Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал  |  Надзвичайні події

Рейдерство на Львівщині: спалили авто директору Струтинського спиртзаводу

Навколо Струтинського спиртзаводу, що у Львівській області, вирують справжні пристрасті. Активісти ГО «Ідея Нації» запевняють, що їм вдалося затримати машину, яка вивезла із спиртзаводу 17 бочок спирту. Керівництво спитрзаводу це заперечує і заявляє про тиск та погрози розправою у випадку, якщо директор не напише заяву на звільнення. Про це 10 лютого розповіли під час прес-конференції у Львові.

Як розповів журналістам керівник Струтинського МПД ДП «Укрспирт» Василь Задорожний, події навколо спиртзаводу почали активно розвиватися минулої п’ятниці, 5 лютого.

За його словами, активісти ГО «Ідея Нації» заявили, що напередодні вночі вони зупинили бус із спиртом за 1 км від підприємства, а на ранок до підприємства приїхало 4 автомобілі, деякі з них мали закарпатську реєстрацію.

«Люди, які вийшли з автомобілів, почали щось кричати, що ми годуємо сепаратистів і поводились не зовсім адекватно, кинули димову шашку, задиміли адміністративну будівлю заводу. Вони вимагали, щоб я пропустив їх на територію заводу, бо вони начебто хочуть поспілкуватися з людьми. Сторонніх на об’єкт ніхто не має права пропускати», - сказав  Василь Задорожний.

Він наголосив, що відео із затримання бусу було змонтоване. Василь Задорожний звернув увагу на те, що активісти виміряли спиртометром вміст бочок і виявили, що рідина має 40 градусів. Керівник нагадав, що спирт має 96,6 градусів.

Голова профспілкового комітету Струтинського МПД ДП "Уксрпирт" Степан Коротошин заявив, що вночі  з підприємства не виїздять автомобілі.

За його словами, через ці події зібралися члени профспілки для того, щоб підтримати свого керівника, який 1,3 року працює на посаді, і трудовий колектив ним задоволений.

«Ми від себе звернулися до правоохоронних органів з вимогою розібратися у цьому і надати нам відповідь», - сказав він.

Голова об’єднаної профспілки АПК ДП "Укрспирт" Роман Сметанюк заявив: «Юридично ми будемо йти до кінця. Як тільки будуть усі необхідні експертизи, ми підемо тим шляхом, щоб цих людей притягнули до відповідальності за провокації. Хотілося б, щоб такими громадськими організаціями також займалося СБУ. Позиція профспілки – це провокація».

Як зазначив Василь Задорожний, на цьому все не завершилось.

«Так звані активісти заявили, що стоятимуть під заводом до того часу, поки я не напишу заяву на звільнення. В суботу я отримав повідомлення з погрозами, де мені нагадали, що в мене є молода дружина та двоє дітей і щоб я не затягував із прийняттям рішення щодо звільнення», - розповів він.

За його словами, протягом вихідних до нього кілька разів приходили повідомлення з погрозами і навіть телефонували із невідомих номерів, погрожуючи йому та його сім’ї.

«Я сприймав це як психологічний тиск і не надав цьому особливого значення. В неділю отримав ще один дзвінок, а десь о 5.30 мене  розбудили сусіди і повідомили, що у мене горить машина. Разом із сусідами ми загасили пожежу, викликали поліцію, бо знайшли пластикову пляшку з характерним запахом бензину, а отже все вказувало на зумисний підпал», - сказав Василь Задорожний.

Він додав, що через погрози написав заяву у поліцію. Василь Задорожний переконаний, що вся ця історія має замовний характер.

«9 лютого 2015 року вже була спроба захопити підприємство від колишнього директора, який хотів поновитися на посаді. Це саме той директор, який фігурував у скандалі, коли примушував працівників їхати на антимайдан під час Революції і займався організацією тітушок. Добре, що працівники поставилися свідомо і написали скарги. Прокуратура оперативно провела слідчі дії, а потім цю справу передали в Львівську обласну прокуратуру, і вона... загубилася», - сказав Василь Задорожний.

Другою версією він назвав те, що коли прийшов на роботу, то виявив незаконно вставновлене обладнання для роботи котелень на 2,5 млн грн.

«Я взяв сміливість поставити це обладнання на баланс підприємства, адже невідомо, на яких умовах воно там було встановлене. Потім власники цього устаткування пробували заднім числом оформити якусь документацію на обладнання, щоб довести свою власність. Тепер ця організація вимагає від «Укрспирту» 10 млн грн», - сказав Василь Задорожний.

Він наголосив, що усі працівники отримують офіційно високі зарплати і підприємство є прибутковим. Для прикладу він навів рівень прибутків за попереднього директора, на рік підприємство заробляло від 4 до 6 млн грн, а за 2015 рік – 30 млн грн, за січень 2016 року підприємство заробило 2 млн грн.

Роман Сметанюк своєю чергою порадив активістам перевірити в першу чергу діяльність збиткових підприємств.

За словами Василя Задорожного, нині під заводом стоїть намет, куди щодня привозять по кілька пікетувальників.

«Це діти 15-20 років, студенти. Нам ще доводиться їх охороняти, щоб з ними нічого не сталося», - сказав Василь Задорожний.

Своєю чергою присутній на прес-конференції Остап Стахів, керівник ГО "Ідея Нації" в коментарі журналістам продовжував наполягати на тому, що автомобіль із спиртом виїздив саме із підприємтсва і запевнив, що до погроз керівнику не має стосунку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ