Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

М'ясний фарс

В Україну імпортують генномодифікован і продукти. На кордоні написи про це зникають

Українські виробники м'яса в розпачі: країна швидкими темпами втрачає свої позиції м'ясовиробника і змушена ввозити сумнівну продукцію із сусідніх країн. Через нерентабельність вже закрили провідного виробника Львівщини ВАТ "Мясопродукт" у Пусто-митах, інші - на черзі.

"У 1988 році в Україні було 25 мільйонів голів худоби, а взимку цього року... лише 5 мільйонів. Ми втрачаємо товар шаленими темпами, ще в 2007 році було на мільйон більше", - розповідає державний інспектор ветеринарної медицини у Львівській області Богдан Куртяк.

Чиновники наголошують на двох причинах занепаду м'ясного ринку: нерентабельність вирощування худоби та витіснення іноземними підприємцями нашої продукції. Іван Стефанишин, заступник голови Львівської облдержадміністрації, зауважує, що товаровиробники голі, як липки, справа не приносить користі.

"Попри те, поки що на прилавках супермаркетів залишається наша продукція, - деталізує пан Стефанишин. Частіше її можна знайти на базарних ятках. Критична межа, що свідчитиме про занепад м'ясопродукції, - це ЗО % ввезеного м'яса. На Львівщині нині є 20 % привозу".

Найпопулярнішими імпортерами є Голландія, Польща, Бразилія та Америка. Найчастіше вони віддають нам свинину, сало, фарш, печінку та курятину. Найпопулярніша м'ясо-продукція в Україні - курятина, адже, аби збити ціну української курятини, держава зобов'язала закупівельників щомісяця скуповувати 20 тисяч тонн курячого м'яса з Америки, яке вдвічі дешевше. Та ситуація лише погіршилася - українські кури за ціною 23 гривні за кілограм "посіріли" на тлі американських по 13 гривень.

Ігор Сасовський, головний ветеринарний лікар ТзОВ"Птахокомплекс" "Губин" агропромгрупи "Пан Курчак" пояснив "Пошті" секрет низької ціни "ніжок Буша":" Усі вони виготовлені на генномодифікованих продуктах, які у нас використовувати заборонено. Коли ж продукція перетинає наш кордон, то напис про генну модифікацію десь зникає..."

Вихід із ситуації пан Сасовський вбачає у вступі України до СОТ. Саме тоді держава має освоїти сучасні технології розвитку птахоферм, зменшити витрати на виробництво та застосувати жорсткіший конт роль щодо ввезення. На противагу йому Іван Стефанишин зауважує, що вступ до СОТ може спричинити 75 % залежності держави від постачання імпортного м'яса, що остаточно позбавить людей роботи і залишить їх з підозрілим товаром.

Навколо цієї справи здійнявся такий галас, що її вирішив контролювати Президент Віктор Ющенко. Вже у вересні глава держави пообіцяв комплексно вирішити м'ясотрагедію. А поки що ринок рахує втрати і частує покупців модифікованими "ніжками Буша"...

Мар'яна Вербовська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ