Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Львів зібрав «парад культур»

Лише на один день місто Лева стало столицею чотирнадцяти країн водночас, культурною мозаїкою, що увібрала в себе найцікавіші, найоригінальніші, найідентичніші шматочки з багатьох країн світу. Запальна бразильська самба, народні індійські мотиви, гарячі турецькі танці - усе це можна було побачити та почути у Львові, завітавши на площу Ринок, де відбувався фестиваль культур "Львів International", який став черговим святом "Літа на Ринку".



"Громадська організація AIESEC зараз проводить два освітні проекти "Крок за кроком" та "Моя освіта", - розповіла кореспондентові "ВЗ" координатор фестивалю Анна Цідило. - В рамках цих проектів до Львова з'їхались представники багатьох країн світу, котрі беруть участь в англомовних таборах. Тож ми вирішили використати цю нагоду, аби поділитись з львів'янами культурами всіх країн-учасниць, а також достойно презентувати серед них Україну".
У "параді культур" брали участь стажери з Нігерії, Індії, Канади, Сингапуру, Туреччини, Єгипту, США, Польщі, Голландії, Пуерто-Ріко, Гонконгу, Німеччини, Бразилії та України. Кожен з них по-особливому намагався розповісти про свою країну, показати п неповторність та красу і, звичайно, поділитись своїми враженнями про "господиню" свята. "Приїзд до Львова - це мій перший візит до Європи, - розповіла китайська учасниця Мейн Лу, - тож особливо мене вразила українська кухня, що дуже відрізняється від китайської". "А мені дуже сподобались лавочки, розставлені в центрі вашого міста, - поділилась враженнями учасниця з Німеччини Сабіна. - Тут молодь може зібратись, посидіти та поспілкуватись, у нас такого, на жаль, немає".
Більшість учасників одягнули на свято свій національний одяг або розгулювали, загорнувшись у державний прапор: "У нашій країні немає єдиного національного однострою, - пояснила Сабіна, - зате кожна географічна область має свій, унікальний одяг, особливо цим вирізняється Баварія".
Серед натовпу учасників найчастіше можна було зустріти дівчат у вишиванках - це учасниці літньої англомовної школи, котрі презентували українську культуру. Вони поставили на сцені уривки з шевченківської "Катерини" та "Кайдашевої сім'ї" Івана Нечуя-Левицького, українські пісні співав також хор "Черемош".
Очевидно, через спеку фестиваль не зібрав тієї кількості гостей, якої очікували, але ті, хто не полінувався, і таки прийшов на площу Ринок, залишились задоволені дійством. "Як на мене, то проводити такі фестивалі - дуже корисно, - поділилась враженнями львів'янка Ореста. - Адже тут є змога порозмовляти "живою" англійською мовою з цікавими колоритними людьми, що відкриті до спілкування". Справді, комунікації не бракувало, на розставлених довкола сцени столах кожна з країн-учасниць мала змогу презентувати себе за допомогою традиційних для неї предметів. Тут пригощали китайським чаєм, голландським сиром та єгипетськими цукерками, складали
пазл карти Німеччини та слухали етнічні пуерто-ріканські мотиви, а ще з задоволенням спілкувались, фотографувались і танцювали.
"Родзинкою" фестивалю став конкурс, де іноземні учасниці змагались між собою у вмінні ліпити вареники. Звичайно, українські господині допомагали дівчатам, але під кінець конкурсу індуска та канадійка вправлялись з тістом не гірше за українок.
Завершила дійство запальна дискотека від львівських гуртів. Хлопці та дівчата погодились брати участь у фестивалі на добровільних засадах, що звело затрати організаторів до мінімуму, адже спонсорів у свята не було. "Гравіцапа", "Червона", "Квітень", "Сама знаєш хто" потішили своєю драйвовою музикою. Львівська молодь та іноземці "відривались" з однаковим азартом, вкотре довівши, що наше місто гостинно відкриває обійми усім культурам.

Христина НОГА
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ