Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Львівська НСНУ хоче мати у парламенті 11 своїх депутатів

«Народний союз «Наша Україна» повним ходом готується до виборів. Зараз відбуваються обласні партійні конференції, на яких визначають претендентів у народні депутати від обласних організацій, а також делегатів на всеукраїнський з‘їзд партії, який, нагадаємо, відбудеться 16 квітня у Києві. Власне, там уже і буде затверджено остаточний список, із яким «Народний союз «Наша Україна» ітиме на вибори. Вчора таку конференцію провела Львівська обласна організація Народного союзу „Наша Україна”, яка визначила своїх претендентів у список.
У своєму виступі перед учасниками конференції голова Львівської обласної організації НСНУ Петро Олійник передусім розповів про сучасну політичну ситуацію і позицію щодо неї своєї партії. Не оминувши увагою того факту, що саме «Наша Україна» винесла на своїх плечах Президентські вибори, а указ Віктора Ющенка про проведення дострокових виборів у парламент — єдино правильне рішення. Як зазначив Олійник, хаос у нинішнє політичне життя, який Ющенко намагається виправити своїм указом, внесла політична реформа, ініціаторами якої були Віктор Медведчук та Олександр Мороз. «Вони працювали у редакції тієї реформи, тоді з певних причин наша політична сила за неї голосувала, проте я ще у 2005 році говорив, що нас чекає багато мін, пов‘язаних із нею. На жаль, у парламенті не відбулась коаліція із помаранчевою тоді Соціалістичною партією, «Нашою Україною» та Блоком Юлії Тимошенко. Усім зрозуміло, чому така коаліція не відбулась. Всі знають, хто зрадив, цю політичну силу можна вгадати із одного разу. Ця партія називається на букву «С», – говорив Петро Олійник.
            За словами львівського губернатора, навряд чи створення коаліції Партії регіонів, комуністів та зрадників-соціалістів було законним. Ще тоді Президент мав повне і законне право розпустити парламент, проте гарант конституції вчинив інакше і вніс кандидатуру Віктора Януковича на посаду прем‘єр-міністра. І хоча Ющенко міг розпустити парламент через те, що уряд був сформований за 70 днів, а не на 10 днів раніше, як того вимагала Конституція, Президент на розпуск парламенту тоді не пішов. «Тоді Ющенко не розпустив парламент, хоча на це були законні підстави, оскільки така дія означала кинути виклик сходу України, який голосував за Януковича», – сказав Олійник. І додав, що якщо би Президент видав такий Указ рік тому, у суспільстві він був би сприйнятий негативно. Позаяк регіонали та їхні виборці вважали би, що у них вкрадена перемога.
            Зробити це сьогодні Ющенко був просто змушений. Наступні президентські вибори, згідно із законом, будуть відбуватись у 2010 році у жовтні, а парламентські повинні були би бути у 2011 році. За його словами, до цього часу дії парламентської коаліції призвели б до того, що «Президента обирали би у парламенті і ним став би Олександр Мороз, а головою парламенту умовно стала би Богатирьова. Тоді в нашій державі назавжди було б покінчено із демократією».
            Торкаючись минулих парламентських виборів, Олійник зазначив, що великою помилкою було те, що помаранчеві ішли на них п‘ятьма колонами – «Нашої України», Блоку Юлії Тимошенко, Блоку Костенка-Плюща, Пори-ПРП і ВО «Свободи». Відтак, наголосив він, на ці вибори потрібно іти максимально разом, аби виграти ці вибори, набравши на них мінімум 227 голосів.
            Чи вдасться це зробити, наразі говорити передчасно. Тим паче, що помаранчеві не захотіли йти на вибори єдиним мегаблоком. Уже відомо, що БЮТ іде на вибори окремо. На жаль, знову окремо хочуть брати участь у виборчій кампанії і невдаха минулих виборів УНП, яка домовилась про створення української правиці з НРУ та УРП «Собор». Олійник це вважає негативом і ратує бодай за те, щоби у складі «Нашої України» на вибори йшла „Народна самооборона” Юрія Луценка та партія «Вперед, Україно!». «Вже і так проявляється три блоки, тому, не дай Боже, ще буде четвертий», – зазначив голова ЛОО НСНУ.
Народний депутат Володимир В‘язівський з цього приводу сказав, що колишній учасник «Нашої України» Народний рух уже технічно не зможе увійти в блок, оскільки усі терміни щодо цього уже вичерпані. Втім, зазначив він, керівництво НСНУ запросило рухівців увійти у виборчий список блоку бодай на персональній основі, що дозволить потім у парламенті створити їм партійні групи і фракції у парламенті. Але наразі реакції від рухівців на цю пропозицію немає.  
При обговоренні кандидатур на висунення претендентів у народні депутати від Львівської обласної організації НСНУ Петро Олійник передусім зазначив, що депутати від Львівщини не піддались на політичні підкупи і залишились на своїх принципових позиціях. «Вони між 5 — 7 мільйонами доларів обрали власні принципи і переконання, не піддались, тому насамперед діючих депутатів потрібно підтвердити кандидатами у народні депутати, адже вони цього достойні», – сказав Петро Олійник.
Водночас він підтвердив свою позицію щодо збільшення представників від Львівщини на прохідних місцях у списку «Нашої України» на виборах з огляду на те, яку кількість голосів дала блоку Львівщина у кампанії-2006.  
Петро Олійник повідомив, що уже в п‘ятницю він відлітає у Київ, де під час з‘їзду буде домагатися, щоб кандидати від Львівщини зайняли провідні місця у списку блоку. «Я вам клянусь, що буду цього домагатись. Також, як голова обласної організації, я буду відстоювати рейтингове голосування на з‘їзді 16 квітня», – зазначив Петро Олійник.
Внаслідок рейтингового голосування на конференції учасники затвердили список претендентів у депутати від львівської «Нашої України» – Олега Мандюка, Ігоря Стефанишина, Андрія Парубія, Олега Паску, Марію Христинич, Тараса Батенка, Володимира Середу, Ігоря Пілька, Емілію Подляшецьку.Також кандидатом у народні депутати мав шанс стати і Богдан Іванців, проте він не був присутнім на конференції і, відповідно, втратив свій шанс.
 
Олег ДОВГАНИК
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ