Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Мегаблок чи єдина партія: який шлях оберуть праві

22 січня 2006 року відбулось перше засідання „круглого столу” з приводу можливого майбутнього об’єднання політичних партій правого спрямування, на якому були присутні обласні організації п’ятьох політичних сил: УРП «Собор», ВО «Свобода», Народного Руху України, Конгресу Українських Націоналістів та Української народної партії. На „круглому столі” про своє об’єднання праві домовитися так і не зуміли. Щобільше, вони навіть не досягли згоди по тому, у якій формі може відбутися це об’єднання.
 Присутні на „круглому столі” Ірина Лукавецька (УРП «Собор»), Ірина Сех (ВО «Свобода»), Богдан Бедрило (НРУ), Ярослав Тимчак (УНП) і Микола Пшевлоцький (КУН) задекларували пропозицію створення Координаційної ради правих партій Львівщини як робочого органу «круглих столів». Згідно з домовленостями, коордрада повинна затвердити подальшу програму проведення «круглих столів» і об’єднання правих партій Львівщини. Чи насправді це об’єднання можливе і чи зможе воно у випадку здійснення на рівні Львова посприяти об’єднанню національно-демократичних партій на всеукраїнському рівні, «Гал-info» вирішило поцікавитись в учасників першого „круглого столу”.
Як повідомила „Гал-info” голова ЛОО ВО „Свобода” Ірина Сех, результатом проведення „круглого столу” є створення Координаційної ради, яка повинна розробити пропозиції щодо об’єднання правих партій Львівщини. „Зараз, власне, відбувається процес створення Координаційної ради, яка повинна складатись із трьох представників кожної партії з правом одного голосу. Наразі кандидатури свої представників у Коордраду подали лише УНП і ВО „Свобода”, інші партії з ними ще визначаються”, – сказала Ірина Сех.
Торкаючись позиції щодо об’єднання своєї партії, вона зазначила, що ВО «Свобода» пропонує усім «партіям саморозпуститись і об’єднатись в єдину політичну силу». «Тільки тоді можна буде говорити про реальний вплив політичних партій і справді їх об’єднання в єдину політичну силу. Ніякі ж пропозиції про об’єднання партій у мегаблок чи конфедерацію не будуть ефективними, оскільки єдиним шляхом до утворення потужної правиці є саморозпуск правих партій і створення єдиної політичної сили. Наша партія висловила таку позицію, і ми готові до саморозпуску партії, проте, як відомо, інші політичні сили не підтримують ідеї саморозпуску партії”, – зазначила Ірина Сех.
Вона також не заперечила думки, що така відмінність у прагненні політичних партій може стати  перешкодою  в об’єднанні політичних партій. „Це справді може стати причиною для розбіжності поглядів, проте Координаційна рада якраз і створена для опрацювання гострих кутів правих партій. В Україні завжди було декілька гетьманів, кожен з яких мав свою булаву, проте політичні партії, які вважають себе демократичними, повинні відкинути політичні амбіції на задній план і об’єднатись в єдину партію. Це повинні вирішити керівники політичних партій. Причому ми переконані, що мегаблок не врятує ситуацію і варто говорити про саморозпуск”, —додала Ірина Сех.
Те, що саме Координаційна рада може зняти усі гострі кути на шляху об’єднання правих партій, вважає і заступник голови ЛОО УНП Ярослав Тимчак, адже вона «відкриває шлях до більш тісної співпраці і створення як мінімум блоку політичних партії”. Ярослав Тимчак також сказав про існування розбіжності у позиціях правих партій Львівщини. Він зазначив, що «для частини політичних партій пропозиція про саморозпуск партій справді може бути перешкодою для об’єднання в одну політичну силу». «Адже, як відомо, КУН і НРУ висловлювали позицію про створення на першому етапі політичного блоку, який включав би в себе об’єднання правих партій Львівщини з подальшим перетворенням їх у єдину політичну партію. А ВО «Свобода» наполягає на саморозпуску», – сказав Ярослав Тимчак. І додав, що у такому складному питанні «потрібно враховувати інтереси кожної партії зокрема”.
Заступник голови ЛОО УНП також повідомив, що в його партії зараз тривають консультації щодо подальшої участі у „круглих столах”, і остаточної позиції УНП ще не виробила. „Це поступовий процес, який потребує узгодження усіх деталей. ЛОО умовно поділилась на два табори, один з яких виступає за саморозпуск партій, інший відстоює ідею створення об’єднання партій з подальшим злиттям його учасниць в єдину партію», – зазначив Ярослав Тимчак.
Не підтримує ідею «Свободи» і голова ЛОО УРП „Собор” Ірина Лукавецька. «Таку пропозицію (саморозпуску партій) висували лише представники цієї партії, проте жодна з інших партій її не підтримує. Саморозпуститись дуже легко, а що далі? Сподіваюсь, що у ВО «Свобода» вистачить розуму домовлятись, і переконана, що така їхня позиція не стане перешкодою для об’єднання правих партій Львівщини. Саморозпуск може бути кінцевою метою, проте не початковою. Ще на „круглому столі” я говорила, що питання про об’єднання правих партій Львівщини є уже перезрілим і час випередив нас в об’єднанні. Власне, тільки ВО „Свобода” ставить так питання, тому для них це і може бути перешкодою для об’єднання», – зазначила Ірина Лукавецька.
Вона також переконана, що амбіції політичних лідерів будуть відсунуті на задній план. „Якщо ми справді хочемо об’єднатись, то ми об’єднаємось. У нашої політичної сили є вже досвід об’єднання, і ми переконані, що об’єднання потрібне не декларативне, а реальне. Вже найближчими днями буде затверджена спільна заява про сучасний стан у державі, проект тексту якої оприлюднювався ще під час проведення першого „круглого столу”. Говорити ж про саморозпуск із самого початку, я би сказала, є помилкою, оскільки на часі немає виборів і є ще час для розробки спільних позицій, від яких ми не відступимо. Якщо найважливіші речі ми узгодимо, то надалі шлях співпраці буде коротким, легким і простішим”, – переконана Ірина Лукавецька.
Чому наполягає на саморозпуску правих партій для утворення з них нової саме ВО «Свобода» – зрозуміло. По-перше, вона програла останні вибори, тож не є представленою у парламенті і не входить в ніякий блок, з якого їй треба буде виходити у випадку досягнення домовленості з новими-старими союзниками. По-друге, «Свобода» є найменше чисельною з усіх учасників переговорів, її популярність обмежується Львівщиною та кількома іншими галицькими областями, тож для неї процес саморозпуску та ймовірні втрати під час нього однопартійців будуть найменш болючими.
Більш серйозним гравцям, як-от НРУ чи УНП саморозпуститись значно важче. Вони побоюються, що під час цього процесу розгублять своїх однопартійців та втратять ту електоральну підтримку, яку мають через впізнаваність своїх партій в очах виборців. Крім того, НРУ, УРП «Собор» та КУН є членами блоку «Наша Україна», тож для того, щоби об’єднатись з маловідомою «Свободою», їм фактично треба кинути партію Ющенка.
Чи вартує ця гра свічок? Мабуть, не для всіх. Так, вона важлива для ще одного невдахи останніх виборів – УНП, яка все більше втрачає свою політичну перспективу і вже шукає її у якнайтіснішій співпраці з НРУ. Рух же у цій ситуації чинить найхитріше: розкладає яйця відразу у три кошики – УНПівський, правиці та БЮТу, з яким перманентно веде переговори про можливість об’єднання. Ну і нарешті, ще одна перешкода у цьому об’єднавчому процесі – амбіції лідерів. Досі вони за дуже незначними винятками (злиття УРП та «Собору», які згодом все одно клонувалися) вміли лише розколювати існуючі партії, а не об’єднувати їх.       
Коментуючи об’єднавчу ініціативу правих партій, політолог Назар Бойко сказав „Гал-info”, що на нинішній день говорити про неї зарано. „Круглі столи” є непоганим способом пошуку компромісів між партіями, проте рано говорити про їх об’єднання на цьому етапі. Зараз варто зазначити, що кінцевим форматом цього об’єднання може бути або формат мегаблоку з входженням у нього правих партій Львівщини, а може бути і створення єдиної політичної сили з попереднім саморозпуском партії. Це кінцевий продукт, велике ж запитання полягає у пошуку формату об’єднання, який ще треба визначити. А існують й інші перешкоди. Це, зокрема, проблема лідерства майбутньої політичної сили, розподіл місць при формуванні єдиного списку у разі створення єдиної політичної сили, велике питання у об’єднанні може виникнути і через те, що партії-учасниці „круглого столу” мають різний статус: деякі з них є парламентськими силами, інші – ні. Також варто врахувати, що на політичній арені Львівщини є і більш сильні політичні гравці – той же БЮТ, – які можуть претендувати на участь у форматі правих партій Львівщини”, – сказав Назар Бойко.
Усе це робить об’єднання правих партій дуже і дуже примарною перспективою.
Олег ДОВГАНИК
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ