Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Михайло Сендак: Мені прикро дивитися, як працює облрада цього скликання

Ще рік тому цю людину знали як політика і як чільника законодавчої гілки влади на Львівщині. Львівські журналісти знали його ще й як «особливого симпатика» губернатора області Петра Олійника. Ще журналісти знали його як особливого оратора – займаючи одну з перших посад в області, він дозволяв собі доволі гострі вислови на адресу владоможців. Саме своєю екстраординарною поведінкою запам’ятався екс-голова Львівської обласної ради, а відтепер просто львівський чиновник Михайло Сендак. Коли Михайло Сендак став екс-головою Львівської обласної ради, про нього в області забули навіть його рідні однопартійні, проте нещодавно фігура Михайла Сендака шокувала Львівщину, зокрема окремих представників обласної влади. У зв'язку з реорганізацією Львівського обласного управління у справах захисту прав споживачів Михайла Сендака було призначено в .о. начальника цього управління. Про те, чому обласна рада шокована від такого призначення, кореспондент «Гал-info» вирішила дізнатися у самого Михайла Сендака.
 
Михайле Дмитровичу, давайте розпочнемо нашу розмову з передісторії Вашого призначення на посаду начальника Львівського обласного управління у справах захисту прав споживачів. Керівництво області неодноразово заявляю про те, що Вас було призначено на цю посаду без погодження з ним, навіть було надіслано звернення до міністра економіки Кінаха з цього питання. Чому на Ваше призначення була така негативна реакція з боку влади області?
 
– По-перше, хочу сказати, що мене призначили у зв'язку з проведенням реорганізації управління у справах захисту прав споживачів, яку проводить Держспоживстандарт України не лише у Львівській, а й у інших областях. Мене було призначено в. о. начальника Львівського обласного управління у справах захисту прав споживачів.
Якщо наша облдержадміністрація на чолі з Олійником має освіту - три класи, і не розуміє того, що на призначення в. о. не потрібно ніякого погодження — так прописано в Законі.
Коли Петро Олійник почув те, що мене хочуть призначити в. о., він підняв всіх на ноги. Написав листа в Генпрокуратуру та в інші інстанції, а також безграмотний губернатор написав листа міністру економіки. А мене не призначав міністр економіки, мене виконувачем обов'язки призначив голова комітету Держспоживстандарту України Олександр Шнипко. І ця істерика Олійника викликана тим, що він знає, що, де б я не робив, на якій би я посаді не працював, а я вважаю, що ця посада аполітична, бо ми будемо займатися тим, як краще захистити споживача, і хто б не «кришував» будь-яке підприємство — чи це Олійник чи його оточення, я буду це обнародувати, і чому він так боїться - це повинні зрозуміти жителі нашої області.
 
Ви сказали, що Вам пропонували багато різних посад, причому набагато вищих за цю. Хто і які посади Вам пропонував?
 
– Я не буду казати, хто мені пропонував посади. Це хороші люди, які мене знають як людину і які бачили, наскільки я послідовний. Я ніколи не кидався з крайності в крайність, а йшов послідовно. Я вірив, що адміністрація Президента і шанований мною Віктор Андрійович все-таки нагадає, що існує ще такий Сендак, у якого троє дітей і він без роботи. Я боровся за демократичного Президента, але, на жаль, вони забули про мене, і після півтора року цієї німої сцени я погодився на запропоновану мені посаду в управлінні у справах захисту прав споживачів нашої області.
 
Чому Ви вирішили погодитись на цю посаду?
 
– Я погодився, по-перше, через те, що мені не поставили умови написати заяву на вихід з тієї політичної сили, у якій я є рядовим членом. По-друге, це посада не є політичною, вона є аполітичною, це робота зі споживачами Львівщини і ми будемо робити все, що у нашій компетенції, щоб захистити їх.
 
Михаиле Дмитровичу, у Вас тепер багато нових обов'язків. Чи не завадить це Вашому депутатству в облраді, чи будете брати участь у сесійних засіданнях?
 
– Я сесії обласної ради буду відвідувати. Я не брав раніше участі у сесійних засіданнях, тому що все було погоджено до сесії ЛОР — на сесії голова зачитує, штатні виступаючі - доповідають і більше нікому не дають слова. Жодне питання не обговорюється. Мені прикро дивитися, як працює облрада цього скликання.
Коли я був головою обласної ради, я провів близько 30-ти сесій; ми обговорювали усі питання, які були опрацьовані на комісіях, затвердженні на засіданні президії. Кожне питання обговорювалося. А зараз обласну раду підлаштував під себе Олійник і він став мононачальником, тому що всі проблеми вирішуються у нього в кабінеті. Інші ходять на сесію, тому що бояться, що їх будуть переслідувати, бо в них є свій бізнес, а Сендак не має бізнесу, а навіть якби мав, то ніколи б Олійника не боявся. Я знаю талант Олійника - він може працювати механіком, а не головою ЛОДА
 
Очоливши нову для Вас посаду, чи не відчуваєте Ви себе «не у своїй тарілці», зважаючи на те, що це далеко не та галузь, в якій Ви раніше працювали?
 
– Я, як менеджер з великим досвідом, організую роботу цього управління, і я поверну мешканцям Львівщини віру в управління, яке буде захищати їхні інтереси. Я себе почуваю нормально. Я за два тижні переконався, що тут чудовий професійний колектив, але шкода, що немає нормального матеріально-технічного забезпечення. Але де ж дивиться місцева влада, чому вона не допомагає? Значить, їй вигідно, щоб тут матеріалько-технічного забезпечення не було, щоб люди самостійно добиралися на перевірки, на скарги мешканців. Тут немає ні одного автомобіля, а область велика, і є віддалені райони. От про це я б порадив Олійнику і Сенику подумати. А вони думають, як відсторонити Сендака. Що, бояться за свої приватні підприємства, де «косять» бюджетні кошти? Це і викликало у них шок.
 
Станом на сьогодні Михайло Сендак політик чи чиновник?
 
– На сьогодні я чиновник. Я відійшов від політики, я лише є рядовим членом ВО «Батьківщина».
 
Як Ваші однопартійці сприйняли Ваше призначення?
 
– Коли було засідання фракції БЮТ, одним із питань було моє призначення. Я в той час був на колегії Держспоживстандарту України, як в. о. начальника Львівського обласного управління у справах захисту прав споживачів. Але мені відомо, що всі присутні депутати ЛОР від БЮТ мене підтримали, і всі висловили свою думку про те, скільки мені, як екс-голові ЛОР, ходити без роботи. Мене тішить те, що ніхто з моїх колег по партії не висловився проти мого призначення.
 
Після того, як Ви зустрічали Віктора Януковича в Олеському замку, голова ЛОО ВО «Батьківщина» Іван Денькович заявив, що проти Вас будуть вживатися заходи. Чи чинився на Вас тиск з боку однопартійців, і чи мали Ви розмову з паном Деньковичем з цього приводу?
 
– Ви знаєте, Івана Деньковича неправильно проінформували. Коли ж він дізнався правду, що я не зустрічав прем'єр-міністра в аеропорту, бо я не є офіційна особа, а я під'їхав в Олеський замок, щоб передати йому, як керівнику виконавчої гілки влади України пакет документів про те, чим займається виконавча гілка в області, то я зустрічався з ним і ніяких претензій він мені не висловлював. І я не хотів би, щоб зараз шукали шляхи, як посварити Сендака і Деньковича.
 
— Що це за пакет документів, який Ви передали премєру?
 
– Вони стосуються «відмивання» бюджетних коштів на Львівщині, я думаю, що буде сформована комісія з цього приводу, буде розслідування.
Я також передав своє звернення до Президента України під час візиту Віктора Ющенка у Дрогобич. Після цього мені передзвонили зі Секретаріату Президента, і я запрошений на зустріч.
 
Михаиле Дмитровичу, чи не розчарувалися Buy своїй політичній силі, зважаючи на те, що після того, як закінчилася Ваша каденція на посаді голови ЛОР, Ваші однопартійці про Вас забули?
 
– Ні, я не розчарувався. На жаль, наша така ментальність, що людина бере на себе тягар і несе його, а ті, які під час політичних подій очікують, а потім вміють підлизатися, так, як це зробив Олійник, ну і що ви зробите. Але я не жалкую, мене пам'ятають люди, в яку б я область не заїхав. А подивіться на оточення Олійника – там, крім П'ятака, - це дитячий садок, в них немає досвіду роботи, а Сендак зі 40-річним стажем роботи не має права працювати. Це нонсенс.
 
Перейдімо до політики. Як Ви оцінюєте передвиборчу кампанію-2007 і ті політичні сили, які намагаються потрапити до парламенту?
 
– Я зовсім не сумніваюся івірю в те, що БЮТ переможе. БЮТ мав перемогти ще в 2006 році, я ще тоді працював головою ЛОР. Але тоді була фальсифікація під егідою Олійника і дискримінація БЮТу. Тоді в команді керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна» працювала так звана агітбригада під назвою «VIP», яка займалася дискредитацією Юлії Володимирівни, по її автобіографічних даних і так далі. Про це ніхто не говорив і не публікував. Зараз складно це довести, тому що я не називаю прізвищ. І тому, провівши фальсифікації, «Наша Україна» виграла. Цього разу такого не буде, і вона програє БЮТу.
 
Що, на Вашу думку, зміниться після виборів на Львівщині?
 
– Я, як рядовий член БЮТу, думаю, що політична сила, яка займе перше місце в області, повинна поставити перед Президентом вимогу, що область повинен очолювати представник цієї політичної сили. Якщо цього не буде, то ми ще раз наступимо на ці ж граблі. Я думаю, що Олійнику не так довго залишилося.
 
Розмовляла Ірина КУРІЙ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ