Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

"Меморіал Олексія Дем’янюка": в очікуванні нових рекордів

У суботу, 18 січня, стартуватиме ХХІ турнір присвячений пам’яті українського легкоатлета та стрибуна у висоту, чемпіона СРСР, рекордсмена світу за підсумками 1981 року (2.33м.) Олексія Дем’янюка. Змагання відбудуться у манежі ЛДУФК (вул. Черемшини, 17).

«Меморіал Олексія Дем’янюка» – один з перших стартів не лише в Україні, а й у Європі загалом, тож показані тут результати часто стають одними з перших орієнтирів зимового сезону, а також є маркером готовності українських атлетів, які неодмінно входять до світової еліти стрибунів у висоту.

До прикладу, минулого року було оновлено рекорд змагань серед дівчат. Юлії Левченко підкорилася висота у 196 сантиметрів. Цього року найбільші шанси покращити результат має переможниця номінацій «Зірка, що сходить» за версією Асоціації Балканських країн, а також у європейському та світовому еквіваленті Ярослава Магучіх (найкращий результат – 204 сантиметри) та чемпіонка Всесвітньої універсіади 2019 Юлія Чумаченко (найкращий результат – 194 сантиметри). Важливим питанням, яке доречно ставити напередодні змагань, є питання форми спортсменок. Чи готові вони показувати свій максимум вже зараз? Розібратися у цьому ми спробували разом із Дмитром Дем’янюком, теж відомим українським стрибуном у висоту, за плечами якого участь у двох Олімпіадах, а також персональний рекорд у 235 сантиметрів, сином Олексія Дем'янюка.

«Не думаю, що дата наших змагань може стати на заваді хорошим результатам, тут все індивідуально. Так, минулорічна переможниця Юлія Левченко на «Різдвяних стартах» у Києві минулого тижня продемонструвала результат, який є її personal best – 200 сантиметрів. Ще велику роль грає глядацька підтримка та емоції. І навіть якщо спортсмен готується на головний старт на кінець зими, на чемпіонат світу чи чемпіонат Європи, за підтримки публіки можна демонструвати результати, достойні призових місць на міжнародних змаганнях. Минулого сезону Ярослава Магучіх ще в грудні у Мінську стрибала 1.96м.».

Анонс змагань, який ми публікували раніше, демонструє серйозні шанси не одного спортсмена стати володарем нового рекорду меморіалу Олексія Дем’янюка, адже одразу в кількох атлетів є результати близькі до рекорду турніру. Доречним було запитати про рівень змагань, адже час проведення змагань може перетинатися з тренувальними зборами окремих легкоатлетів. А це – перепона на шляху до видовищності та високої конкуренції.

«Насправді, проблеми з якимись накладками змагання та тренувальних зборів немає. Просто наразі не вистачає коштів, щоби мати змогу запрошувати іноземців. Хоча особисто я контактую з багатьма провідними стрибунами й ми завжди готові вітати їх у Львові в січні. Також намагаємося не перевантажувати програму, не роздувати кількість спортсменів, аби не втомлювалися і глядачі. Стараємося підбирати атлетів одного рівня, аби була справді конкурентна боротьба», - розповів Дмитро про підготовку та підбір учасників меморіалу.

Також зачепили тему й львівської стрибкової школи. Адже її представники є у збірній практично кожної вікової категорії та демонструють високі результати серед українців. Власне про це говорить і сам Дмитро: «Минулого року результати виступів Гран-прі серед чоловіків не були такими високими, але приємно, що переміг представник Львівщини – Вадим Кравчук. Цього року виступатиме також буде Владислав Лавський – призер чемпіонату світу серед юніорів. Багато представників Львівщина матиме у категорії юнаків та юніорів. Майже усі львівські стрибуни у висоту беруть участь в цьому змаганні, стараються його не пропускати».

Дмитро – неодноразовий учасник Меморіалу присвяченого пам’яті його батька, тож питання про його цьогорічну участь ми своєю увагою просто не могли оминути. «В останні роки трохи назбиралося проблем з травмами, тож цього року, на жаль, участі не братиму. Вирішив зробити акцент на олімпійському сезоні та спробувати відібратися на Ігри. Зимовий сезон досить збитий: мало часу та багато змагань. Було прийнято рішення не ризикувати та пропустити його».

Цього року змагання відбуватимуться в оновленому манежі Львівського державного університету фізичної культури. Буквально кілька днів тому до міста привезли нову стрибкову яму, яка, по завершенню меморіалу, залишиться у Львові. Тож ці всі складові теж можуть стати додатковими чинниками того, що результати спортсменів будуть вищими, а рекорди – таки побиті цього року. Важко порівнювати ці змагання, з будь-якими іншими, що відбуваються в Україні в приміщенні. Увагу до Львова притягує і клас спортсменів, що виступатимуть, і багата історія, і ще й оновлена тепер спортивна інфраструктура. Все це дає змогу називати «Меморіал Олексія Дем’янюка» - найкращим у своєму роді в Україні, про що говорив й наш герой Дмитро Дем’янюк.

РОЗКЛАД ЗМАГАНЬ

10:20 Дівчата 2003−2004/2005−2006 р.н.

11:40 Юнаки 2003−2004/2005−2006 р.н.

13:20 Юніори 2001−2002 р.н.

14:20 Урочисте відкриття та нагородження призерів ранкової програми

15:00 Гран-прі жінки

16:30 Гран-прі чоловіки

18:00 Нагородження призерів Гран-прі

Богдан Пастернак, Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ