Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Микола Катеринчук: Громадяни повинні мати своє слово в державі

Після виходу із партії „Наша Україна” народний депутат Микола Катеринчук виступив із ініціативою створення принципово нового об’єднання під назвою Європейська платформа для України. Микола Катеринчук вважає, що сьогодні потрібно працювати над об’єднанням демократичних сил навколо ідеї побудови європейської демократичної України і лише тоді можна буде повалити комуністично-олігархічний режим, який наближає державу до прем’єрської республіки. Про це народний депутат Микола Катеринчук розповів у інтерв’ю „Гал-info”.
 
На ІІІ Всеукраїнському зїзді Народного Союзу „Наша Україна” Ви мали змогу очолити партію і взяти владу в свої руки. Принаймні так вважають деякі експерти. Чому Ви цього не зробили?
 
– Чомусь від жодного експерта я цього не чув. Натомість я чув такі висновки від людей, які не підтримали пропозиції Президента, проголошені Віктором Ющенком на першому етапі третього з’їзду „Нашої України”. Я переконаний, що вчинив абсолютно правильно тому, що лідером „Нашої України” був і буде Віктор Ющенко. Другому лідерові там не місце. По-друге, делегати з’їзду, які вигукували моє прізвище, мали на увазі перш за все демократизацію партії. Перебуваючи в партії, я намагався змінити її обличчя і перед однопартійцями, і перед суспільством. На жаль, ця демократична стратегія програла, але не програв Катеринчук і не програли ті люди, які виступали за демократію в партії і виступають за демократизацію в суспільстві. Розколювати партію і щось робити після цього було би неправильно. Ні в кого влада не валялась під ногами, вона ніколи не лежить під ногами. Мені не хотілось бути зброєю в чужих руках і підіграти тим, хто хотів розколу в партії. У моєму розумінні з усіх боків я вчинив відповідально і правильно.
 
– Що Вас найбільше не влаштовувало в „Нашій Україні”?
 
– Напевно, найбільше мене пригнічувало те, що рядові члени партії не мали змоги впливати на рішення її керівництва. Політичний цинізм в „Нашій Україні” домінував над ідеологічною складовою партії. Я вступав у партію Майдану, а те, в що вона перетворилась, – це щось на зразок КПРС в найгірші її часи.
 
Чи можна було змінити партію з середини не виходячи з неї?
 
– Звичайно, що можна було змінити все. Тому і пропонувалась демократична платформа, з якою я об’їхав більшість обласних організацій „Нашої України”. Програма щодо оновлення партії в напрямку демократизації отримала підтримку. Ми розуміли, що втрачаємо позицію в суспільстві і треба було дати сигнал виборцям, що ми змінюємось і здатні врахувати допущені помилки. Я думаю, що в Народного Союзу „Наша Україна” дуже туманне майбутнє, якщо не будуть змінені підходи і певні особи члени Ради Партії, які намагаються побудувати виборчий проект, а не партію, яка несе відповідальність за ситуацію в країні.
 
Чи можна сказати, що Микола Катеринчук остаточно порвав з НСНУ?
 
– Все, що можна було зробити для „Нашої України”, я зробив. Пішов я з партії тоді, коли програла моя демократична платформа. Стало безглуздо далі боротись з недемократичними методами, які були показані за з’їзді, де була навіть фальсифікація голосування. Усі це відчули, і сьогодні партія переживає поглиблення кризи. Внутрішньо партійна боротьба ще більше загострюється. Моя участь у політичній партії на сьогодні завершена.
 
Як сьогодні складаються Ваші стосунки із Президентом?
 
– В п’ятницю я був нагороджений орденом за заслуги третього ступеня, який мені вручив Президент. Під час вручення він подякував мені за роботу, я, своєю чергою, подякував йому за довіру. Знаєте, дуже важливим є ставлення Президента і його довіра. Але з іншого боку важливіше те, що ми робимо у політиці і відповідальність за свої кроки.
 
Говорять про те, що Ваш політичний проект не стартував активно тільки тому, що „Наша Україна” обрала головою партії Віктора Балогу і невдоволення в НСНУ дещо згасло. У Вас був намір перехопити частину партактиву „Нашої України” в Європейську платформу?
 
– Це абсолютно не відповідає дійсності. Може проекти і робляться за місяць, але політичні партії так не робляться. У мене ніколи не було мети розколоти „Нашу Україну”. Якщо би була, я б це зробив – для цього в мене було достатньо можливостей і прихильників. Я не займаюсь партійним проектом, те, над чим я працюю, планується як політичний рух. Він був започаткований за місяць після того, як я вийшов з партії. Зараз він набиратиме оберти і сподівають, що Європейська платформа зможе об’єднати навколо себе активних громадян і політиків навколо ідеї набуття Україною членства в Євросоюзі. Європейська платформа повинна стати об’єднанням не лідерів, а об’єднанням навколо ідеології.
 
Місяць тому відбулось перше засідання оргкомітету Європейської платформи, про яке ніхто з учасників не хотів розповідати. Чому так?
 
– Це був установчий з’їзд громадсько-політичного руху Європейська платформа для України.
 
Тобто, Європейська платформа стала партією?
 
– Думаю, що сьогодні в Україні ніхто не чекає створення 151-ї політичної партії, оскільки є достатньо організаційних форм, які не мають за собою змісту чи чогось корисного. Людей цікавить партія, яка дослуховується до думки рядового члена і створюється за ініціативою знизу. Прийшов час ідеологічних проектів, і я переконаний, що більшість свідомих громадян будуть хотіти чесної і прогнозованої політики.
 
Паралельно із Вашим рухом зароджується Громадський рух народної самооборони Юрія Луценка. Чи будете Ви співпрацювати з ним і у якій формі?
 
– Я дуже радий, що після нашої ініціативи з’явилась ще одна потужна ініціатива народної самооборони Луценка. Переконаний, що робота щодо розпуску парламенту через участь у цьому русі дуже важлива. Сподіваюсь, ці два рухи взаємодоповнюватимуть один другого. Не виключаю, що на якомусь етапі, коли складуться певні політичні обставини, ми створимо одну потужну політичну партію.
 
Кого Ви вважаєте своїми союзниками?
 
– Є велика проблема у тому, що в нас при владі комуністи з Партією регіонів, і вони проводять політику, яка не є українською за своїм змістом. Серед стратегічних завдань, які сьогодні стоять перед опозицією – і парламентською, і позапарламентською – є об’єднання демократичних сил для того, аби нинішня влада стала опозицією. На установчому з’їзді Європейської платформи були засновники – народний депутат Руслан Князевич, відомі адвокати зі Львова Олексій Рєзніков і Сергій Власенко, Партія зелених України, Християнсько-Демократична партія, «Пора». Я боюсь когось пропустити, але мушу сказати, що було багато людей, яким було цікаво, і вони відгукнулись на цю ідею консолідації громадян. Тільки об’єднавча стратегія дасть змогу втілити мрії багатьох громадських діячів України. Важливо, щоб усі вони приборкали свої амбіції і зрозуміли, що зараз при владі комуністично-олігархічна команда, яка дуже скептично ставиться до питання соборності України.
 
Чим Європейська платформа відрізнятиметься від існуючих сьогодні партій та рухів?
 
– Європейська платформа для України – це не партія. Вона сповідуватиме дуже чітку ідеологію і ні в якому разі це не буде боротьба за владу всередині руху. Крім того, одним із завдань Європейської платформи є зближення активних громадян з партіями. Сьогодні в Україні членами будь-яких політичних партій є лише 9% громадян. Зараз дуже важливо, щоб люди відчули свою важливість і не втратили своєї активної громадської позиції. Альтернативи таким рухам, як Європейська платформа і Громадський рух народної самооборони Юрія Луценка в українській політиці немає. А все інше людей просто не цікавить.
 
Чи вже призначена дата зїзду Європейської платформи?
 
– Першого лютого відбудеться засідання оргкомітету, де будуть проведені особливі заходи. Ми плануємо вийти з рядом ініціатив, будуть звернення до політичних партій з пропозицією об’єднатись навколо європейського вектору розвитку України.
 
Розмовляв Ростислав КОВАЛЬ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ