Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

«Міняю місто на село»

Суттєво зекономити при цьому можна далеко не завжди

Іпотечна криза, що ось-ось обіцяє вибухнути і нібито знизити ціни на міське житло, — поки що тільки гіпотеза. Принаймні,  читаючи оголошення про купівлю-продаж квартир, цього не помічаєш. Тож тому, хто зібрався вирішити своє квартирне питання вже, очікувати, коли ж нарешті впадуть ціни, не доводиться.  Оскільки ціни на міське житло аж "зашкалюють", все частіше міщани обирають село або райцентри.
Однокімнатний «рай»
Якщо ви думаєте, що житло у райцентрах Львівщини значно дешевше, ніж у Львові, то глибоко помиляєтеся. У курортному Трускавці та промисловому Дрогобичі ціна квадратного метра сягає 1370-1500 доларів, а маленька однокімнатна квартирка коштує 45-52 тис. доларів. Найдешевше житло у Новому Роздолі - його жителі можуть придбати квартиру лише за 20 тисяч. Це пов'язано із занепадом економіки у місті, через що більшість жителів вимушені працювати у Львові.
За рівнем цін на однокімнатні квартири Трускавець доганяють розташовані біля Львова Винники, а от Моршин та Сокаль на кожному квадратному метрі дозволять зекономити більш як 300 доларів. Як не дивно, ціни у маленькому Городку доганяють трускавецькі: один метр коштує не менше 1300 доларів.
Квартири у військовому містечку у Липниках Пустомитівського району, що на межі 10-кілометровоїзони, коштують майже так, як у курортному Трускавці. Дво- або трикімнатна квартира обійдеться покупцю у 55-57 тисяч доларів - це відповідно 850-1030 доларів за метр квадратний. У маленьких Пусто-митах один метр коштує вже значно дорожче - від 1500 доларів, відтак вартість квартири коливається в межах 90-135 тисяч доларів.
Від 500 до 1100 доларів -саме стільки просять за метр квадратний у дво-, трикімнатних квартирах у Новому Роздолі, Кам'янці-Бузькій, Бібрці та Яворові. За дешевизною з Новим Роздолом може позмагатися хіба що Соснівка, яка має проблеми з екологією - там трикімнатну квартиру можна придбати за 41 тис. доларів, заплативши при цьому 700 доларів за один метр. Зате у селі Черлянах Городоцького району ціни "зашкалюють" - трикімнатне житло коштує 65 тис. доларів!
Ціни на квартири у новобудовах мало чим відрізняються від цін на вторинне житло. Ціна одного метра у передмісті Львова - Винниках - коливається у межах 930-1300 доларів, у Городку -1000 доларів. "Дешевими як борщ" можна назвати квартири у Шклі (660 доларів за метр квадратний) та Ходо-рові (2600 гривень). Це можна пояснити віддаленістю від обласного центру. Однак купляти нерухомість у таких віддалених містах вигідно хіба що тоді, якщо ви збираєтеся там не тільки жити, але й працювати.
/ хата, і біля хати...
Дедалі більше львів'ян віддають перевагу не квартирам і життю "на поверсі", а особняку та приватній земельній ділянці довкола нього. Ціни на особняки останнім часом (утім, як і на всю заміську нерухомість) почали активно зростати. Отож львів'янам, які мали надію купити дешевше житло за містом, доведеться розчаруватися. Житло у Винниках, Солонці, Гряді, Скнилові, Зубрі, Давидові, Рудно та Липниках мало чим поступається львівським цінам. Ситуація з цінами на особняки ідентична з цінами на квартири. Різниця у тому, що особняки дорожчі, - за рахунок прилеглої земельної ділянки, часто дуже великої.
Маленький особнячок загальною площею 38 метрів квадратних у Винниках може коштувати до 40 тисяч доларів, а на ЗО метрів більший - усі 100 тисяч.
Хоча особняки площею 170 метрів продають як за 100 тисяч, так і за 320. Тож ціну одного метра визначити важко. Такі ж ціни і в Рудно.
"Царські" села Брюховичі та Солонка - бідним не по кишені. Один метр там коштує від 1500 доларів. Тож особнячок у Брюховичах обійдеться щонайменше у 200 тисяч. А найдорожчий - в усі 700.
Ціни кусаються не тільки у десятикілометровій зоні довкола Львова. Село Любінь-Великий на Городоччині розташоване за 16 км від Львова. "Будиночок" площею 200 метрів квадратних там коштує 200 тис. доларів - відповідно 1 тисяча за метр. У Біло-горщі за особняк площею 60 метрів квадратних просять не менше 150 тис. доларів.
У с. Гряді, що поблизу Львова, маленький 40-метровий будиночок буде коштувати щонайменше 70 тис. доларів, 100-метровий - 140 тисяч. Особняк площею 120 метрів квадратних у Липниках ціниться у 180 тисяч доларів. А в престижній Наварії будиночок площею 60 метрів коштуватиме не менш як 80 тисяч. Дуже високо стрибають ціни на особняки і в селах Суховолі, Лисиничах, Зимній Воді, Мурованому, Бірках...

Зоряна ФРАНКО
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ