Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Мирослав Хом’як: Матч зірок Екстра-ліги – топ подія 2018 року

2018 рік для Асоціації футзалу Львівщини був особливим. Цього року команда АФЛ провела не тільки чимало масштабних заходів різного рівня, а й святкувала 25-річчя свого існування.
Мирослав Хом'як

Президент АФЛ Мирослав Хом’як підбив підсумки доволі успішного року та поділився планами на майбутнє.

Мирославе Степановичу, яким для Асоціації футзалу Львівщини був рік, що минає?

Якщо у 2017 році нам вдалося виконати великий об’єм роботи, то у 2018 році ми зробили ще більше. Іншими словами нам вдалося виконати усе заплановане і навіть більше того. Цього року наша Асоціація святкувала свій 25-ий День народження, а відтак у цей ювілейний рік ми і мали попрацювати гідно, за що отримали чимало позитивних відгуків.

Президент АФУ Сергій Владико високо оцінив роботу команди АФЛ за організацію матчу у Львові за Суперкубок України.

Перш за все, хотів би подякувати Сергію Васильовичу за те, що Асоціація футзалу України нам довірила проводити матч такого рівня саме у Львові. Для нас це була велика честь і відповідальність. Вважаю, ми зі своїм завданням справилися, але найголовніше тут те, що команди, а саме наша «Енергія» та херсонським «Продексім» подарували усім справжній футзальний спектакль. До речі, цей трофей «Енергія» ще ніколи у своїй історії не вигравала, а тому було особливо приємно, що саме львівська команда перед своїми вболівальниками зробила справжній камбек у рахунку та проявила неабиякий характер до перемоги.

Ще одна подія для Львова у 2018 році – матч зірок Екстра-ліги, який відбудеться у палаці спорту «Галичина» у четвер, 27 грудня.

Асоціація футзалу України такого поєдинку ще ніколи не проводила, тому у вболівальників уже є певна інтрига що це буде за поєдинок і якому форматі він відбудеться. Жодних карт розкривати не буду, а лише запрошу усіх вболівальників до палацу спорту «Галичина». І ще хочу зазначити, що нам приємно, що такий матч, який, без сумніву стане історичним і, сподіваюся, не останнім, відбудеться саме у Львові.

Якщо проаналізувати 2018 рік для львівського футзалу, то тут також варто згадати і за успіхи львівської «Енергії».

Сказати, що львівська «Енергія» гідно представила Львів на всеукраїнських змаганнях – не сказати нічого. Цього року «зелено-білі» під керівництвом Валерія Легчанова знову стали срібними призерами чемпіонату, володарями національного Кубка та Суперкубка. Цей результат заслуговує лише на компліменти. Особливо тоді, коли усі знають, що деякі гравці «Енергія», маючи кращі пропозиції, переходять в інші клуби. Вважаю, Валерій Легчанов як головний тренер багато чого дав та дає для теперішньої команди. З хлопців, які грали на чемпіонат міста, йому вдалося зробити гравців непоганого рівня для нашої Екстра-ліги.

Чемпіонат Львівщини, на думку експертів, також за останні два роки суттєво зріс.

Як і минулого року, так і цього року рівень Гранд-ліги є доволі високого рівня. Цього року чемпіонат, вважаю, найцікавіший і найрівніший за усю історію проведення чемпіонатів. Зараз у чемпіонаті Львівщини виступають чимало гравців, які свого часу грали у Вищій лізі України. Біля них якраз вчаться і набувають досвіду молоді гравці, які, можливо, про себе заявлять в у майбутньому.

Гранд-ліги Львівщини часто порівнюють з Другою лігою України.

Як на мене, вболівальники мають рацію. Для прикладу, «Галицька Здоба» заявилася у Другу лігу і стовідсотково там не загубиться. Звісно, було б цікаво подивитися на інших представників Гранд-ліги у Другій лізі. Можливо, деякі команди хочуть там грати, але не мають фінансової можливості.

Аматорський клуб «Максимус» цього року взяв участь у Кубку України.

Це і є якраз підтвердженням моїх слів, що наші аматорські клуби дуже хорошого рівня. Думаю, «Максимус» достойно представив би Львів і у Другій лізі України, а можливо і вище.

Цього року представник Львівщини вперше після кількарічної перерви взяв участь всеукраїнському фіналі АФЛУ у Києві.

Перш за все хотів би подякувати нашому віце-президенту Ігорю Матвійчуку, який зумів організувати чемпіонат Львівщини, де і визначився чемпіон «Русин-О» з села Розвадів. Якщо відверто, то сенсаційних результатів на тому турнірі не бракувало, тому саме чимало несподіванок і привернули уваги до цих змагань. Приємно те, що переможець чемпіонату «Русин-О» з Розвадова та дрогобицький коледж нафти і газу гідно представили Львівщину на всеукраїнській арені.

Який з турнірів, який проходить під егідою АФЛ, хотіли б вдосконалити у 2019 році?

Відкритий кубок Львова, який ми проводимо у тісній співпраці з Львівською міською радою. Дуже б хотілося, щоб цей турнір набув статусу міжнародного у новому році. Наш турнір входить до програми Відкриті Кубки Львова, а відтак начальник управління молоді та спорту ЛМР Антон Нікулін неодноразово заявляв, щоб усі федерації такі турніри намагалися робити міжнародними та максимально привабливими для вболівальника. Щодо інших турнірів, то хотілося б зробити довготривалішим чемпіонат Львівщини серед дівчат та й загалом збільшити кількість аматорських футзальних колективів на Львівщині. Це і є наше одне з головних завдань.

Наскільки Ви задоволені роботою дитячого та ветеранського комітету АФЛ?

Дитячий чемпіонат постійно на високому рівні проводить голова комітету дитячого футзалу Ростислав Капітанець. За більше, ніж рік роботи в Асоціації, він себе проявив як здібний організатор. Щодо ветеранського футзалу на Львівщині, то також хотів би відзначити роботу голів комітету Ігоря Шимечка та Володимира Холявінського. Чудово розумію, що організувати регулярні чемпіонати серед ветеранів у Львові буде дуже складно, а от регулярно проводити повноцінні масштабні турніри, це уже реальніше завдання. Також хотів би відзначити роботу колишнього арбітра, голови комітету ветеранського футзалу АФУ Олександра Короля, який уже два роки поспіль проводить у Львові зірковий міжнародний ветеранський турнір 40+. На цей турнір приїжджає чимало українських зірок, заслужених майстрів спорту – саме тих гравців, які ставали призерами чемпіонатів Європи.

Цього року зусиллями куратора суддівського корпусу АФЛ Романа Проця було відкрито Школу молодого арбітра.  

Її відкриття відбулося на самісінькому початку року – 17 січня. На відкриття школи завітав Сергій Кравцов - голова комітету арбітражу АФУ. Завдяки активній роботі Романа Проця заняття у школі для молодих хлопців та дівчат відбувалися регулярно. І, що цікаво, деякі вихованці школи уже успішно працюють на матчах чемпіонату Гранд та Першої ліги Львова.

Цього року Ви підписали меморандум про співпрацю та партнерство з президентом федерації футболу Львівщини Олександром Шевченком.  

Ідея про підписання меморандуму про співпрацю виникла у Федерації футболу Львівщини, а зокрема у її президента Олександра Шевченка. Вважаю, що це прорив відносин між двома громадськими організаціями, які займаються організацією спортивних змагань. Підписання меморандуму про співпрацю та партнерство піде лише нам на користь і Асоціація футзалу Львівщини лише від цього виграє. Федерація футболу Львівщини є координуючим органом, а тому усі свої дії ми повинні координувати та узгоджувати. Вважаю, що ми повинні доповнювати один одного в плані організації спортивних змагань на Львівщині. Ми разом повинні системно організовувати усі процеси , які покращать наше проведення турнірів, чемпіонатів чи інших змагань, які мають відношення як і до футзалу, так і до футболу.

Які плани в президента АФЛ на 2019 рік?

Хочу вірити в те, що у 2019 році нас чекає стрімкий розвиток. Ми уже запланували кілька інноваційних турнірів, включаючи заходи всеукраїнського рівня. Дуже сподіваюся на те, що футзал Львівщини у новому році перейде на ще інший рівень функціонування. Користуючись нагодою,  вітаю усіх з прийдешнім Новим Роком та Різдвом Христовим. Нехай у новому році на Вас чекають якомога більше позитивних новин. Миру Вам, добра, радості та здійснення усіх мрій!

Асоціація футзалу Львівщини

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ