Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Нам не будуть вказувати, коли і де проводити навчання, – Порошенко

Усе більшої постійності набуває традиція, що мало не кожний тиждень у світі починається зі скандалу або гучної заяви. Тож і минулий понеділок винятком не став: почався він із погроз на адресу Куби від Дональда Трампа, який усе більше відчуває апетит прийдешнього президенства.

У Кремлі й собі надумали залякати Україну ракетним ударом, але спіймали облизня. Тоді Путін вирішив нав'язатись Києву в дружбу зі своєю зовнішньополітичною гібридною концепцією, але поки носився із фальшивою приязню отримав від країн ЄС і СНД не тільки «ножі у спину» і «вила в сідницю», але й «дубиною» по тім'ю. А цінове зростання вартості нафти на міжнародних біржах явище тимчасове – поки Трамп не відбув церемоніал президентської інавгурації та не відкрив, як обіцяв, американські нафтові шлюзи.

Путін імітував істерику і погрожував Україні

За тиждень до проведення українських військових навчань на полігоні півострова Ягорлицький кут, у Кремлі спокійно сприймали цей захід. Аж раптом, за день до навчать, Путін здійняв істерику й почав погрожувати: якщо навчання українських військових розпочнуться, тоді Росія завдасть ракетних ударів по полігону.

У відповідь на кремлівські причуди президент України повідомив, що військові навчання планові, а тому відбудуться згідно графіку, ніхто не буде вказувати Україні, де, коли і які заходи проводити.

Тоді Путін віддав наказ привести у стан боєготовності окупаційні війська у Криму та ВМС Чорноморського флоту. Вся російська воєнщина стояла вздовж траєкторії випробувань українських ракет і уважно стежила за результатами. А вони для Кремля були песимістичні: зі 16 пусків всі 16 об'єктів були поцілені. Тепер у Москві знають, що українські ракети промахів не дають.

Представниця Пентагону Мішель Балданца заявила, що українські військові навчання є прозорими, з дотриманням міжнародних правил безпеки, а російські претензії – необґрунтовані.

Без України Москва безпорадна

Напередодні, коли українські ракети одна за одною лягали у ціль, у Росії вирішили доставити на Міжнародну космічну станцію дві з половиною тонни вантажів: пальне, зріджене повітря, обладнання та матеріали для проведення досліджень і експериментів на орбіті, продукти харчування, зокрема й лакомства для новорічного столу космонавтів – добірні фрукти. Проте з'ясувалось, що без українських фахівців байконурці нездатні довезти ні водки, ні закуски. Вантажний космічний корабель «Прогрес» зазнав чергової аварії.

Космічний корабель яскраво згорів у стратосфері в середу. Між космодромом Байконур і Києвом – шість часових поясів. Аварія сталась приблизно між 10 і 11 годинами за київським часом. Отже, вся путінська істерика напередодні українських військових навчань мала за мету відвернути увагу від уже хронічної безпорадності Роскосмосу та констатації цілковитого занепаду космічної галузі РФ без України. За останні два останні роки на Байконурі як не фіаско, то колапс, як у присутності Путіна, так і без нього.

Окрім космічної оказії, у перший день українських військових навчань Путін у тринадцятий раз виступав перед Федеральними зборами РФ, тож дуже хотів продемонструвати своє домінування над Україною. А вийшло навпаки: учасники зборів переконались, що на кремлівського мачо у Києві не зважають, що не такий він уже й всемогутній. Путін це розумів, йому було образливо.

А вантажі на Міжнародну космічну станцію відтепер будуть доставляти японці. Перший такий рейс терміново запланували на 9 грудня, адже повітря на МКС катастрофічно зменшується.

Візит Петра Порошенка у Польщу

Президент України здійснив одноденний офіційний візит до Республіки Польща. У програмі заходу була передбачена зустріч президентів Петра Порошенка та Анджея Дуди у форматі віч-на-віч, а також переговори делегацій України і Польщі під головуванням глав держав, за результатами яких було заплановане підписання низки двосторонніх угод.

Окрім переговорів із президентом Дудою, Порошенко провів двосторонні зустрічі із Мареком Кухцінським, маршалком польського Сейму, Станіславом Карчевським, маршалком Сенату та Беатою Шидло, очільницею Ради Міністрів Республіки Польща.

Відповідно з програмою візиту відбулась спільна участь президентів України і Польщі у конференції «Форум лідерства» з нагоди 25 річниці визнання Польщею незалежності України та встановлення дипломатичних відносин.

Президент Порошенко зустрівся з представниками української громади у Польщі, вшанував пам'ять великого українця Тараса Шевченка і взяв участь у церемонії покладання вінка до могили Невідомого солдата на площі Маршалка Юзефа Пілсудського.

Під час візиту міністр оборони України Степан Полторак і глава Міністерства оборони Польщі Антоні Мацеревич підписали важливу угоду про українсько-польську співпрацю у сфері оборони і ракетобудування. Ця домовленість створить можливість вийти на цілком новий рівень конструктивних відносин між оборонними відомствами обох країн.

Петро Порошенко і Беата Шидло обговорили співробітництво у нафтогазовій та енергетичній галузях, у посиленні прикордонного співробітництва. Окремо йшлося про важливість завершення будівництва газопроводу між Україною і Польщею та використання потенціалу СПГ-терміналу польського міста Свіноуйсьцє, який дозволяє реалізувати стратегію диверсифікації постачання газу в Україну. Прем’єр-міністр Польщі також наголосила на підтримці продовження санкцій проти Росії.

Під час офіційного візиту сторони розкритикували Єврокомісію за рішення, яке посилює монополію «Газпрому» в Європі. У спільній підсумковій заяві Порошенко і Дуда наголосили, що рішення збільшення квот для прокачування російського газу в обхід України порушує угоду про асоціацію Україна-ЄС.

Лідери України і Польщі також наголосили на необхідності більше акцентувати увагу країн на світлих сторінках історії стосунків двох народів, щоби такими прикладами нівелювати негативні моменти, на яких спекулюють деструктивні сили, котрі прагнуть зруйнувати добросусідські відносини між Києвом і Варшавою.

Парламентська асамблея у Львові

У Львівському національному університеті ім. Івана Франка відбулась дев’ята сесія Парламентської асамблеї України і Польщі, під час якої учасники зустрічі обговорили дві найважливіші теми: «Двостороннє співробітництво та спільні зусилля у питаннях безпеки і протидії російській агресії» та «Роль двох парламентів у питанні порозуміння та співпраці між українським і польським народами».

У засіданні сесії Парламентської асамблеї взяли участь, зокрема, Оксана Сироїд – заступниця голови Верховної Ради України і співголова української групи асамблеї, та Ришард Терлецький – віце-маршалек польського Сейму і співголова польської групи асамблеї.

Під час відкриття асамблеї Володимир Мельник, ректор ЛНУ ім. Івана Франка, наголосив, що зустріч парламентарів є знаковою як для української, так і для польської сторін.

Андрій Садовий, міський голова Львова, зазначив, що дискусія повинні дати відповіді на непрості питання сьогодення українсько-польських відносин.

А Оксана Сироїд розповіла про інформаційну агресію Кремля і відсутність результативного рішення, що практично робити з цим явищем.

Ришард Терлецький погодився з твердженням, що у світі завершився період стабільності, а настав час домінування агресивної сили. Водночас і міждержавні конфлікти набули іншої конфігурації, так званої гібридності. Щоби протистояти різновидові нових суспільних викликів потрібно змінити світобачення і спосіб мислення, – переконаний польський політик.

Унікальний купол над реактором

Під час церемонії завершення процесу насування арки на об’єкт «Укриття» Чорнобильської атомної електростанції, президент Порошенко наголосив: Україна і міжнародна спільнота повинні міцно тримати єдність і солідарність, щоби захистити світ від ядерної загрози. Глава держави акцентував, що Україна будує новий безпечний конфайнмент в умовах війни, коли вона захищається від Росії, яка безпосередньо причетна до Чорнобильської катастрофи.

Порошенко сказав: «Ми захищаємось спільно з усіма країнами світу, які є разом із нами у ці важкі часи. І я бажаю світові, нашим союзникам, міцно тримати цю єдність. Бо вона дозволяє нам будувати не лише найбільші та найкращі конфайнменти і об'єкти «Укриття», але і нову, чудову, фантастичну європейську країну – Україну».

Нагадаємо, що арка над об'єктом «Укриття» 4-го енергоблоку ЧАЕС, який був зруйнований під час катастрофи 26 квітня 1986 року, є унікальною серед рухомих конструкцій, аналогів якій у світі нема.

Кабмін ліквідував радянську Пенітенціарну службу

На сайті Кабінету Міністрів оприлюднено повідомлення, що 28 листопада Володимира Палагнюка звільнили з посади голови Державної пенітенціарної служби. Ще двома розпорядженнями Кабміну звільнені, у зв'язку з ліквідацією цієї служби, і колишні підлеглі Палагнюка – Петро Лейковський, із посади першого заступника, та Сергій Оминовський, із посади заступника голови Державної пенітенціарної служби України.

Раніше заступник міністра юстиції Денис Чернишов повідомив, що в Мін'юсті вже почали працювати три нові підрозділи, які сформували на зміну ліквідованої радянської Державної пенітенціарної служби. Також буде оптимізована і структура нової структури: замість обласних управлінь у кожному регіоні буде створено шість міжрегіональних управлінь, куди під час відкритих і прозорих конкурсів будуть набрати нових працівників.

Українські пісні – всесвітня культурна спадщина

Підрозділ  Організації Об'єднаних Націй із питань освіти, науки і культури вніс козацькі пісні Дніпропетровської області у список нематеріальної культурної спадщини, яка потребує термінового захисту. Про це повідомлено на сайті ЮНЕСКО.

В організації зазначили, що козацькі пісні виконують і плекають ансамблі «Криниця», «Богуславочка» і «Первоцвіт». Традиція виконання пісень передається всередині сім'ї, де молодші вчаться у старших. Однак ця спадкоємність може перерватись через старіння співаків і складність для нових поколінь навчитись пісень.

Твердження ЮНЕСКО стосовно складності для нових поколінь українців навчитися козацьких пісень не відповідає дійсності. Причина занепаду української культури полягає у системному поширенні русифікації навіть у незалежній Україні.

Україна анулювала угоду з РФ

Нарешті, аж на третьому році війни, Юрій Стець, міністр інформаційної політики України, спромігся ініціювати анулювання угоди з РФ про співпрацю у сфері телебачення і радіомовлення.

Принагідно зазначимо: ще 7 російських серіалів зникнуть із українського ефіру, а 8 листопада 2016 року вступив у силу закон, згідно з яким в українському радіоефірі частка пісень державною мовою повинна становити не менше 25%. Не 70%, не 80%, але всього лише 25%. А потім дивуються, що ЮНЕСКО вносить українські пісні у перелік зникаючих творів народного мистецтва.

Гібридна кремлівська концепція

У Путіна терміново, ще до інавгурації Дональда Трампа, затвердили нову концепцію зовнішньополітичних відносин РФ. У цьому кремлівському зовнішньополітичному крутійстві передбачено «розвиток зв’язків із Україною і протидію порушенням міжнародного права».

У документі сказано, що після захоплення суверенної території Україні, розв'язання гібридної війни на Донбасі, вбивства тисяч українців, Росія «зацікавлена в розвитку всього різноманіття політичних, економічних, культурних і духовних зв’язків із Україною на ґрунті взаємоповаги, розбудови партнерських відносин» при умові пошанування її загарбницьких «національних інтересів».

У Кремлі й далі наполягають, що на Донбасі з Києвом воюють місцеві трактористи, комбайнери і шахтарі, яких Росія лише забезпечує «гуманітарними конвоями». Про окупацію Криму в концепції згадки нема, але є наміри «активізувати процес нового міжнародно-правового оформлення державного кордону Російської Федерації, а також кордонів морських просторів у межах, в яких РФ здійснює суверенні права і юрисдикцію».

Крім того, Росія має намір протидіяти міжнародним спробам «здійснювати ревізію загальновизнаних принципів міжнародного права», «довільного тлумачення найважливіших міжнародно-правових норм і принципів – таких як незастосування сили чи погрози силою», «знищення поваги до суверенітету держав та їхньої територіальної цілісності», «заперечування права народів на самовизначення», «втручання у внутрішні справи держав із метою здійснення неконституційної зміни влади, в тому числі шляхом підтримки недержавних суб’єктів, включно з терористичними і екстремістськими організаціями», «допущення, під приводом реалізації концепції «відповідальність за захист», воєнних інтервенцій та інших форм стороннього втручання, які порушують норми міжнародного права».

Тобто, Кремль декларує намір боротися з тими системними порушеннями, які він вчинив проти України, але свої вчинки порушеннями не вважає. У Кремлі сподіваються, що у Трампа це безглуздя приймуть за чисту монету.

Хорватія приятелює з Україною, Москва обурена

Хорватія, у рамках активізації відносин із Україною, готова поділитися досвідом гармонізації свого законодавства із стандартами Європейського Союзу, а також досвідом повернення захопленого ареалу. Москва обурено заявила, що стурбована створенням при уряді Хорватії робочої групи для співпраці з Україною з метою надання практичного хорватського досвіду щодо «мирної реінтеграції окупованих територій».

На знак протесту проти мирного врегулювання ситуації в Україні, Кремль наказав своїм підприємцям відмовитись від хорватсько-російського економічного форуму, який запланували на останній тиждень листопада.

Анвар Азімов, посол РФ у Хорватії, підтвердив скасування цього заходу і вказав на причину: Андрій Пленкович, прем’єр-міністр Хорватії, під час свого візиту в Україну висловив позицію ЄС щодо Криму і Донбасу. В той же час, наголосив дипломат РФ, в Євросоюзі є десять країн, які офіційно не озвучують позиції ЄС і уникають згадок про Крим і Донбас. Хорватія повинна брати приклад із цих країн, якщо прагне добрих стосунків із РФ.

У відповідь на кремлівське зухвальство і вказівки суверенній країні, Колінда Грабар-Кітарович, президентка Хорватії, повідомила, що Росія бере активну участь у гібридній війні в Боснії. Нова хвиля ескалації на Балканах не виключена, оскільки Кремль намагається активно і негативно впливати на події у цьому регіоні. Колінда Грабар-Кітарович зазначила, що хорватські військові беруть участь у заходах НАТО з метою стримування Росії на східному фланзі Альянсу.

Канава не яма, Трамп не Обама

Уже стало кепською традицією, що мало не кожний тиждень у світі починається зі скандалу або гучної заяви. Не встигли остигнути останки кремованого Фіделя Кастро, як Дональд Трамп пригрозив покласти край угоді з Кубою щодо нормалізації відносин, якщо Гавана й надалі буде саботувати умови відновленої співпраці зі США.

Нагадаємо, відносини між Кубою і США почали покращуватись у 2014 році, коли Куба відмовилась повернути РФ свій борг перед СРСР. Щоби кубинський ляпас не був настільки гучним і принизливим для РФ, у липні 2014 року, перед візитом на Кубу, Путін добровільно списав кубинцям 90% боргу. Під час зазначеного вояжу брати Кастро повідомили московському приятелеві, що і на решту 10% РФ може не сподіватись. І взагалі, Куба виходить із сфери впливу зубожілого Кремля: нема грошей – нема зобов'язань. Відтепер Гавана не буде за дірку від бублика дружити з Москвою проти Вашингтона.

Так воно й сталось: влітку 2015 року Куба і США домовилися знову відкрити посольства у Гавані і Вашингтоні. А в березні 2016 року Барак Обама здійснив перший візит президента США на Кубу за останні 88 років і перший після кубинської революції 1959 року.

Наступник Барака Обами назвав померлого лідера Кубинської революції «жорстоким диктатором» і наголосив, що спадщина Кастро оперта на «розстрілах, крадіжках, нечуваних стражданнях, бідності й утиску основних прав людей».

Перший дипломатичний республіканський скандал

Дональд Трамп провів телефонну розмову із Цай Інвень, президенткою Тайваню, що може призвести до загострення стосунків із Китаєм, який не визнає політичну незалежність цього острова. Це був перший телефонний контакт із 1979 року, відколи США і Тайвань припинили дипломатичні стосунки.

У Білому Домі прокоментували подію: представник адміністрації Барака Обами наголосив на прихильності США стосовно політики «єдиного Китаю» і підтримки Пекіна. У повідомленні зазначено, що, найімовірніше, телефонні переговори Трамп проводить без інструкцій, які зазвичай надає Держдепартамент.

Сам Трамп написав у соціальній мережі Twitter, що президентка Цай Інвень зателефонувала йому з власної ініціативи, щоби привітати з перемогою у виборах. Він, будучи щиро здивований хвилею інформаційного приводу, наголосив: «Цікаво, США може продавати Тайваневі військової техніки на мільярди доларів, але я не повинен приймати привітання?»

Політична партія Цай Інвень, яка від травня очолює острівну державу, домагається визнання незалежності Тайваню, що сприяло загостренню стосунків між Сіньбеєм і Пекіном. Незважаючи на розрив дипломатичних відносин, Вашингтон надає Сіньбеєві військову підтримку, остерігаючись надмірного посилення КНР, зокрема у Південно-Китайському морі. Бізнес та інтереси – понад усе.

Трамп пригрозив ліквідувати НАТО

Дональд Трамп заявив: якщо ЄС вважає себе настільки самодостатнім, що демонстративно не погоджується підтримувати американські санкції проти РФ у повному обсязі, тоді європейські політики повинні й самі подбати про безпеку ЄС, а не за кошти американських платників податків.

Євросоюз серйозно поставився до американської поради і вирішив значно збільшити військові витрати на кібербезпеку, будівництво військових кораблів і впровадження безпілотних технологій у рамках багатомільярдної програми Європейського оборонного Фонду.

Видання «Financial Times» повідомило, що Брюссель терміново затвердив плани щодо збільшення видатків на антитерористичний захист і зміцнення зовнішніх кордонів. Зокрема, оборонні програми Єврокомісії передбачають збільшення транскордонних оборонних закупівель, а особливий акцент зроблено на стандартизацію обладнання. Крім того, ЄС має намір застосовувати космічні програми з метою безпеки та оборони.

Державний департамент США схвально поставився до бажання Польщі посилювати власну безпеку, беручи до уваги сусідство із калінінградським анклавом РФ. У держдепартаменті видали розпорядження, яке дозволяє продавати Варшаві американське озброєння – високоточні крилаті ракети класу «повітря-поверхня». За інформацією «Польського радіо», Варшава має намір закупити 70 крилатих ракет AGM-158 JASSM, а також тренажери для навчання і обладнання для випробування цих ракет.

Поки Трамп інавгурується, Асад із Путіним опозицію знищать

Війська Башара аль-Асада та його кремлівський союзник мають намір захопити всю східну частину міста Алеппо і знищити сирійську опозицію, поки новообраний президент США набуде своїх повноважень у січні. Про це заявив високопоставлений чиновник у військовому союзі, який підтримує Дамаск, – поінформувало агентство «Reuters».

Чиновник повідомив, що наступний етап кампанії в Алеппо може бути складнішим, бо сирійська урядова армія та московський союзник прагнуть захопити решту районів міста. Лінія фронту сирійської опозиції слабшає набагато швидше, ніж очікувалося. Раніше ЗМІ повідомили, що за останні дні сирійська опозиція втратила понад третину території, яку вона контролювала у східній частині Алеппо, коли урядові сирійські війська розпочали наступ при активній підтримці Москви.

Водночас Кремль, за посередництвом Анкари, ініціював таємні переговори зі сирійською опозицією за спиною Обами. Наївна сирійська опозиція приблизно два тижнів тому вступила у переговорний процес із кремлівськими представниками, щоби домогтися безпечного постачання гуманітарної допомоги і зняття блокади зі східного Алеппо.

Врешті збагнувши, що їх ошукали, антиасадівська  опозиція звинуватили Росію у зволіканні виконання домовленостей та несерйозності. Високопоставлений представник сирійської опозиції заявив: «Із боку Росії нема серйозного ставлення до вирішення проблеми, тому якщо європейські держави і США не втрутяться, на нас чекає справжня трагедія».

Барак Обама, якого так відверто принизили, намагаючись домовитись із Путіним без участі США, не відреагував на відчай сирійських повстанців. Схоже на те, що реагувати вже і не буде.

Натомість президент Туреччини повідомив: у Сирії військова операція «Щит Євфрату» спрямована на повалення режиму Асада, що цілком суперечить поточній стратегії РФ на Близькому Сході. Ердоган сказав: «Чому ми увійшли в Сирію? Ми не претендуємо на сирійську територію. Питання в тому, щоби повернути цю землю справжнім господарям. Іншими словами, ми там, щоби відновити справедливість. Ми увійшли туди, щоби припинити правління сатрапа аль-Асада, який займається державним терором. Інших причин у нас нема».

Зденервований Путін відразу зателефонував Ердоганові. Юрій Ушаков, помічник Путіна, повідомив: «Відбулася телефонна розмова нашого президента з Ердоганом, і ця тема обговорювалася. Ердоган надав відповідні пояснення». Що саме Ердоган, пояснив Путіну, кремлівський чиновник повідомити відмовився.

За «ножами у спину» настали «вили в сідницю»

Президент Киргизії Алмазбек Атамбаєв заявив, що російська військова база «повинна піти» з його країни після завершення терміну договору. Атамбаєв сказав: «Вважаю, що ми абсолютно правильно поступили стосовно бази «Гансі» (авіабазу США у Киргизії вивели з країни за рішенням Атамбаєва). Подобається це комусь чи ні. П’ять років минуло і час показав, що це було правильне рішення. Киргизстан у майбутньому повинен спиратись тільки на свої сили. Це стосується і російської бази».

Володимир Джабар, перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ, застеріг президента Киргизії від такого рішення. Він попередив, що з відходом російських військ у Киргизстані можуть початись перманентні диверсії, а ще і таліби почнуть насідати. Експерти Киргизстану вважають: якщо Кремль сам не буде створювати гібридну ескалацію, у країні все буде гаразд і жодні таліби киргизів не залякають.

Україні – доляри, Росії – резервацію

Інформаційна агенція «Associated Press» повідомила, що нижня палата Конгресу США ухвалила законопроект, який передбачає створення спеціальної міжвідомчої групи для виявлення гібридного впливу РФ у США, а також обмеження для кремлівських дипломатів довільне пересування американською територією.

«Акредитованому дипломатичному персоналу та консулам РФ у США будуть заборонені поїздки на відстань, яка перевищує 25 миль від їхніх дипломатичних місій», – сказано у тексті законопроекту. За порушення – депортація. Фактично, це будуть перші дипломати у світі, для яких створять територіальну резервацію.

У законопроекті нижньої палати Конгресу США наголошено, зокрема, і на протидії поширенню запевне неправдивої інформації, корупції, терористичних актів, порушень прав людини і вбивств, які скоюють російські агенти спецслужб на вимогу кремлівської політичної еліти.

Автори законопроекту передбачають, що до міжвідомчої групи нагляду за кремлівською агентурою увійдуть представники Державного департаменту США, Федерального бюро розвідки США, профільних міністерств та управління директора національної розвідки.

Водночас у нижній палаті Конгресу США вирішили у 2017 році збільшити фінансову допомогу для посилення безпеки України – надати $350 мільйонів.

Пентагон не буде співпрацювати з Кремлем

Палата представників Конгресу США ухвалила законопроект про фінансування Міноборони країни на 2017 рік. У документі передбачена заборона Пентагонові надавати кошти для військової співпраці з РФ, доки ця країна не припинить «агресивну політику проти України». Згідно з цим рішенням, для відновлення співпраці, Пентагон повинен надати Конгресові вагому докази, що «Росія звільнила окуповану територію України і припинила агресивні дії, які загрожують суверенітету і територіальній цілісності України і країн-членів НАТО».

У документі також наголошено, що відновлення співпраці з РФ залежить виключно від виконання Мінських угод, які Кремль саботує. Законопроект забороняє Пентагонові здійснювати будь-які дії, які можуть призвести до визнання російського суверенітету над кримським півостровом.

Спекуляція на ринку нафти

Путін зіграв вирішальну роль у тому, що регіональні суперники Іран і Саудівська Аравія досягли домовленості у рамках загальної угоди країн ОПЕК стосовно зниження видобутку нафти. Про це, з посиланням на ряд джерел як у картелі, так і поза його межами, повідомило агентство «Reuters».

Путін вирішив підтримати країни ОПЕК у їхньому задумі пониження квот нафтовидобутку та пообіцяв теж зменшити у РФ видобуток нафти на 300 тисяч барелів у день від поточних значень. Однак ніхто до кінця не розуміє, в який технічний спосіб Росія практично реалізує задеклароване скорочення. Міністр енергетики Новак пояснив, що ці квоти будуть розподілені на пропорційній основі між російськими нафтовидобувними компаніями, які підтримали ідею скорочення. Однак, швидше за все, основний тягар квотування візьме на себе Роснефть, яка є найбільшим виробником у країні.

Аналітики Citigroup зазначили, що міжнародне скорочення квот нафтовидобутку допоможе РФ збалансувати бюджет, оскільки державні фінанси більш гостро реагують на цінову динаміку, аніж на зміни обсягів видобутку вуглеводнів. Якщо Росія буде видобувати на 300 тисяч барелів нафти менше, а ціни на еталонний сорт нафти Brent зростуть до $52-55 (порівняно з 42 без домовленостей із ОПЕК), то надходження до бюджету РФ зростуть приблизно на 28-32% у доларовому еквіваленті.

У найближчі дні повинна відбутись іще одна зустріч між країнами ОПЕК і виробниками нафти, які не входять в Організацію, з метою підписати меморандум, який остаточно затвердить домовленість скорочення видобутку. Але якщо у січні підписанти меморандуму збагнуть, що Путін їх ошукав і видобуток не зменшив, а в лютому 2017 року Дональд Трамп відкриє американські нафтові шлюзи, як обіцяв, в ОПЕК будуть благати небеса, щоби ціна нафти затрималась хоча б на позначці $30 за барель.

Не «ножі» вже і не «вили», в хід пішли одні «дубини»

У неділю італійці під час референдуму відхилили пропозицію конституційної реформи прем'єр-міністра Маттео Ренці, задушевного приятеля Путіна. Реформа Ренці передбачала вихід уряду Італії з-під політичного впливу обох палат італійського парламенту, а також його, парламенту, скорочення до 100 осіб. На сто осіб Путіну легше впливати, аніж на 315, а звільнений від парламентської залежності Ренці міг виконувати будь-яку забаганку Кремля. Наприклад, заблокувати додаткові санкції ЄС проти Москви за тероризм у Сирії, як це сталось у жовтні. А проте під час голосування кремлівський задум зазнав нищівної поразки: «за» висловились 40% респондентів, а проти – 60%. Тепер Ренці доведеться, як він обіцяв, піти на вільні хліби – у відставку.

У неділю в Австрії відбувся другий тур президентських виборів, результати якого теж невтішні для Кремля: промосковський ультраправий Норберт Гофер програв проєвропейському Ван дер Белену змагання за більшість голосів – 46% про 54%. У разі перемоги прокремлівського Гофера, Австрія стала б єдиною країною Європейського Союзу з ультраправим політиком на чолі. Серед обіцянок Норберта Гофера були, зокрема, заборона носити паранджу та виселення всіх мігрантів із Австрії, налагодження політико-економічних стосунків із РФ та скасування антиросійських санкцій.

Завершились вибори президента і в Узбекистані. Результатів іще не оголосили, але ймовірно, що перемогу здобув Шавкат Мірзіяєв, який із 2003 року був прем’єр-міністром Узбекистану, а від 8 вересня, після смерті Іслама Карімова, став виконавцем обов’язків президента. Мірзіяєв заявляв про намір, у разі своєї перемоги, значною мірою продовжити політичний курс попереднього президента. А це означає – прохолодні й дистанційні відносини між Ташкентом і Москвою, зокрема за підтримку з боку Москви будівництва ГЕС у Киргизстані, що призведе до фатального обміління Аральського моря і позбавить водних ресурсів узбецькі арики. Покійний Карімов застерігав Путіна використовувати високогірні водні ресурси для політичного тиску в цьому регіоні.

А на останок, у неділю, Пекін і собі скупо повідомив, що не буде ініціювати політичні перешкоди, як раніше в ООН, для створення Міжнародного трибуналу з метою судити всіх винних осіб із РФ за збитий малайзійський Боїнг рейсу МН-17.

«Сірий» Brexit

Уряд Великобританії вирішив не «ламати фраєра», а скласти таємний план «сірого» Brexit, який повинен допомогти країні уникнути радикального сценарію виходу з Євросоюзу. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей схвалила цей задум, – повідомило видання «The Sunday Times».

Передбачається, що такий план повинен задовольнити вимоги і прихильників виходу з Євросоюзу, і його супротивників. Інформатори видання повідомили, що британський секретар у ЄС Девід Девіс, а також канцлер казначейства Філіп Хаммонд сформували «невелику групу», покликану зробити так, щоб уникнути «важкого виходу» Великобританії із ЄС.

Раніше міністр закордонних справ Сполученого Королівства Борис Джонсон уже повідомив, що Великобританія може фінансувати деякі спільні з Європейським Союзом програми навіть і після формального виходу з нього.

Мир праху Фіделя

Після майже тижневого урочистого переміщення тлінних останків Фіделя Кастро по острові Куба, урну з його прахом нарешті поховали у Сантьяго-де-Куба. Саме у цьому місті 1953 року почалась кубинська революція. Або кубинський державний переворот. Це з якої точки зору дивитись на цей історичний період.

Жалобна процесія пройшла шляхом, зворотнім до того, яким Кастро та його поплічники вирушили до столиці з гір Сієрра Маестра. Прах Фіделя помістили у дерев'яну урну, накрили її кубинським прапором і встановили на причіп, який віз армійський джип. Сотні тисяч кубинців шикувалися на вулицях, якими проїздив жалобний кортеж. Вони аплодували або скандували «Я – Фідель». Протяжність маршруту становила приблизно 900 кілометрів.

Несподівано, в останню хвилину, саму церемонію поховання праху Фіделя оголосили приватною, родинною справою, а журналістів, які чотири дні мандрували вслід за армійським лафетом, прогнали геть. Традиція революціонерів: як прожив усе життя у розбраті, так зі скандалом і пішов у засвіти.

Католицьку Церкву Норвегії оштрафували за ймовірне шахрайство

Норвезьку Католицьку Церкву оштрафували на 1 мільйон крон (110 тисяч євро) за те, що організація начебто завищила число своїх парохіян із метою отримання більшого обсягу державного фінансування. Окрім штрафу, держава вимагає від Католицької Церкви повернути у бюджет 40,6 мільйонів крон, – повідомило видання «The Local».

Прокуратура виписала штраф католицькій єпархії Осло, відповідальній за ведення національних облікових даних щодо кількості католиків, які живуть у скандинавській країні. Єпархію звинуватили в тому, що вона знаходила у телефонному довіднику прізвища «співзвучні католицьким» (здебільшого польські й іспанські) та просила їх власників повідомити номер соціального страхування. Потім дані цих осіб внесли у списки парохіян Католицької Церкви і надали урядові, щоб отримати більшу суму державної субсидії.

Представники Католицької Церкви стверджують, що даних про прихожан не завищували. На свій захист вони вказують на факт, що з 2004 року Норвегія пережила велику хвилю іммігрантів із католицьких країн, левову частку яких становлять гастарбайтери з Польщі.

Зазначимо, що в Норвегії, здебільшого протестантській країні, держава фінансує з бюджету діяльність релігійних меншин пропорційно чисельності цих релігійних організацій.

Ярослав Левків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ