Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Менеджер «Левів»: Американський футбол набуває популярності (частина 1)

Американський футбол – вид спорту, про який чули майже усі, але що це таке і з чим його їдять знає далеко не кожен. В Україні він не особливо популярний, але з кожним днем про нього дізнаються все більше і більше людей.

У столиці Галичини його популяризують «Леви» - молода команда з великими амбіціями і серйозними турнірними завданнями. Про унікальну історію команди, її тренера американця, а також про сам вид спорту в ексклюзивному інтерв’ю Гал-інфо розповів менеджер та гравець команди Дмитро Мирошниченко.

Дмитре, як, коли і за яких умов народилася команда «Леви»?

Команда «народилася» у 2012 році. Вона виникла як дворова команда за інтересами окремих людей. На сихові біля однієї з шкіл хлопці збиралися і кидали м’яча. З цього і все розпочалося. Перший товариський матч ми зіграли  через півтора місяці. Усе спорядження мали позичене. Товариський матч провели з «Рівненськими Монархами». Цей поєдинок ми хоч і програли, але зрозуміли, що американський футбол - це те, чого ми прагнемо.  Після цього матчу уже започаткували власний турнір «Кубок Лева»,  де наша команда продовжила писати історію. Згадуючи матч проти «Монархів», то особливо запам’яталося те, що усе наше екіпірування було різним. Нормального «еквіпу» (форми) на той час у нас ще не було, усе позичали, а тому зі сторони було помітно, що ми новачки.

Чому обрали з хлопцями саме американський футбол?

Цей вид спорту суттєво відрізняється від усіх інших. Тут себе можуть знайти кремезні чоловіки з масою тіла поза 100 кг. В американському футболі, на відміну від європейського, вони не мають двогодинного бігового навантаження. Перед ними поставлені зовсім інші завдання. Також невисокі люди, які мають хорошу швидкість, є повноцінними гравцями команди. Даний вид спорту дає гравцю з будь-якими даними можливість показати повний вибух фізичних можливостей протягом 3-10 секунд. До нашої команди прийшли різні люди: зі спортивним минулим і також без нього. Хтось не знайшов себе в одному виді спорту, але знайшов в американському футболі. У нас в команді є професійний тренер з гірських лиж, чемпіон світу з хокею серед юнаків, до речі, білорус за  національністю. Ми гордо розповідаємо усім, що він наш легіонер, хоча уже багато років мешкає у Львові.

Як формувався кістяк команди?

Постійно в соціальних мережах проводили кампанію з набору гравців. Працювали зі ЗМІ, розклеювали оголошення, роздавали на вулицях флаєри. За п’ять років нашої команди поза сто людей себе пробували в американському футболі. Мова йде про тих людей, які провели значно більше одного тренування з нашою командою. Для прикладу, у нас в команді діє модель, при якій до тренувань можна долучитися будь-коли, в той час як інші команди практикують селекційну роботу лише в окремий період року. Уже ніхто точно не згадає як саме народилася наша команда, однак все розпочалося з того, як наш товариш привіз м’яч зі США. З того часу з’явилося коло зацікавлених людей, які є в команді досі.

Наскільки американський футбол є травматичним видом спорту? Чи багато гравців покидають команду саме через можливість зазнати серйозної травми?

Як і в інших видах спорту, травми, звісно, трапляються. У нашому виді спорту немає більшого рівня травматизму. За чотири роки у нашій команді було 5 переломів, але найнеприємніші травми – це коліна і розірвані зв’язки.

Чи часто намагаються американський футбол порівняти з регбі?  

Між ними 160 років різниці. Є історія, що в одному з матчів регбі  в американському коледжі хтось розсердився і кинув м’яч вперед, де його спіймали. Вболівальникам це сподобалося і з цього усе розпочалося. Новий вид спорту люди почали модернізовувати. В зальгальному, це два повністю різні види спорту. Хтось каже, що в нас навіть м’ячі схожі, але це неправда.

Чому сталася реструктуризація в американському футболі в Україні? Раніше були вища та інші ліги, а тепер три дивізіони.

Усі команди України розірвали зв’язок з національною Федерацією. Керівники усіх команд зрозуміли, що при попередньому керівництві розвитку цього виду спорту в Україні не буде. Була створена нова організація, у якій ми відмовилися від вищої та першої ліги. Було прийнято рішення створити три дивізіони. З наступного року наш чемпіонат (Українська ліга американського футболу) буде уже офіційний, оскільки буде підписаний договір з Міністерством молоді та спорту України. З новим президентом ліги американського футболу Максимом Шилом ми побачили певні кроки вперед. У нього є своє бачення розвитку цього виду спорту в Україні. Можливо, на деякі питання у є різні точки зору, але добре те, що він завжди відкритий до діалогу.

На якому етапі розвитку американський футбол в Україні?

У 2012 році в Україні було 6-8 команд, які могли брати участь у змаганнях. За п’ять років їх кількість виросла. У чемпіонату України бере участь 18 команд. Мова йде про усі три дивізіони А,В та С. За професійністю усі команди майже однакові. В Україні цей спорт є наполовину аматорський. Для прикладу, в Польщі чи Угорщині цей вид спорту є професійнішим, аніж в Україні. Там гравці мають професійні контракти. Що цікаво, один з таких грає у нашій команді, кілька хлопців-професіоналів грають за «Ужгородських Лісорубів». Цього року львівські «Леви» виступають у дивізіоні B, де окрім нашої команди, участь беруть ще 6 команд. Якщо провести аналогію, то минулі роки ми грали у дивізіоні А, де отримали великий досвід.

Не зарано було молодій команді грати проти найсильніших команд України?

Ми - Леви, тому сміливо завжди йшли вперед. Звісно, було важко і попередні два сезони були сповнені гірких поразок, проте кілька разів ми змогли здивувати глядачів і яскравими перемогами. Гра проти найсильніший дала нам головне - безцінний досвід. 

Яка різниця між трьома дивізіонами зараз?

Різниці в класі команд як такої немає, найвагомішою можна вважати різницю в досвіді. Також вона може проявлятися і серед тих гравців, які є на заміні. Трапляються навіть такі парадокси, що на полі в одному амплуа зустрічаються двоє гравців, один з яких 18 років займається американським футболом, а іншому всього 18 років. Свого часу у вищій лізі «Леви» наробили шуму, оскільки ніхто не очікував, що молода команда може показувати такий рівень гри. Втім, нам завжди чогось бракувало. Для прикладу, після матчу з сильною командою «Київськими Бандитами» нам казали, що ми не леви, а кіборги. За свою гру ми заслужили чимало компліментів, однак на увесь матч нашу молоду команду не вистачило.

Зараз «Леви» очолюють турнірну таблицю дивізіону Б.

Незважаючи на це, ми мали кілька дуже непростих матчів. У нашому дивізіоні виступають команди з Одеси, Вінниці, Києва, Харкова та інших міст. Іншими словами, змагаємося проти команд, які є значно старшими за нас. Є команди, які в Україні існують майже 20 років. Це дуже серйозні для нас суперники. Незважаючи на це, ми ставимо завдання виграти чемпіонат. Спочатку потрібно вийти у плей-офф, після чого - у фінал чемпіонату. Серія матчів плей-офф відбуватиметься до однієї перемоги, перша команда гратиме з четвертою, а друга – з третьою. Вдома гратиме та команда, яка за підсумками регулярного чемпіонату була вище в турнірній таблиці.

P.S. Детальніше про чемпіонат України, екіпіровку американського футболу, його зацікавленість та популяризацію в Україні, тренера-американця, а також багато чого іншого Дмитро Мірошниченко розповів у другій частині нашого інтерв’ю, яке на нашому сайті буде опубліковане у четвер, 6 липня.  

Богдан Пастернак, Гал-інфо  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ