Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Менеджер «Левів»: Американський футбол – це живі шахи (частина 2)

Американський футбол – вид спорту, про який чули майже усі, але що це таке і з чим його їдять - знає далеко не кожен. В Україні він не особливо популярний, але з кожним днем про нього дізнаються все більше і більше людей.

У столиці Галичини його популяризують «Леви» - молода команда з великими амбіціями і серйозними турнірними завданнями. Про унікальну історію команди, її тренера-американця, а також про сам вид спорту в ексклюзивному інтерв’ю Гал-інфо розповів менеджер та гравець команди Дмитро Мирошниченко.

Частина 1

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

Дмитре, команда поставила перед собою завдання виграти дивізіон B. Наскільки ці бажання збігаються з можливостями?

Зробити це буде важко, однак реально. Думаю, у цьому допоможе наш тренер із США Джош Лансфорд.

Як його вдалося запросити в команду?

Нам пощастило. Кожного року він з американцями прилітав в Україну на різні соціальні проекти. Він та його команда вчили львів’ян англійської мови та проводили лекції на різні теми. У Львові він вперше побачив нашу команду. Уже третій рік мешкає у Львові з дружиною, хоча в Америку літає регулярно. Американський футбол у багатьох жителів цієї країни є в крові.  Лансфорд не став винятком. У штатах – це найпопулярніший вид спорту. Нам вдалося дізнатися, що Джош працював тренером  у шкільній команді. Він прийшов на один з матчів нашої команди і одразу намагався допомогти порадою. І хоча ми були знайомі лише кілька хвилин, він уже знав, що нам порадити. Це людина з великим серцем, у якої дуже багато любові до американського футболу і до України.

Чи є в Україні кваліфіковані тренери з американського футболу?

Переважно це ті люди, які мають 20-річний досвід за спиною у якості гравця. Деякі з них навіть розповідають байки, що колись в Україні грали в мотоциклетних шоломах. Зараз в Україні бум на тренерів-легіонерів, в тому числі і американців. Є команди, які за допомогою інтернету домовляються про співпрацю на сезон з тренерами з Європи, знаходячи на це певні ресурси.

З твоїх слів зрозуміло, що американський футбол в Україні помітно розвивається. Як цей продукт сприймають вболівальники?

У нас є своя вболівальницька аудиторія, і це не тільки родичі гравців, близькі та друзі. На наших матчах завжди присутній коментатор, який пояснює вболівальникам правила гри. Коли люди починають розуміти наш вид спорту, він починає їм подобатися все більше і більше. Іншими словами, коли людина вникає у правила, то починає розуміти усю красу цього спорту. Американський футбол – це живі шахи. В команді витрачаємо багато часу на те, щоб мати зв’язок між гравцями. Кожен на полі має свої завдання.  

Чи є у команди спонсор? Як виживають «Леви» в теперішній непростий час?

Спонсор є і він надзвичайно допомагає. Крім того, кожен з наших гравців платить членські внески. Починали з суми 80 грн, що на той час було 10 доларів. Логіка була в тому, щоб, зібравши внески з трьох людей, можна б було купити у США один елемент старого екіпірування. Зараз у нас уже є командне спорядження. Кожен, хто приходить в команду, може отримати необхідне екіпірування для гри та тренувань. Сума членських внесків уже зросла до 250 грн з людини.

Чи є в Україні команди, де гравцям платять за матчі?  

Ні. Попри це, більш професійної команд, аніж «Леви», в Україні наразі немає. Кожен з гравців нашої команди любить американський футбол, відповідно, і сам платить внески, оплачує виїзди та інші витрати. Водночас найкращі гравці можуть заробити в таких країнах як Польща, Угорщина, Німеччина тощо.

На якому рівні суддівство американського футболу в Україні?

Ті, хто тільки-но починають судити, зі своєю роботою справляються по-різному. Незважаючи на це, є судді високого рівня. Ми постійно працюємо над пошуком нових талантів. Для прикладу, у нашій команді є двоє хлопців, які можуть їхати і судити змагання та різні турніри.

Раніше команда грала на стадіоні «Юність», тепер на СКА. Чи вплинула зміна стадіонів на глядацьку аудиторію?

Якщо хороша погода, вболівальники йдуть і йдуть. Перший матч сезону – це завжди аншлаг. У зв’язку з реконструкцією стадіону «Юність» стадіон СКА виявився оптимальним для нас. Хто любить американський футбол, тому байдуже, на якому стадіоні ми будемо грати.

Чи є в області бізнесмени, які готові взяти під свою опіку команду «Леви»?

Постійно шукаємо спонсорів, пишемо їм пропозиції. Надіємося, що в цьому напрямку нам підуть на зустріч.

Розкажи про екіпірування гравця. Наскільки дороге воно?

Як то кажуть, ціни від і до. Зараз у нас є командне спорядження і ми можемо одягнути кожного гравця. За 100 доларів можна купити каркас, шолом і деякі аксесуари. Якщо брати вживане екіпірування в Америці, то за 120-130 доларів гравця можна одягнути повністю. Якщо говорити про нові речі, то ціни будуть вищими. Якщо зараз  хтось приходить в команду, то ми вимагаємо мати лише взуття з шипами. За 4-5 років ми постійно купували командне спорядження, тому маємо змогу видавати його новачкам при потребі. В зальному наша команда часто змінює форму. Можна сказати, ми часто проводили ребрединг, доки не знайшли ідеальні кольори для нашої команди.

І на останок, що для тебе американський футбол?

Це більше, ніж просто спорт. Це братерство та сім’я. Вступ до команди - це те, що поділило моє життя на “до” і “після”. Дуже хочеться, щоб більше людей долучалось до нас, і в якості товаришів по команді, і в якості поціновувачів нашого спорту. За п’ять років ми пройшли нелегкий шлях і створили в нашому місті щось нове. Попри те, я розумію, що найцікавіше в нас попереду.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ