Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Lviv Eco Week: Львову нагадали про екологічне зобов’язання

Фото Олена Ляхович
Фото Олена Ляхович
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
Фото Гал-інфо
1/7
Учора, 10 вересня, у Львові провели кліматичний нетворкінг, на якому порушили проблемне питання щодо зміни клімату та представили можливі шляхи до її вирішення. Про це повідомляє кореспондентка Гал-інфо.

Захід організувала ГО "Плато" за підтримки міжнародної кліматичної організації "350.org" та Української кліматичної мережі. Подія відбулась у рамках Lviv Eco Week, що вже вдруге проходить у місті.

Метою усіх заходів, організованих протягом цього тижня, є не лише спонукання свідомих громадян до формування правильної кліматичної політики, але й залучення інвесторів, які допоможуть реалізувати цю політику.

У мерії стверджують, що для мешканцям Львова необхідно регулярно проводити просвітницькі та інформаційні кампанії, наголошуючи на критичності змін, що зараз відбуваються у світі. Адже неправильним є той підхід, за якого обговорення ситуації починається лише тоді, коли стаються аномальні погодні явища.

"Місто впливає на клімат через викиди парникових газів, що утворюються від спалювання виробного палива (нафта, газ, вугілля), тому необхідно звести до мінімуму споживання цього палива", — пояснив Голова Ради Української Кліматичної Мережі Ілля Єременко.

Одним з ефективних способів зменшення викиду газів є перехід з використання малих автобусів на великогабаритні. Адже один великий автобус спалює енергію ефективніше, ніж два малих.

Нагадаємо, 22 березня 2018 року Львівська міська рада прийняла петицію про повну відмову від малогабаритного маршрутного транспорту протягом п’яти років. Наразі місто напівшляху до її виконання. І це неабияке досягненням, бо зменшення використання зайвої енергії зі збереженням комфорту є яскравим прикладом правильної кліматичної політики.

Проте необхідно розуміти, що такі дії не можуть дати швидких результатів для покращення стану екології. Йдеться про результати через 30-50 років, тоді як, виконавча влада звикла розраховувати на швидкий ефект.

"Зараз ми розробляємо план стовідсоткового переходу Львова на ВДЕ (ред. - відновлювальні джерела енергії)", - розповіла співробітниця "350.org" Юлія Мельник.

На жаль, пояснила пані Мельник, в Україні є проблема з доступом до даних, що перешкоджає ефективній роботі з боку експертів зі сталого енергетичного розвитку.

До прикладу, Гідрометцентр або не надає інформації зовсім, або ж вимагає за неї велику суму коштів. Проте роботу над проектом переходу на ВДЕ вже проводять, адже, як відомо, Львів зобов'язався повністю перейти на відновлювальну енергетику до 2050 року.

Нагадаємо, 18 вересня 2018 року мерія міста разом з організацією "350.org" підписали меморандум про такий процес. Львів став одним з чотирьох міст України, що підтримали цю ініціативу. Окрім, нашого міста, долучились також Житомир, Кам'янець-Подільський та Чортків.

Учора, на кліматичному нетворкінгу представниця "350.org" також розповіла про підготовку до першого в Україні кліматичного форуму, який планують провести у Львові в листопаді 2019 року.

Організатори запросять мерів не лише українських, але і європейський міст, долучать і науковців, які працюють з темою зміни клімату, щоб обговорити план подальших дій для України.

"Проблема кліматичних змін серйозна, ми можемо її ігнорувати, але це не означає, що таким чином ми уникнемо катастрофи", - запевнила Юлія Мельник.

Зараз планета потерпає від змін клімату. До прикладу, у Франції за літо 2019 року через аномальну температуру (+46 градусів за Цельсієм) загинуло близько півтори тисячі осіб. У США та Мехіко люди гинуть від тропічних штормів "Доріан" і "Габріель". А руйнівний шторм в Криму цього тижня забрав щонайменше шість життів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ