Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Львівський форум видавців: бізнес, політика, знання?

Львівський форум видавців можна назвати по-різному, але окреслити цю подію як просто книжковий ярмарок уже неможливо, бо форум перетворився на багатофункціональне і різноаспектне явище. Ці чотири дні зробили Львів (або точніше невеличку частину в центрі міста, де відбувалися заходи у рамках форуму) містом української книги, українського читача і українського письменника. Процес розвитку книжкового ярмарку помітний, насамперед, зацікавленням видавців та гостей-читачів і присутністю значної кількості відомих людей. Мабуть, найбільшою особливістю XIV Форуму видавців стало те, що культурний захід проводився за два тижні до виборів, а отже, політики не могли обійти увагою та скористатись можливістю попіаритись посеред книжкових стендів. Перша десятка НУ-НСу (майже повним складом), нардепи ВРУ V скликання від БЮТ, Партії регіонів… Та зрештою, згадаймо факт суботньої акції – трьохмільйонний підпис за скасування депутатської недоторканності у присутності Президента поставила саме директор Форуму видавців Олександра Коваль…
Для книгоманів же форум стосувався тільки їхньої пристрасті – багатосторінкових і не дуже, ілюстрованих і без малюнків видань. Схвальні відгуки про цьогорічний форум доводилося чути і від видавців, і від колег-журналістів, і, звичайно ж, від письменників. „Форум вдався, як ніколи добре. І ми вже у Львові починаємо відзначати вдалий новий рік”, – поділилися враженнями брати Капранови з видавництва „Зелений пес”. А один львівський видавець з приємністю відзначив, що домовляється з київським видавництвом про реалізацію своєї продукції.
 Як розповів у коментарі „Гал-info” історик Ярослав Дашкевич, (його книга „Постаті” отримала цьогоріч відзнаку форуму) такі книжкові ярмарки сприяють покращенню популяризації українськомовної книги і їх слід би було проводити у великих містах України, де українська книга „шукає” читача. „Як сказав колись один відомий історик, Львів – то велике село, але добре би було, щоб кожне велике село було таким містом”, – охарактеризував традицію львівського форуму Ярослав Дашкевич.
Перебуваючи декілька днів на форумі, у різний час було помітно черги відвідувачів біля входу та значну кількість людей у коридорах Палацу мистецтв поміж палатками з книгами. Цей недолік не міг зіпсувати загального святкового настою, але створював чимало прикростей для відвідувачів. „Звичайно, що усім видно, що книжкова виставка не поміщається, І зрозуміло, що у Львові розвивалися б інші виставки, якби був відповідний експоцентр. Зараз про нього вже говорять, але це є справою не одного року. Це серйозний проект і великі інвестиції. Краще зачекати рік-два, ніж робити помилкові рішення. Експоцентр має бути у відповідному місці та відповідати усім вимогам такого закладу. До експоцентру необхідно побудувати під’їзні шляхи, залізничну гілку, рампу. Також необхідні автостоянка, місця громадського харчування, розважальні заклади”, – розповіла у коментарі директор львівського Форуму видавців Олександра Коваль.
Директорка вважає, що проблема місця для книжкового форуму у Львові є незначною. „Те, що експоцентр може бути у віддаленому районі нашого міста, не повинно негативно вплинути на популярність книжкового ринку. Але перевіряти будемо на практиці. У Лейпцигу зробили такий експеримент: перенесли книжковий ярмарок з центру міста на околицю, але там побудували розкішний експоцентр, де немає транспортних проблем. Місто зробило усе від нього залежне, щоб усі мешканці Лейпцигу могли потрапити на книжкову виставку. І там дуже багато людей відвідує виставку. У Львові все залежатиме не від місця, де буде виставковий центр, а від його якості”, – розповіла Олександра Коваль.
Позитивом форуму Ярослав Дашкевич назвав присутність закордонних видавництв. В той же час почесний гість форуму, екс-директор Франкфуртського ярмарку Петер Вайдгаас, відзначив недостатню кількість іноземних представників із галузі книговидання, завдяки яким ярмарок може вийти на міжнародний рівень. 
Підтримку держави для організації книжкових виставок та створення книготорговельної мережі на 14 Форумі у Львові пообіцяла директор департаменту видавничої справи та преси Державного комітету телебачення та радіомовлення України Валентина Бабілюлько. „Те, що вдається організовувати книжкові виставки, де видавцям надається безкоштовно місце, сприяє зниженню цін книг. Цьогоріч таку виставку вдалося організувати у Києві”, – зазначила Валентина Бабілюлько.
Втім, у Львові така розкіш для видавців є не можливою. Як відзначила Олександра Коваль, місця на форумі будуть надалі оплачуватися. „За жодних умов я не буду організовувати безкоштовний форум. Видавці тут займаються бізнесом. Те, що дається просто так, те не цінується. Має бути складений кошторис, щоб побачити баланс прибутків та витрат.” За словами Олександри Коваль, цьогоріч на форумі квадратний метр для видавництв коштував 500 гривень.
Впевнено на форумі почувалися відомі та розрекламовані письменники. Їхні книги розкуповували і терпляче чекали на автограф. Письменники, знані у вужчому колі, привертали увагу до презентацій рекламою, цікавинками і хитринками: влаштовували лицарські бої, розповідали історії про ельфів. Загалом, програма заходів була насиченою, що вимагало вибору від гостей. І вибирати було з-поміж чого. Власне, фрагменти форуму – це читання-тандеми, авторські зустрічі, короткі або затяжні розмови звичного читача і улюбленого письменника, роздавання автографів, багатолюдна штовханина біля прилавків, безпрограшні лотереї, конкурси читання, щасливі покупці з торбами книг і розчаровані, які не знайшли бажаної книги…
 
 
Оксана НИЧИПОРУК
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ