Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

«Металевий» бізнес по-львівськи

4 червня 2008 року у Львові затримали трьох членів злочинної групи, які займалися закупівлею кольорових металів в області та майже протягом року ухилялися від сплати податків.
Як розповів сьогодні на прес-конференції прокурор Львівської області Олексій Баганець, майже рік злочинна група повномасштабно працювала у сфері економіки, займаючись мінімізацією плати податків, зокрема ПДВ, з перерахуванням коштів на рахунки юридичних осіб – підприємств та фізичних осіб – приватних підприємців. Потім ці кошти знімали з тих рахунків, особам-власникам рахунків платили певний відсоток, решту коштів спрямовували на закупівлю металобрухту, давання хабарів, у тому числі держслужбовцям різного рівня, у тому числі й обласного, а також вкладання коштів у легальний бізнес.
Як повідомив Олексій Баганець, 27 квітня матеріали цієї справи надійшли від Управління податкової міліції ДПА у Львівській області в обласну прокуратуру. За його словами, у цих матеріалах уже на самому початку було достатньо даних про вчинення економічного злочину. Прокуратурою Львівської області в ході розслідування цієї справи було залучено представників УСБУ у Львівській області. Хоча, як відзначив Баганець, левову частку роботи зробили саме працівники податкової міліції Львівської області. Заступник прокурора Львівської області порушив кримінальну справу за ст. 212 ч. 3 (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах), а також ст. 366 ч. 2 (службове підроблення документів, що призвело до особливо важких економічних наслідків).

Як пояснив Баганець, у ході розслідування станом на нинішній день вдалося встановити, що службові особи одного з об’єктів господарської діяльності створили в області мережу заготівлі, зберігання та переробки металобрухту у 16 містах Львівщини, зокрема у Львові, Дублянах, Червонограді, Стрию та ін. Ці службові особи займалися безпідставним оформленням податкового кредиту, тобто приймали у людей металобрухт, натомість оформляли фіктивні угоди про те, що металобрухт куплений в юридичних осіб і нібито понесені втрати при переробці чи транспортуванні металобрухту. Також, як зазначив Баганець, сам металобрухт постачали двом, дуже відомим по Україні, переробним фірмам СПД, щоправда, які не є львівськими. По завершенню слідства назви цих фірм обов’язково будуть оголошені.

Станом на сьогодні вдалося встановити, що на рахунках злочинної групи було більше 120 млн грн. Як зазначив Баганець, дані ще вивчають і вочевидь сума буде більшою. Слідство проводить слідчо-оперативна група у складі майже всього слідчого відділу прокуратури Львівської області за участю слідчих податкової та СБУ.

Також, як повідомив прокурор Львівської області, під час слідства був витік інформації із прокуратури Львівської області і тому навіть доводилося брати дозвіл на проведення слідчих дій в судах сусідніх областей, зокрема Тернопільської, і це було зроблено з дозволу Верховного Суду України. За словами прокурора, в червні цього року було створено 9 слідчих груп, що займаються цією справою, і станом на сьогодні проведено 26 обшуків офісів фірм, на рахунки яких переводили кошти, місць проживання членів злочинної групи, а також місць прийому металобрухту в 16 містах області.

В ході одночасного проведення слідчих дій було вилучено 28 фіктивних печаток, також виявлено інкасатора, який займався зняттям коштів із рахунків у банках. У нього особисто було вилучено 246 тисяч грн, що він мав на руках, хоча, за оперативними даними, у нього мало бути більш ніж 700 грн готівкою. Як повідомив Баганець, зараз слідчі шукають ще 500 тисяч грн, які або викинули, або встигли перевести на інший рахунок.

Також у ході проведення обшуків було вилучено більше, ніж 400 тонн металобрухту – за попередніми оцінками на суму більше як півмільона гривень. Також вилучено золотих прикрас на суму орієнтовно 500 тисяч грн. Як повідомив Баганець, зараз проводиться оцінка вилучених золотих прикрас для встановлення їх точної вартості.

Також було накладено 75 арештів на банківські рахунки, на які навіть після накладення арештів продовжують надходити кошти, що, за словами Баганця, свідчить про те, що ще навіть не всі «замішані в цій справі люди зхнають, що фірма прикрита».

У ході розслідування було допитано 60 підприємців, рахунки яких використовувалися для відмивання коштів. Однак багато підприємців і самі не знали, у чому вони замішані, тобто їм просто платили відсоток.

Як наслідок, 4 червня цього року троє членів злочинної групи, на яких є 100%-ві докази про економічні злочини, затримані.

«Тепер обов’язок Львівської прокуратури – довести цю справу до суду. Допоки я є прокурором Львівської області, я обіцяю, що ця справа не розвалиться. У нас є оперативні дані про підкуп працівників державних органів влади, працівників міліції, працівників прокуратури і навіть суддів. У ході розслідування цієї справи на нас чинитиметься тиск, тим більше, коли про це стало відомо, будуть офіційні звернення народних депутатів України, і будуть часто казати, що ми виконуємо політичне замовлення, адже, за оперативними даними, один із затриманих є помічником одного з народних депутатів України. Хто мене знає, до мене особисто не будуть дзвонити і тиснути, тому що це намарно, проте шум піднімуть», - сказав прокурор області.

Як повідомив Олексій Баганець, троє затриманих – львів’яни віком до 40 років, «які мали одну-єдину професію – несплату податків до бюджету».

За словами Баганця, обвинуваченим «світить» від 7 до 10 років позбавлення волі.

«Також у нас є оперативна інформація, що злочинна група займалася підкупом представників різних ешелонів влади, у тому числі й обласної», - сказав Баганець, і додав, що сума несплачених податків становить 10 млн грн.

Прокурор області повідомив про те, що він написав листа до голови ДПА України Сергія Буряка, щоб провести в області додаткові перевірки щодо ухилення від сплати податків.

 
 
Підготував Олег Довганик

Фото - radyvyliv.net
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ