Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

На рахунках кілька тисяч, а позичають на шматок хліба...

Через брак готівки один з банків не лише не платить відсотків за депозитами, а й не видає грошей з пенсійних рахунків пенсіонерів.
Новиною, що якийсь банк перестав видавати депозити, зараз вже нікого не здивуєш. Вкладникам залишається сподіватися, що за кілька місяців проблемний банк знайде інвестора, і ситуація зміниться на краще. Зрештою, навіть якщо банк “лусне”, гроші має повернути Фонд гарантування вкладів. Щоправда, не виключено, що цього щасливого моменту доведеться чекати кілька років, а заощадження за цей час можуть знецінитися. У значно гіршій ситуації опинилися люди, які через проблеми у банку не можуть отримати зарплату чи пенсію. А відтак залишилися без засобів існування, змушені позичати кілька гривень на шматок хліба...
Ольга Іванівна та Іван Дмитрович – пенсіонери. Обоє отримували пенсію у банку «Біг Енергія» (до речі, 16 березня НБУ ввів у цей банк тимчасову адміністрацію). У цьому ж банку мають депозитні рахунки. Оскільки обоє отримували непогану пенсію, а жили економно, то знімали гроші з пенсійного рахунку не щомісяця. Востаннє брали пенсію у жовтні минулого року. Знятих коштів їм вистачило на листопад та грудень. По гроші пан Іван пішов аж на початку січня. Крім того, у квартирі затіяли невеличкий ремонт, тож гроші були конче необхідні. Та у банківському відділенні грошей не дали – у касі не було готівки, попросили прийти через кілька днів. Аби закінчити ремонт, позичили грошей у знайомих. Знаючи, що за три місяці на їхніх рахунках набігла кругленька сума, люди не переживали, чим віддаватимуть борг. Та грошей не вдалося зняти ні за кілька днів, ні за кілька тижнів. Попросили зачекати до 4 березня, потім до 13… Подружжя написало спільну заяву-скаргу на ім’я керівника основного відділення у Львові, та відповіді поки що не отримали.
«Розуміємо, що зараз не найкращі часи для банку, тому не намагаємося забрати гроші з депозитів. Але ж, не отримуючи пенсії, ми не маємо на що жити. З січня нас утримує син. Він живе окремо, має сім’ю, яку також треба годувати, та ще й ціни зростають мало не щодня. Тих грошей, які він нам дає, вистачає лише на їжу. Квартплати не платимо уже два місяці, – скаржиться пенсіонер. – Чекаємо на пенсію за лютий. Пенсійний фонд відмовився виплачувати гроші через цей банк, тому її вже отримаємо у поштовому відділенні. Але гроші за листопад, грудень та січень залишилися у банку».
«Наш банк став заручником ситуації. Багато людей познімали гроші з депозитів, а інші не поспішають нести гроші у банк. Позичальники теж не завжди вчасно та у повному обсязі повертають кредити, тому у нас виникли певні труднощі з ліквідністю. Ми не можемо наразі виплачувати відсотки за депозитами та виплатити пенсії», – каже начальник відділення №1 банку «Біг Енергія» у Львові Валерій Самчук. На запитання, коли ж пенсіонери можуть розраховувати на повернення грошей, «ВЗ» не вдалося отримати чіткої відповіді. «Ми надіслали заявку на рефінансування в НБУ, та її досі не розглянули. Якби Нацбанк дав нам ці кошти, ми змогли б виплатити їх клієнтам. На початку квітня мають відбутися збори акціонерів, на яких розглядатимуть питання збільшення статутного капіталу на 100 мільйонів гривень. Це покращить наше становище».

Зіновія ВОРОНОВИЧ
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ