Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Музейні таємниці

Львівський історичний музей готується до ювілею
 115 років Львівському історичному музею. За його зачиненими дверима вдалося побувати кореспондентові “ВЗ” та побачити експонати, які поки що не бачив майже ніхто. Однак зовсім скоро вони будуть представлені у ювілейній експозиції музею.
За кам’яними стінами...
В інтер’єрі палацу Бандінеллі, одному із відділів Львівського історичного музею, поєднані новітній артдекор та залишки старовини, які надають приміщенню особливого шарму. Це і автентична стіна XVII ст., і стеля, яка чудово збереглася.
Бокові двері та закручені сходи. Як у історичних фільмах! Вони ведуть у покої кам’яниці, що не використовується як виставкові зали. Як розповів кореспондентові “ВЗ” науковий працівник музею Мар’ян Вахула, планується, що туристи будуть спускатися таким чином після екскурсії до внутрішнього дворика. Пан Мар’ян показав безліч цікавих речей, які зберігаються у музеї: сервізи із порцеляни, стару шпалеру... Надзвичайно гарні меблі XIX ст. Була проблема при їх реставруванні - із оббивкою та шліфуванням дерев’яної поверхні. Деякі речі потребують нагальної реставрації. Вражає ансамбль із стільців та столу, виконаних німецькими та голландськими майстрами, що відтворює інтер’єр XVII.
В очікуванні ювілею
Цього року виповнюється 115 років із дня заснування Львівського історичного музею. До цієї дати львів’янам та гостям міста буде представлено експозицію унікальних портретів, що зараз активно реставруються. За словами завідувача музею Сергія Богданова, найцікавішим для львів’ян буде парадний портрет імператора Франца Йосифа, який цісар подарував місту після вступу на австрійський престол.
Пов’язаним із палацом Бандінеллі є портрет польського поета-романтика Корнеля Уєйського. Він багато років був закоханим у господиню будинку пані Вільдову, присвятив їй безліч своїх віршів. До наших днів збереглося їхнє любовне листування.
До унікальних фондових збережень належать і портрети намісника Галичини графа Агенора Голуховського, графа Станіслава Скарбека, поета Адама Міцкевича і повстанця Тадеуша Костюшки. Серед картин, які зараз реставрують, є твори художника Станіслава Рейхана, портрети польського короля Августа II та австрійського імператора Франца I. “Серед 1300 одиниць з наших фондів, – розповів завідувач музею, - ми обрали найцінніші речі за живописною якістю, які потрібно було негайно рятувати. Зараз вони готуються до святкової експозиції”.
Поповнення у музейній родині
Нові надходження постачають, здебільшого, зі Служби безпеки України. Як розповів Сергій Богданов, переважно це ікони XIX ст. російського та українського походження, які були виготовлені в іконописних майстернях. Як утаємничив пан Сергій, спочатку ці речі було затримано на митних кордонах, а тоді він провів експертизу і встановив, що ці твори мистецтва є культурною, історичною та музейною цінністю. Лише після рішення суду твори остаточно передаються у розпорядження музею.
Музей отримав понад сто одиниць іконопису, поповнивши свою колекцію сакрального живопису. Проте всі твори мистецтва потребують реставрації.
Ірина ПАКОШ
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ