансової політики Львівської міської ради Олег Іщук.

«Такого чуда ще не бачив: щоб так ставилися до місцевого самоврядування, щоб так підставляли», – наголосив Олег Іщук.

Чиновник певен, що «не можна тримати гроші міст в державній кишені, яка до того ж підпорядкована Кабміну». «Громада має сама визначати, де тримати гроші міста. Має бути вибір і жодної монополії», – додав О. Іщук.

Через заблоковані рахунки Львів не може розрахуватися за ремонт доріг з іноземним інвестором, а це понад 1 млн грн, без гарячого харчування залишилися 40 тис. школярів Львова, бо не профінансовано відповідну статтю у 2,5 млн грн. Заборгували лікарням міста 600 тис. грн на харчування та 1,2 млн грн на медикаменти, 5 млн грн – енергопостачання, 1,2 млн грн – саночистка міста тощо.

Загалом внутрішніх резервів у Львова залишилося максимум на місяць. По тому зупинятимуться усі комунальні підприємства, що надають споживачам тепло, воду, електроенергію.

«Депутати Верховної Ради мають внести зміни в бюджетний кодекс, які дозволять містам вибирати – або класти гроші у банк, або на Держказначейство. Гроші у державній кишені бути не повинні. Інакше будь-який дзвінок прем’єр-міністра зроблять те, що є зараз», – сказав директор департаменту фінансової політики ЛМР.

Наразі Львівська міська рада позивається в суд на Держказначейство. Позови, на думку Іщука, мають позитивну перспективу.

Також у Львові  склалась кричуща ситуація із соціальними виплатами. Держказначейство заборгувало Львову на державні соціальні виплати 13,9 млн грн. Загалом це виплати щодо дев’яти видів допомог, якими користуються 39 тис. мешканців Львова. Про це на тій же прес-конференції повідомила начальник управління соціального захисту Львівської міської ради Ольга Лесюк.

За її словами, гроші з Держбюджету не надходять. Відтак чимало львів’ян не можуть отримати державної соціальної допомоги за січень. Передусім це діти-інваліди, інваліди, жінки, що народили, матері, що доглядають за дитиною до 3 років, опікуни дітей-сиріт, для яких державна допомога – це єдині кошти, на які люди виживають. Так, станом на 26 січня борг щодо одноразової допомоги при народженні дитини становить 10,8 млн грн – понад 10 тис. матерів Львова не отримають цих коштів; борг щодо допомоги за догляд за дитиною до досягнення нею 3-річного віку – 3,1 млн грн (це 3 100 матерів).

Ольга Лесюк каже, що телефони її управління буквально обривають обурені люди з питанням, коли будуть гроші.

Разом з тим провини Львівської міської ради тут немає, зазначив директор департаменту фінансової політики ЛМР Олег Іщук. «Натомість більшість людей вважають, що міська рада – сволочі», – додав він.

Крім цього, наголосила Ольга Лесюк, торік не відбулося централізованої проплати за субсидії. Це понад 5 млн грн. Обіцянки перерахувати ці кошти наприкінці року також не виконано.

Олег Іщук повідомив, що міський голова Львова А. Садовий кожного тижня у Києві порушує ці питання перед усіма відповідними інстанціями.

Фото -   vitvirtual.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ